


Υπό έντονη διεθνή αντίδραση βρίσκεται το Ισραήλ για τη συνεχιζόμενη κρίση στη Γάζα, καθώς η παγκόσμια κοινότητα κλιμακώνει τις πιέσεις της, καταδικάζοντας τον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που επιδεινώνουν την ήδη τραγική κατάσταση.
Η Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία και ο Καναδάς προχωρούν σε αυστηρές προειδοποιήσεις, ενώ το Λονδίνο ανακοινώνει την αναστολή εμπορικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, στέλνοντας ένα μήνυμα κατά της πολιτικής του.
Η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας έχει φτάσει σε οριακό σημείο, με εικόνες υποσιτισμένων παιδιών και απελπισμένων αμάχων να συγκλονίζουν την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι τζιχαντιστές παίζουν το παιχνίδι της προπαγάνδας προβάλλοντας εικόνες με υποσιτισμένα παιδιά. Το είχαν «παίξει» και στη Συρία.
Ωστόσο, η δήθεν «ευαίσθητη» διεθνής κοινότητα, η ίδια που δημιούργησε εξαρχής το παλαιστινιακό, οι πρώην αποικιοκράτες δηλαδή, τώρα παριστάνει την ανήσυχη για την επιδείνωση της κατάστασης και καλεί το Ισραήλ να άρει άμεσα τον αποκλεισμό της βοήθειας και να επιτρέψει την απρόσκοπτη παροχή τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών αγαθών στους κατοίκους της περιοχής.
Βρετανία: Αναστολή εμπορικών συνομιλιών και κυρώσεις
Σε μια κίνηση που σηματοδοτεί την υποκρισία του Λονδίνου, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, ανακοίνωσε την αναστολή των διαπραγματεύσεων για μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι
Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Λάμι τόνισε ότι η απόφαση κρίθηκε αναγκαία λόγω των ενεργειών της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι οποίες, όπως είπε, παραβιάζουν τις αξίες που διέπουν τη διμερή σχέση των δύο χωρών.
«Η ισραηλινή κυβέρνηση επιλέγει να διατηρεί τον έλεγχο της Γάζας, επιτρέποντας μόνο την ελάχιστη δυνατή βοήθεια, ίσα για να αποτραπεί ο λιμός», δήλωσε ο Λάμι, επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου του Νετανιάχου.
«Χθες, μόλις δέκα φορτηγά εισήλθαν στη Γάζα. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και αποκρουστική», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες στη Λωρίδα «αφόρητες».
Ο Βρετανός υπουργός καταδίκασε επίσης τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελούν λύση για την απελευθέρωση των ομήρων, ενώ κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Επιπλέον, επέκρινε τον «εξτρεμισμό» που, όπως είπε, χαρακτηρίζει τμήματα της ισραηλινής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι πολιτικές αυτές είναι ασύμβατες με τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ποιες… αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου επικαλέστηκε; Έχει και… θράσος ο νέγρος Λάμι να μιλά για κάποιες δήθεν αρχές της βρετανικής αυτοκρατορίας και να νομίζει ότι πείθει κι όχι ότι προκαλεί τον σαρκασμό.
«Δεν μπορώ να αγνοήσουμε αυτή την κλιμάκωση της κρίσης.
»Οι ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης προσβάλλουν τις αξίες του βρετανικού λαού», υπογράμμισε ο Λάμι, ανακοινώνοντας την αναστολή των εμπορικών συνομιλιών.
Παράλληλα, το Λονδίνο κάλεσε την Ισραηλινή πρέσβειρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, Τζίπι Χοτοβέλι, για εξηγήσεις σχετικά με την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Επιπρόσθετα, η βρετανική κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων κατά ατόμων και ομάδων στη Δυτική Όχθη, που κατηγορούνται για πράξεις βίας εναντίον Παλαιστινίων.
«Θα συνεχίσουμε να δρούμε αποφασιστικά ενάντια σε όσους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Λάμι, υπογραμμίζοντας ότι η Βρετανία δεν μπορεί να συνεχίσει τις συνομιλίες για μια αναβαθμισμένη εμπορική συμφωνία με μια κυβέρνηση που προωθεί «σκανδαλώδεις πολιτικές» στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.
Διεθνής αντίδραση: ΕΕ, Γαλλία και Καναδάς στο πλευρό της Βρετανίας
Η στάση του Ηνωμένου Βασιλείου εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κύμα διεθνούς αντίδρασης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία και ο Καναδάς έχουν επίσης εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κρίση και απειλούν με περαιτέρω κυρώσεις, εάν το Ισραήλ δεν αλλάξει στάση.
Σημειώνεται ότι το ίδιο Λονδίνο είναι που θέλει τα τουρκικά όπλα στις… υπηρεσίες του και συγκρότησε τη «συμμαχία των πρόθυμων» για την Ουκρανία. Πόσο υποκριτές αλήθεια;