Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλλάζει το κλίμα: Έκλεισε το μάτι για χαλάρωση της λιτότητας ο Ντάισελμπλουμ

Αλλάζει το κλίμα: Έκλεισε το μάτι για χαλάρωση της λιτότητας ο Ντάισελμπλουμ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συνέχιση στις εκατέρωθεν υποχωρήσεις φαίνεται πως είναι έτοιμοι να κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να προς τέρψιν του ΔΝΤ να ανακοινώνει πως στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου εκτός από την λύση για το χρέος θα συζητηθεί και η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας μαζί βέβαια με τα αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως το Ταμείο είναι υπερβολικά απαισιόδοξο αναφορικά με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αφήνοντας παράθυρο ωστόσο για αναπροσαρμογή των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, λέγοντας πως θα πρέπει να είναι πιο “διατηρήσιμοι”.

“Το ΔΝΤ πιέζει για έναν πιο ρεαλιστικό στόχο” είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ για να προσθέσει αμέσως μετά ότι και αυτό το θέμα θα συζητηθεί στην σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης τον επόμενο μήνα.

Κρατώντας όμως και μια επιφύλαξη σχετικά με την στάση που θα κρατήσει για το θέμα η Γερμανία, συμπλήρωσε: “Θα δούμε πόσο επιεικές θα είναι το Eurogroup και τι είδους ρεαλιστικός στόχος θα τεθεί” είπε.

Σε κάθε περίπτωση ο επικεφαλής του Eurogroup ανακινεί το θέμα που μέχρι πριν από ένα μήνα θεωρούνταν ταμπού για το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών με σχεδόν όλα τα μέλη του να παραπέμπουν την σχετική συζήτηση στόχο που θα εφαρμοστούν και στο σύνολο των μέτρων για το χρέος δηλαδή το 2018.

Για πρώτη φορά αναφέρθηκε στο θέμα των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα στη σύνοδο υπουργών της προπερασμένης Δευτέρας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, είχε πει ότι μπορεί να περιγραφούν, αλλά θα εφαρμοστούν μετά το 2018, όταν θα γνωρίζουμε και τις πραγματικές ανάγκες της Ελλάδας.

Μάλιστα, χωρίς να ερωτηθεί σχετικά, τόνισε ότι για τον υπολογισμό των πραγματικών αναγκών της Ελλάδας, θα πρέπει να γίνει και η συζήτηση αν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να μειώνουν στο 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία όπως προβλέπει τώρα το πρόγραμμα ή θα πρέπει να αλλάξουν.

Η θετική αυτή εξέλιξη συνδέεται και με το γεγονός ότι χωρίς το ΔΝΤ (το οποίο πιέζει εκτός από το χρέος και για αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων) στο ελληνικό πρόγραμμα, η Ολλανδία αναμένεται ότι είναι η πρώτη χώρα που θα αντιμετωπίσει πολιτικό πρόβλημα, κατά την έγκριση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, λίγες εβδομάδες πριν από την εθνικές εκλογές του Απριλίου.

Βεβαίως, όλα θα κριθούν από την στάση της Γερμανίας και ειδικότερα του Γερμανού υπουργού οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ο οποίος παραδέχθηκε πρόσφατα με βαριά καρδιά ότι το Δεκέμβριο θα συζητηθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

ΔΝΤ: Δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στην Ουκρανία

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν επιτρέπει στην Αίγυπτο να «ξεφύγει» από το ΔΝΤ – Πρόσφυγες για χρέος

ΤΟ ΔΝΤ ζητάει από τον Μητσοτάκη πάγωμα αυξήσεων μισθών και συντάξεων και αύξηση φόρων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr