ΙράνΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΙσλαμικό ΚράτοςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ουκρανία: Επτά νεκροί από ρωσική νυχτερινή επίθεση – Οι Ρώσοι κατέρριψαν 902 ουκρανικά drones

Ουκρανία: Επτά νεκροί από  ρωσική νυχτερινή επίθεση – Οι Ρώσοι κατέρριψαν 902 ουκρανικά drones
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 600.000 έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από τη νέα μαζική ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, με βασικούς στόχους ενεργειακές και κρίσιμες υποδομές στο Κίεβο, την περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας και το Χάρκοβο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αγνόησε επιδεικτικά την «ενεργειακή εκεχειρία» που είχε ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ και έκανε λόγο για πρωτοφανή περιφρόνηση του Πούτιν απέναντι στον Τραμπ.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των ουκρανικών αρχών, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Κίεβο, όπου καταγράφηκαν επίσης 25 τραυματίες. Δύο ακόμη άμαχοι σκοτώθηκαν στην περιφέρεια Ντντιπροπετρόφσκ, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη Ζαπορίζια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας χρησιμοποιήθηκαν 39 βαλλιστικοί πύραυλοι και περισσότερα από 120 επιθετικά drones και περιφερόμενα πυρομαχικά εναντίον ενεργειακών και κρίσιμων υποδομών.

Ζελένσκι: «Σκόπιμη και επιδεικτική» η επίθεση

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ρωσία επέλεξε να χτυπήσει ακριβώς τις ενεργειακές υποδομές που, σύμφωνα με την αμερικανική πρωτοβουλία, θα έπρεπε να προστατεύονται από την εκεχειρία.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την επίθεση «απολύτως σκόπιμη και επιδεικτική» ως προς την κλίμακά της, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα δεν έχει επιδείξει στο παρελθόν αντίστοιχη περιφρόνηση προς την Ουάσινγκτον.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στο ενεργειακό δίκτυο, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση ανέρχεται, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, σε περίπου 600.000.

Στο στόχαστρο θερμοηλεκτρικοί σταθμοί

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στο Κίεβο και στα περίχωρά του, καθώς και εγκαταστάσεις στην περιοχή του Χαρκόβου.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες υποδομές συνδέονται με τη λειτουργία του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για «ενεργειακή εκεχειρία» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Το Κίεβο είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει σε περίπτωση που η Μόσχα συνεχίσει να πλήττει ενεργειακούς στόχους, ενώ η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής ότι η συγκεκριμένη συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή.

Χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση για τον πύραυλο στο Κίεβο

Παράλληλα, ο Ζελένσκι καταγγέλλει ότι η Ουκρανία δεν έλαβε έγκαιρη προειδοποίηση από τους δυτικούς συμμάχους της για την επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο που έπληξε ενεργειακή εγκατάσταση στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ουκρανικά συστήματα εντόπισαν τους ρωσικούς πυραύλους όταν αυτοί είχαν ήδη πλησιάσει την πρωτεύουσα.

Ο πύραυλος έπληξε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Κίεβο, ενώ κάτοικοι της πόλης ανέφεραν ότι άκουσαν αρκετές εκρήξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αντίστοιχο περιστατικό είχε σημειωθεί και τη νύχτα Δευτέρας προς Τρίτη, όταν οι εκρήξεις προηγήθηκαν της ενεργοποίησης του συναγερμού αεροπορικής επιδρομής.

Η Ουκρανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πληροφορίες που λαμβάνει από τις δυτικές υπηρεσίες, και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, για τον έγκαιρο εντοπισμό επικείμενων ρωσικών επιθέσεων.

Η Ουάσινγκτον φέρεται να απειλεί με διακοπή της ενημέρωσης

Μέσα σε αυτό το ήδη τεταμένο κλίμα, υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Ουάσινγκτον απείλησε να σταματήσει την κοινοποίηση πληροφοριών προς το Κίεβο, εάν η Ουκρανία δεν διακόψει τις επιθέσεις εναντίον ρωσικών διυλιστηρίων.

Οι αναφορές αυτές έρχονται ενώ οι σχέσεις Τραμπ και Ζελένσκι εμφανίζουν νέα ένταση, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην ουκρανική πλευρά για το μέλλον της αμερικανικής στρατιωτικής και πληροφοριακής υποστήριξης.

Προβλήματα και με το Starlink

Την ίδια ώρα, Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος ανέφερε ότι η λειτουργία ορισμένων τερματικών Starlink περιορίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκαλώντας προβλήματα σε αρκετές στρατιωτικές αποστολές.

Το δορυφορικό δίκτυο χρησιμοποιείται ευρέως από τις ουκρανικές δυνάμεις για επικοινωνίες και επιχειρησιακό συντονισμό. Αναφορές από την ουκρανική πλευρά κάνουν λόγο για περιορισμούς που επηρέασαν ιδιαίτερα τη λειτουργία μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλες στρατιωτικές δραστηριότητες.

Η Ρωσία ανακοίνωσε κατάρριψη 902 drones

Την ίδια νύχτα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν συνολικά 902 ουκρανικά drones, από τα οποία 180 φέρεται να εξουδετερώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας.

Οι ουκρανικές επιθέσεις προκάλεσαν προβλήματα στη λειτουργία των αεροδρομίων της ρωσικής πρωτεύουσας. Το αεροδρόμιο Βνούκοβο ανέστειλε τη λειτουργία του για περισσότερες από οκτώ ώρες, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές.

Η νέα ανταλλαγή πληγμάτων έρχεται ενώ η αμερικανική πρωτοβουλία για ενεργειακή εκεχειρία παραμένει ουσιαστικά στον αέρα, με τις δύο πλευρές να συνεχίζουν τις επιθέσεις και την Ουάσινγκτον να πιέζει για περιορισμό των πληγμάτων στις ενεργειακές υποδομές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μη πυροβολείτε τον Πατριάρχη!

Αρχηγός Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MI5): Υβριδικός πόλεμος και βιολογικά όπλα «κατασκευής» Τεχνητής Νοημοσύνης – Από Ιράν, Ρωσία, Κίνα οι απειλές

Ο Τραμπ προειδοποιεί τους Χούτι: «Μετά τις εκλογές – Δεν θα ξεχάσω ποτέ»

Η Κίμπερλι δήλωσε «πάντα ευγνώμων στον πρόεδρο Τραμπ» – Τραμπ: «Δεν ήταν ποτέ μέλος της οικογένειάς μου. Έβγαινε με τον γιο μου πριν από πολύ καιρό»

Associated Press: Ο Τραμπ δήλωσε ότι «εξετάζει» την αποπομπή της Αμερικανίδας πρέσβειρας στην Ελλάδα μετά από πληθώρα αναφορών για ανάρμοστη συμπεριφορά

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr