ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Email που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι μεταξύ 2011 και 2019, ο Τζέφρι Επστάιν λειτουργούσε ως διαμεσολαβητής για μέλη της ρωσικής ελίτ, παρέχοντας βοήθεια σε αγοραπωλησίες ακινήτων και υπεράκτιες χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις.
Πέρα από το ενδιαφέρον του για νεαρές Ρωσίδες, ο καταδικασμένος για σεξουαλικά εγκλήματα Τζέφρι Επστάιν διατηρούσε στενές σχέσεις με πρόσωπα εντός του Κρεμλίνου, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιοποίησε το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 30 Ιανουαρίου.
Ελκυόμενος από τις οικονομικές προοπτικές μιας αναδυόμενης Ρωσίας, την οποία έβλεπε ως «γη της επαγγελίας», και γοητευμένος από τους ολιγάρχες της, ο χρηματιστής έχτισε ένα δίκτυο επαφών με κυβερνητικούς ιθύνοντες.
Μεταξύ 2011 και 2019, λειτούργησε ως διευκολυντής της ρωσικής ελίτ, οργανώνοντας όχι μόνο σεξουαλικά όργια, αλλά και συμφωνίες ακινήτων και υπεράκτια (offshore) σχήματα.
Ωστόσο, τα επανειλημμένα αιτήματά του για συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως έμειναν αναπάντητα, όπως και η επιθυμία του να ταξιδέψει στη Ρωσία, παρά τις πολυάριθμες αιτήσεις για βίζα – συμπεριλαμβανομένης μιας το 2011 κατόπιν πρόσκλησης της Vympel, της ένωσης βετεράνων των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.
Σε επιστολή του στις 24 Ιουνίου 2018 προς τον πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Τόρμπιορν Γιάγκλαντ, ο οποίος είχε στενή επαφή με τον Ρώσο ηγέτη, ο χρηματιστής ζητούσε τη διοργάνωση συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Επστάιν είχε ένα μήνυμα που ήθελε να διαβιβάσει στον Πρόεδρο Πούτιν.
Ήταν Ιούνιος του 2018 – περίπου έναν χρόνο μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πρεσβευτή της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν.
Σύμφωνα με τα νέα έγγραφα, ο Τσούρκιν ήταν ένα από τα πρόσωπα που ο Επστάιν συναντούσε τακτικά στη Νέα Υόρκη, ενώ ο χρηματιστής είχε προσφερθεί να βοηθήσει τον γιο του Τσούρκιν, Μαξίμ, να βρει εργασία σε εταιρεία διαχείρισης πλούτου στη Νέα Υόρκη.
Τότε, ο Επστάιν επεδίωκε επαφή με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Στις 24 Ιουνίου 2018, έγραψε στον Νορβηγό πολιτικό Τόρμπιορν Γιάγκλαντ, τότε Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης:
«Νομίζω πως θα μπορούσες να προτείνεις στον Πούτιν ότι ο Λαβρόφ μπορεί να αποκομίσει γνώση μιλώντας μαζί μου. Ο Βιτάλι Τσούρκιν το έκανε, αλλά πέθανε. ;!».
Ο Γιάγκλαντ απάντησε ότι θα συναντούσε τον βοηθό του Λαβρόφ την επόμενη Δευτέρα και θα το πρότεινε.
Ο Επστάιν ανταπάντησε: «Ο Τσούρκιν ήταν σπουδαίος. Κατάλαβε τον Τραμπ μετά τις συνομιλίες [μας]. Δεν είναι περίπλοκο. Πρέπει να φανεί ότι κερδίζει κάτι, τόσο απλά».
Υποψίες για κατασκοπεία και η αντίδραση της Πολωνίας
Ενώ το ενδιαφέρον του Επστάιν για την ανεύρεση μοντέλων από τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη ήταν ήδη γνωστό, η νέα δέσμη εγγράφων προσφέρει νέα εικόνα για τις προσπάθειές του να προσεγγίσει υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους.
Οι αποκαλύψεις αυτές πυροδότησαν εικασίες για τα κίνητρα του δισεκατομμυριούχου.
Ο Πολωνός Πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα του ξεκινά έρευνα για πιθανές διασυνδέσεις του Επστάιν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
«Όλο και περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες στον παγκόσμιο Τύπο συγκλίνουν στην υποψία ότι αυτό το άνευ προηγουμένου σκάνδαλο παιδεραστίας συνδιοργανώθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες», ανέφερε ο Τουσκ.
Πρόσθεσε δε πως αυτό θα σήμαινε ότι οι Ρώσοι κατέχουν συμβιβαστικό υλικό (kompromat) εναντίον πολλών ηγετών που παραμένουν ενεργοί σήμερα.
Το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς. «Η θεωρία ότι ο Επστάιν ελεγχόταν από τις ρωσικές υπηρεσίες μπορεί να εκληφθεί με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά όχι σοβαρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, προτρέποντας τους δημοσιογράφους να μην «χάνουν χρόνο».
Οι υψηλές γνωριμίες και ο ρόλος του Μπιλ Γκέιτς
Αναλυτές δήλωσαν στο CNN ότι τα έγγραφα υποδηλώνουν κυρίως μια προσπάθεια του Επστάιν να συναναστραφεί με ισχυρά πρόσωπα και να αυτοπαρουσιαστεί ως γεωπολιτικός παίκτης.
Στις 9 Μαΐου 2013, ο Επστάιν έγραψε στον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, ότι ο Γιάγκλαντ θα έβλεπε τον Πούτιν στο Σότσι και τον είχε ρωτήσει αν ο Επστάιν ήταν διαθέσιμος να εξηγήσει πώς η Ρωσία θα μπορούσε να προσελκύσει δυτικές επενδύσεις.
Σε άλλο email, ο Επστάιν προέτρεπε τον Γιάγκλαντ: «Πες του ότι είμαστε κοντά και ότι συμβουλεύω τον Γκέιτς (σ.σ. Μπιλ Γκέιτς). Αυτό είναι εμπιστευτικό».
Ο Μπιλ Γκέιτς έχει χαρακτηρίσει τις συναντήσεις του με τον Επστάιν «σοβαρό σφάλμα κρίσης», αρνούμενος οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά.
Το 2015, ο Επστάιν σύστησε τον Σεργκέι Μπελιάκοφ -απόφοιτο της Ακαδημίας της FSB (διάδοχος της KGB)- στον δισεκατομμυριούχο Πίτερ Θιλ, αποκαλώντας τον «πολύ καλό μου φίλο».
Ο Μπελιάκοφ διοργάνωνε τότε το Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
Εκβιασμοί και ολιγάρχες
Σε αλληλογραφία του 2015, ο Επστάιν ζήτησε βοήθεια από τον Μπελιάκοφ για μια Ρωσίδα που φέρεται να εκβίαζε ισχυρούς επιχειρηματίες στη Νέα Υόρκη, λέγοντας πως αυτό είναι «κακό για τις δουλειές όλων».
Επίσης, ο Επστάιν φαινόταν να προσφέρει συμβουλές για τον ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα, στον οποίο οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις το 2018, προωθώντας σχετικές σκέψεις στον Στιβ Μπάνον, πρώην στρατηγικό σύμβουλο του Τραμπ.
Μια άλλη Ρωσίδα στον κύκλο του ήταν η Μάσα Ντρόκοβα Μπούσερ, πρώην μέλος της φιλοπουτινικής νεολαίας «Nashi».
Η Μπούσερ, που έγινε γνωστή όταν φίλησε τον Πούτιν στο μάγουλο, εργάστηκε ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Επστάιν το 2017.
Η ίδια ευχαρίστησε τον Επστάιν το 2019 για τις γνώσεις που της μετέφερε, οι οποίες τη βοήθησαν να ιδρύσει το επενδυτικό της ταμείο, Day One Ventures.
Ταξίδια στη Ρωσία
Αν και δεν είναι σαφές πόσο συχνά ταξίδευε στη χώρα, τα αρχεία πτήσεων επιβεβαιώνουν ότι ο Επστάιν και η Γκισλέιν Μάξγουελ επισκέφθηκαν τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη τον Νοέμβριο του 2002.
Μια φωτογραφία από το 1998 εμφανίζει επίσης τον Επστάιν στο Σαρόφ, μια «κλειστή» ρωσική πόλη που φιλοξενεί κέντρο πυρηνικών ερευνών.
Ο Επστάιν συνέχισε να ζητά ρωσική βίζα μέχρι και τον Μάρτιο του 2019, μόλις λίγους μήνες πριν από τη σύλληψή του για σωματεμπορία ανηλίκων.




























































ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW





































