Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Drone με Τεχνητή Νοημοσύνη για την παρακολούθηση υποβρυχίων

Drone με Τεχνητή Νοημοσύνη για την παρακολούθηση υποβρυχίων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ευρωπαϊκή εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας Helsing αποκάλυψε μια πρωτοποριακή πλατφόρμα θαλάσσιας επιτήρησης, που συνδυάζει Τεχνητή Νοημοσύνη και αυτόνομα υποβρύχια drone, με στόχο να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που τα Ναυτικά παρακολουθούν και προστατεύουν κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές.

Στο επίκεντρο του συστήματος βρίσκεται το Lura, ένα λογισμικό που αξιοποιεί προηγμένη ακουστική μοντελοποίηση, και το SG-1 Fathom, ένα αυτόνομο υποβρύχιο drone με δυνατότητα περιπολίας έως και τρεις μήνες.

Μαζί, προσφέρουν τη δυνατότητα ανίχνευσης, ταξινόμησης και αναφοράς υποβρύχιων απειλών, μειώνοντας δραστικά το κόστος σε σχέση με τις παραδοσιακές επανδρωμένες επιχειρήσεις πολέμου κατά υποβρυχίων (ASW).

Όπως αναφέρει η Helsing, το Lura χρησιμοποιεί τεχνικές ακουστικής ανίχνευσης εμπνευσμένες από μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας, επιτυγχάνοντας την αναγνώριση υποβρυχίων και πλοίων με «υπογραφές» έως και 10 φορές πιο αθόρυβες από αυτές που εντοπίζουν τα συμβατικά συστήματα.

Επιπλέον, μπορεί να διακρίνει μεμονωμένα σκάφη της ίδιας κατηγορίας και να επεξεργάζεται ακουστικά δεδομένα 40 φορές ταχύτερα από ανθρώπους χειριστές.

«Το Lura ανιχνεύει για να μπορούν τα Ναυτικά μας να αποτρέπουν», δήλωσε ο Δρ. Gundbert Scherf, συνιδρυτής και συνδιευθύνων σύμβουλος της Helsing.

«Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών είναι επιτακτική για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές κατά των υποδομών, των εθνικών υδάτων και του τρόπου ζωής μας».

Το SG-1 Fathom λειτουργεί ως κινητή πλατφόρμα αισθητήρων, περιηγούμενο σε διάφορα βάθη του ωκεανού.

Όταν αναπτύσσονται μαζικά, αυτά τα αυτόνομα ντρόουν δημιουργούν ένα κατανεμημένο δίκτυο αισθητήρων, που λειτουργεί σαν ένας «αστερισμός υποβρύχιων δορυφόρων».

Η τεχνολογία παρουσιάστηκε πρόσφατα στον ναύσταθμο του Πόρτσμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πιθανών χρηστών και βιομηχανικών εταίρων.

Η Helsing ανέπτυξε το σύστημα ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη ζήτηση από Ναυτικά του ΝΑΤΟ για κλιμακούμενες λύσεις υποβρύχιας επιτήρησης, εν μέσω εντεινόμενων απειλών στον υποθαλάσσιο χώρο.

«Για να θωρακιστούμε απέναντι στις αυξανόμενες απειλές, ιδιαίτερα στον υποθαλάσσιο τομέα, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την άμυνα», τόνισε η Amelia Gould, γενική διευθύντρια της Helsing Maritime.

«Το Lura και το SG-1 δημιουργούν έναν δυναμικό κύκλο αποστολών, που μαθαίνει από κάθε ανάπτυξη και εξελίσσεται με την ταχύτητα των απειλών – μια πραγματική αμυντική ικανότητα του 21ου αιώνα».

Η εταιρεία προσφέρει το σύστημα είτε ως υπηρεσία μέσω συμβολαίου είτε για απευθείας χρήση από ναυτικές δυνάμεις.

Με την υποστήριξη συνεργατών όπως οι Qinetiq, Ocean Infinity και Blue Ocean Marine Tech Systems, η Helsing σχεδιάζει να αναπτύξει την τεχνολογία μέσα στον επόμενο χρόνο σε περιοχές όπως η Βόρεια Θάλασσα, η Βαλτική και ο Ινδο-Ειρηνικός.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Η ανάγκη μας υποχρεώνει να πετύχουμε»: Ο Νίκος Δένδιας σκιαγραφεί το μέλλον της ελληνικής άμυνας

Ο Αλ. Παπαχελάς επικροτεί τον Νίκο Δένδια: «Οι αλλαγές που γίνονται στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ουσιαστικές και πρέπει να πάνε ακόμη πιο βαθιά»

Το Ισραήλ ξεμένει από ηλεκτρικό ρεύμα το 2027

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε drones με Τεχνητή Νοημοσύνη για να πλήξει ρωσικά βομβαρδιστικά

Τσέχικη εταιρεία παρουσίασε πλήρως αυτόνομο ρομπότ μάχης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr