ΙράνΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΙσλαμικό ΚράτοςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας: Στο χειρότερο σημείο έντασης των τελευταίων ετών μετά τον «τορπιλισμό» της επιχείρησης του Τραμπ στο Ορμούζ από το Ριάντ

Σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας: Στο χειρότερο σημείο έντασης των τελευταίων ετών μετά τον «τορπιλισμό» της επιχείρησης του Τραμπ στο Ορμούζ από το Ριάντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται εγκλωβισμένες στη χειρότερη ένταση των τελευταίων ετών, αφότου το Ριάντ μπλόκαρε την επιχείρηση του Τραμπ στο Ορμούζ, αναφέρει η WSJ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία βιώνουν ένα επίπεδο έντασης στη σχέση τους που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και χρόνια, ανέφερε η Wall Street Journal, αφού το Ριάντ ουσιαστικά τορπίλισε το «Project Freedom» (Σχέδιο Ελευθερία), την επιχείρηση συνοδείας του Προέδρου Τραμπ στο Στενό του Ορμούζ, μέσα σε περίπου μία ημέρα από την έναρξή της, περιορίζοντας τη χρήση των βάσεών του και του εναέριου χώρου του από τον στρατό των ΗΠΑ.

Το «Project Freedom» ανακοινώθηκε από τον Τραμπ στις αρχές Μαΐου ως μια προσπάθεια να οδηγηθούν με ασφάλεια εγκλωβισμένα εμπορικά πλοία έξω από το Στενό του Ορμούζ, εν μέσω του αποκλεισμού της θαλάσσιας διόδου από το Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, που αιφνιδιάστηκαν από την ανακοίνωση, κινήθηκαν σχεδόν αμέσως για να απαγορεύσουν στον στρατό των ΗΠΑ να χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση «Πρίγκιπας Σουλτάν» και τον εναέριο χώρο τους για την εκτέλεση της αποστολής, σύμφωνα με πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλούνται προηγούμενα ρεπορτάζ.

Μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τραμπ και του Σαουδάραβα Πρίγκιπα Διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν απέτυχε να επιλύσει το αδιέξοδο, αναγκάζοντας τον Τραμπ να παύσει την επιχείρηση περίπου μία ημέρα μετά την έναρξή της.

Το ρήγμα δεν έχει επουλωθεί πλήρως στους μήνες που μεσολάβησαν.

Η Journal ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει τώρα τη μείωση της στρατιωτικής της παρουσίας στη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, και σκέφτεται να μεταφέρει ορισμένες δυνατότητες δυτικά, συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως του Ισραήλ, μετά τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε το Ιράν σε αμερικανικές βάσεις σε όλο τον Κόλπο, μεταξύ των οποίων ζημιές ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων στο αρχηγείο του Πέμπτου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, τις οποίες το Πεντάγωνο σε μεγάλο βαθμό δεν έχει αναγνωρίσει δημόσια.

Ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος που αναφέρεται σε αυτό το ρεπορτάζ αναγνώρισε ότι ο πόλεμος αποκάλυψε τα όρια της αποκλειστικής στήριξης στη συμμαχία με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι έδειξε πως η εταιρική σχέση δεν μπορεί να θεωρείται άνευ όρων.

Η ένταση εκδηλώνεται με φόντο μια ευρύτερη τριβή μεταξύ των δύο κυβερνήσεων σχετικά με το πώς πρέπει να τερματιστεί ο πόλεμος με το Ιράν, με τα κράτη του Κόλπου να πιέζουν την Ουάσιγκτον να εξαρθρώσει πλήρως τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιδιώξει μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός μνημονίου συνεννόησης που επιτεύχθηκε με την Τεχεράνη τον Ιούνιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ερντογάν παριστάνει τον μεγάλο αφέντη της περιοχής και έδωσε εντολές στον Τραμπ – Τι είπε για Συρία, Λίβανο, Γάζα, Λιβύη – Κάλεσε την Αίγυπτο να ενταχθεί στη Συμφωνία της Μέκκας

Ο Τραμπ μπλόκαρε ισραηλινή επιδρομή στη Συρία – «Ψυχραίνουν» οι σχέσεις με Νετανιάχου, ενισχύεται ο άξονας Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας

Ο Φιντάν «πόζαρε» δίπλα σε χάρτη της Παλαιστίνης δίχως το Ισραήλ – Οργή στην Ιερουσαλήμ

Το Ισραήλ ζήτησε από τις ΗΠΑ να βομβαρδίσουν τους Τούρκους στη Συρία – Ο Τραμπ ΜΠΛΟΚΑΡΕ τις αεροπορικές επιδρομές

Λευκός Οίκος: Ο Τραμπ έκανε… πλάκα όταν είπε ότι θα ανακηρύξει τα Στενά του Ορμούζ αμερικανικό έδαφος

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr