Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κύπρος: Πρώτα λύση και μετά οι υδρογονάνθρακες

Κύπρος: Πρώτα λύση και μετά οι υδρογονάνθρακες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Καμία συζήτηση για το θέμα των υδρογονανθράκων στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού ή στο πλαίσιο της όποιας άλλης παράλληλης διαδικασίας, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι αρχηγοί των κομμάτων στην Κύπρο μετά από σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η ελληνοκυπριακή πλευρά διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενόσω συνεχίζονται οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και έγινε ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμός σε σχέση με τους περαιτέρω χειρισμούς ενόψει και της καθόδου του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα στην Κύπρο, την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη από τη συζήτηση, που διεξήχθη σε κλίμα ομοψυχίας, προκύπτουν τα ακόλουθα:

1. Ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο κράτος και ως είναι αυτονόητο μετά την επίλυση του Κυπριακού, όπως εξάλλου κατ΄ επανάληψη έχει διακηρυχθεί, και οι Τουρκοκύπριοι θα απολαμβάνουν τα οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του φυσικού αυτού πλούτου.

2. Τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων διασφαλίζονται πλήρως από το κυπριακό κράτος. Είναι ξεκάθαρο ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποσκοπούν σε καμία περίπτωση στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.

3. Δεν γίνεται αποδεκτή η όποια προσπάθεια συζήτησης του φυσικού αερίου είτε στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού είτε στο πλαίσιο της όποιας άλλης παράλληλης διαδικασίας.

4. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, παρά τη διακηρυγμένη πολιτική της βούληση για επίλυση του Κυπριακού, δεν μπορεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και ενόσω συνεχίζονται οι παράνομες τουρκικές προκλήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατ’ επέκταση για να γίνει τούτο εφικτό θα πρέπει να υπάρξει από μέρους της ‘Άγκυρας έμπρακτος σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το συμβούλιο των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη, 25 Νοεμβρίου, στις 11.30 το πρωί.

Σημειώνεται ότι μετά το τέλος της σύσκεψης, οι πολιτικοί αρχηγοί δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τουρκία: Ποινές «εξόντωσης» σε Ντεμιρτάς και Κούρδους πολιτικούς για την εξέγερση του 2014

«Πράκτορες επιρροής» θα χαρακτηρίζονται στην Τουρκία οι δημοσιογράφοι «ξένων συμφερόντων»

Προκαλεί ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους: Η Κύπρος είναι τουρκικό νησί

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δημιουργεί τις συνθήκες για την υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων της χώρας

Τουρκία: Φουντώνουν οι φήμες για σχέδιο συνομωσίας ή πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr