Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η στρατιωτική αναγέννηση της Γερμανίας υπό τον Μερτς – Ένα φιλόδοξο όραμα για την ευρωπαϊκή άμυνα

Η στρατιωτική αναγέννηση της Γερμανίας υπό τον Μερτς – Ένα φιλόδοξο όραμα για την ευρωπαϊκή άμυνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Υπό την ηγεσία του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία ξεκινά τη φιλόδοξη αναδιάρθρωση του στρατού της, τη σημαντικότερη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως αναφέρει ο Economist, ο στόχος του Μερτς είναι σαφής: η Bundeswehr να γίνει «η ισχυρότερη συμβατική στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη».

Η δήλωση αυτή αντικατοπτρίζει την αυτοπεποίθηση του Βερολίνου και τη φιλοδοξία του να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, σε μια εποχή που η Ρωσία απειλεί εκ νέου την ήπειρο και η αξιοπιστία των ΗΠΑ ως εγγυητή της ευρωπαϊκής άμυνας αμφισβητείται.

Από τον πασιφισμό στην ισχύ

Ένα ιστορικό ορόσημο σημειώθηκε στις 22 Μαΐου στο Βίλνιους, όπου γερμανικά τεθωρακισμένα εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο εξωτερικό για πρώτη φορά από το 1945, σχηματίζοντας την «Ταξιαρχία Λιθουανία» στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του ΝΑΤΟ.

Η κίνηση αυτή φέρει τεράστιο συμβολικό βάρος, σπάζοντας τη μακρόχρονη παράδοση αυτοσυγκράτησης της Γερμανίας, που διαμορφώθηκε από τις μνήμες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Χτίζοντας την ευρωπαϊκή ασπίδα

Η στρατηγική του Μερτς στηρίζεται σε σημαντικές επενδύσεις.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί δραστικά για την ανανέωση του οπλοστασίου, την ενίσχυση της ετοιμότητας και την κάλυψη των κενών σε προσωπικό.

Παράλληλα, η γερμανική αμυντική βιομηχανία ενεργοποιείται με νέες παραγγελίες για άρματα Leopard, πυραυλικά συστήματα και προηγμένα ηλεκτρονικά.

Στον πυρήνα της στρατηγικής βρίσκεται η επιδίωξη στρατηγικής αυτονομίας, όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι προκλήσεις του εγχειρήματος

Η αναμόρφωση της Bundeswehr δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η γερασμένη υποδομή, οι ελλείψεις σε προσωπικό και η διχασμένη κοινωνική αποδοχή αποτελούν σημαντικά εμπόδια.

Ενώ ορισμένοι Γερμανοί υποστηρίζουν την αποφασιστικότητα του Μερτς, άλλοι ανησυχούν ότι η ενίσχυση του στρατιωτικού ρόλου μπορεί να προκαλέσει εντάσεις, με την ιστορική ευθύνη του παρελθόντος ακόμα ζωντανή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προειδοποίηση Ερντογάν σε Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο: Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα θαλάσσια δικαιώματά της

Η Τουρκία κατηγορεί Ισραήλ και Ελλάδα για πιέσεις στις ΗΠΑ με στόχο τον αποκλεισμό της από τα F-35

Ο «Κίμων» γαλανόλευκος – Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα ισχυροποιείται για να προστατεύει, να αποτρέπει, να εγγυάται – Ο «Κίμων» επιστρέφει μετά από 2500 χρόνια στην Ανατ. Μεσόγειο

Η Νίνα Κασιμάτη χαιρετίζει την ένταξη του «Κίμωνα» στο Πολεμικό Ναυτικό

Τουρκικό δημοσίευμα: Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την Κύπρο ως «αεροπλανοφόρο» σε μια περιφερειακή συμμαχία κατά της Τουρκίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr