ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε μια άμεση προσπάθεια του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ και του σερ Τόνι Μπλερ να πείσουν το Ισραήλ να αποσυρθεί από τη Γάζα ταυτόχρονα με την παράδοση των όπλων από τη Χαμάς.
Ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο σερ Τόνι, ο οποίος εργάζεται στο συμβούλιο ειρήνης του κ. Τραμπ, είχαν συνάντηση διάρκειας σχεδόν τεσσάρων ωρών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα 17/08, μια εβδομάδα αφότου ο ίδιος αμφισβήτησε ανοιχτά τον πρόεδρο σχετικά με το σχέδιό του για το μέλλον του θύλακα.
Μετά τη συνάντηση, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα στρατεύματα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δεν πρόκειται να αποσυρθούν καθόλου, ούτε να επιτρέψουν την έναρξη της ανοικοδόμησης, εάν δεν αφοπλιστεί η Χαμάς.
Αυτό φάνηκε να έρχεται σε αντίθεση με το σχέδιο των 15 σημείων, το οποίο ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα και προβλέπει την αποχώρηση των IDF από τη Γάζα σταδιακά, καθώς η Χαμάς αφοπλίζεται.
«Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε απόλυτα ότι οι IDF δεν θα αναπτύξουν εκ νέου τις δυνάμεις τους και θα συνεχίσουν να αποτρέπουν ενεργά κάθε προσπάθεια εναντίον των δυνάμεών μας και του λαού μας», δήλωσε πηγή στους Times of Israel.
Επίσης, η εφημερίδα Ha’aretz ανέφερε ότι ο κ. Κούσνερ και ο σερ Τόνι αποδέχθηκαν το γεγονός ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει την εκστρατεία στοχευμένων εκτελέσεων κατά της Χαμάς στη Γάζα, παρά το γεγονός ότι το κείμενο της συμφωνίας ζητούσε άμεση παύση.
Ως περαιτέρω ένδειξη ότι ο κ. Νετανιάχου απέσπασε παραχωρήσεις από τον κ. Κούσνερ και τον σερ Τόνι, αναφέρθηκε ότι η Χαμάς θα παραδώσει τα όπλα της σε μια υπό αμερικανική ηγεσία διεθνή δύναμη σταθεροποίησης και όχι σε κάποιο παλαιστινιακό όργανο.
Ο κ. Κούσνερ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Νετανιάχου παραγωγική σε συνέντευξή του στο Fox News.
«Πιστεύω ότι έθεσαν ορισμένες βάσιμες ανησυχίες τις οποίες καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε.
«Και μπορέσαμε να ξεκαθαρίσουμε ορισμένες παρεξηγήσεις και παραπλανητικές πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει σχετικά με αυτό».
Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Νετανιάχου είπε στους συνομιλητές του ότι η επίτευξη ουσιαστικής προόδου σε μια αποχώρηση από τη Γάζα θα ήταν «προβληματική» πριν από τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 27 Οκτωβρίου.
Τη Δευτέρα 17/08, ο κ. Νετανιάχου εθεάθη να ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα σε εκλογικό τμήμα κατά τις εσωκομματικές εκλογές του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ του Ισραήλ, προκειμένου να επιλεγούν οι υποψήφιοι για τις εθνικές εκλογές.
Ο κ. Τραμπ δεν έχει επιτεθεί μέχρι στιγμής δημόσια στον κ. Νετανιάχου επειδή απέρριψε τη συμφωνία του με τη μορφή που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι η ειρηνευτική συμφωνία του κ. Τραμπ θα μετατρέψει τη Γάζα σε «Χαμαστάν».
Ο κ. Κούσνερ φέρεται να ζήτησε από τον κ. Νετανιάχου να μην «δημιουργεί εμπόδια» στην ειρηνευτική διαδικασία.
Τη Δευτέρα 17/08, το γραφείο του χαρακτήρισε τη συνάντηση «βαθιά και εποικοδομητική».
Η συνάντηση ακολούθησε τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχαν ο σερ Τόνι και ο κ. Κούσνερ με τη Χαμάς στην Αίγυπτο την Κυριακή 16/08.
Ο κ. Κούσνερ δήλωσε στο Fox News ότι οι εκπρόσωποι της οργάνωσης «είπαν όλα τα σωστά λόγια», προειδοποιώντας ωστόσο ότι είναι δύσκολο να εμπιστευτεί κανείς την τρομοκρατική οργάνωση.
Ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Νετανιάχου ανέφερε ότι θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στη Γάζα, ενώ μια δεύτερη θα επικεντρωθεί στον αφοπλισμό.
Επανέλαβε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία ανοικοδόμηση προτού αφοπλιστεί η Χαμάς.
Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο κ. Τραμπ δήλωσε:
«Έχουμε τη δική μας σχέση με τη Χαμάς. Παραδίδουν τα όπλα τους».
































































ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW



































