ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, αναχώρησε από το Ισλαμαμπάντ έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση 21 ωρών, προειδοποιώντας την Τεχεράνη ότι η τρέχουσα πρόταση αποτελεί την τελευταία τους ευκαιρία για μια διπλωματική διέξοδο.
Μετά από έναν εξαντλητικό διαπραγματευτικό γύρο, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος προέβη σε δηλώσεις προς τα Μέσα Ενημέρωσης νωρίς το πρωί της Κυριακής 12/04, ανακοινώνοντας ότι οι συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν ουσιαστικά κατέρρευσαν.
Στεκόμενος ενώπιον των δημοσιογράφων στο Ισλαμαμπάντ για μια σύντομη δήλωση τεσσάρων λεπτών, ο Βανς προχώρησε σε μια ωμή αποτίμηση της διπλωματικής προσπάθειας, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα ως μια σημαντική χαμένη ευκαιρία για την Τεχεράνη.
«Κακά νέα για το Ιράν»
«Είχαμε ορισμένες επακόλουθες συζητήσεις με τους Ιρανούς· αυτά είναι τα ευχάριστα νέα», δήλωσε ο Βανς.
«Τα δυσάρεστα νέα είναι ότι δεν καταλήξαμε σε συμφωνία, και θεωρώ ότι αυτό είναι χειρότερο για το Ιράν παρά για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο Αντιπρόεδρος, ο οποίος συνοδευόταν στο Πακιστάν από αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων -μεταξύ των οποίων ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο Στιβ Γουίτκοφ– υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είχαν θέσει σαφείς «κόκκινες γραμμές» σχετικά με τις πυρηνικές ικανότητες του Ιράν.
Σημείωσε δε ότι, ενώ η αμερικανική πλευρά επέδειξε ευελιξία σε διάφορα ζητήματα, η ιρανική αντιπροσωπεία αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματα της Ουάσιγκτον.
«Αναχωρούμε από εδώ με μια πολύ απλή πρόταση, έναν τρόπο για να αντιληφθούν οι Ιρανοί ότι αυτή είναι η τελευταία και καλύτερη προσφορά που θα λάβουν», προειδοποίησε ο Βανς.
Πυρηνικές «κόκκινες γραμμές»
Το κύριο βάρος των συνομιλιών, σύμφωνα με τον Βανς, δόθηκε στη διασφάλιση του οριστικού τερματισμού των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν.
Αν και επισήμανε ότι οι προηγούμενες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν έχουν καταστραφεί, οι ΗΠΑ επεδίωκαν μια «ρητή δέσμευση» ότι η Τεχεράνη δεν θα επιδιώξει την απόκτηση όπλου «ούτε τώρα, ούτε σε δύο χρόνια, αλλά μακροπρόθεσμα».
Παρά την κατάρρευση των συνομιλιών, ο Βανς εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση του Πακιστάν για τη φιλοξενία της συνόδου, διευκρινίζοντας ότι η έλλειψη επιτυχίας δεν οφειλόταν στους μεσολαβητές.
Μια ταχεία αναχώρηση
Παρά τις πληροφορίες ότι το Πακιστάν είχε προτρέψει την αμερικανική αντιπροσωπεία να παραμείνει για δεύτερη ημέρα συνομιλιών, ο Βανς και η ομάδα του εθεάθησαν να επιβιβάζονται στο αεροσκάφος και να αναχωρούν από το Ισλαμαμπάντ λιγότερο από μία ώρα μετά τη συνέντευξη Τύπου.
Η αναχώρηση των ΗΠΑ ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τα προηγούμενα μηνύματα από την ιρανική πλευρά.
Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, λογαριασμοί που συνδέονται με την ιρανική κυβέρνηση άφηναν να εννοηθεί ότι τα τεχνικά κλιμάκια εξακολουθούσαν να ανταλλάσσουν κείμενα και ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής 12/04.
Η Τεχεράνη απαντά με εχθρική ρητορική
Το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών υιοθέτησε προκλητικό τόνο μετά την αποχώρηση της αμερικανικής αντιπροσωπείας.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «X», εκπρόσωπος του υπουργείου περιέγραψε τη διπλωματία ως «συνέχεια του Ιερού Τζιχάντ» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «κακόβουλες πράξεις» του παρελθόντος.
Ο εκπρόσωπος συνέδεσε περαιτέρω τις τρέχουσες εντάσεις με «φρικιαστικά εγκλήματα» που φέρεται να διέπραξαν οι ΗΠΑ και το «σιωνιστικό καθεστώς» κατά τη διάρκεια του «Δευτέρου και Τρίτου Πολέμου», δίνοντας το στίγμα ότι το ιδεολογικό χάσμα παραμένει βαθύ.
Τραμπ: «Με συμφωνία ή χωρίς, εμείς κερδίζουμε»
Ενώ το δράμα εξελισσόταν στο Πακιστάν, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εθεάθη να παρακολουθεί αγώνες UFC στο Μαϊάμι, συνοδευόμενος από τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο.
Πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για την πτήση προς τη Φλόριντα, ο Τραμπ εμφανίστηκε αδιάφορος για το άμεσο αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής του Ισλαμαμπάντ.
«Ίσως κλείσουν συμφωνία, ίσως όχι», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.
«Εμείς θα κερδίσουμε σε κάθε περίπτωση. Δεν με ενδιαφέρει αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι».

































































ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW




































