Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έκθεση κόλαφος για τον ρόλο της ΕΚΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Έκθεση κόλαφος για τον ρόλο της ΕΚΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Η ΕΚΤ άσκησε πίεση στις ελληνικές τράπεζες ενώ διαπραγματευόταν με την ελληνική κυβέρνηση ως μέρος της τρόικας“, τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση της οργάνωσης Transparency International (TI) για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Στην έκθεσή της, η TI εστίασε στον ρόλο της ΕΚΤ στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι πήρε πολιτικές αποφάσεις αντί να διεκπεραιώνει απλώς τις τεχνικές της υποχρεώσεις, επιβαρύνοντας ένα πλαίσιο το οποίο την απαλλάσσει εν μέρει από τη δημοκρατική υποχρέωση λογοδοσίας της.

“Οι διακριτικές εξουσίες της ΕΚΤ της επέτρεψαν να ασκήσει πίεση στις ελληνικές τράπεζες ενώ διαπραγματευόταν μεταρρυθμίσεις διάσωσης με την ελληνική κυβέρνηση ως μέρος της Τρόικας των διεθνών δανειστών”, τονίζει η ΤΙ.

“Παρόμοιες δυναμικές μπορεί να εκδηλωθούν στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, και με τη τρέχουσα ανακεφαλαίωση της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, οι οποίες (δυναμικές) θέτουν σε κίνδυνο τη τρέχουσα εύθραυστη σταθερότητα της ευρωζώνης”, πρόσθεσε.

Κατά την έκθεση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται μεγαλύτερη επιτήρηση και να λογοδοτεί περισσότερο για τις αποφάσεις της, καθώς έχει παρεκτραπεί και έχει μπει στον χώρο των πολιτικών αποφάσεων χωρίς όμως την απαραίτητη επίβλεψη.

Εφόσον η αυτονομία της ΕΚΤ περιορίζει τη υποχρέωση λογοδοσίας της στο κοινό, η τράπεζα θα πρέπει αντίστοιχα να αυξήσει τη διαφάνειά της, να εκδίδει περισσότερες από τις αποφάσεις και γνωματεύσεις της, να ενισχύει τους κανονισμούς ηθικής της και να είναι πιό ανοικτή όσον αφορά τις πολιτικές αποφάσεις που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με το παρατηρητήριο.

Ενώ η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε βελτιώσεις στη διαφάνεια με την έκδοση των ημερολογίων των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των πρακτικών από τις συνεδριάσεις όπου καθορίζονται πολιτικές, η διαχείριση της σύγκρουσης συμφερόντων της ΕΚΤ είναι ελαττωματική και η πολιτική προστασίας των ατόμων που αποκαλύπτουν τη διαφθορά είναι απαρχαιωμένη.

“Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει μια σημαντική πτώση στην εμπιστοσύνη των πολιτών, η οποία παράλληλα με τις αυξημένες ευθύνες της επιβαρύνουν σημαντικά τη λογοδοσία της”, σύμφωνα με την έκθεση της ΤΙ.

Η ΕΚΤ, η οποία επέτρεψε στην ΤΙ την πρόσβαση σε ανώτατα στελέχη της, αναγνώρισε τα πορίσματα και είπε ότι είχε ήδη λάβει μερικά από τα προτεινόμενα μέτρα.

“Μερικές από τις εισηγήσεις στην έκθεση TI-EU ανήκουν εκτός δικαιοδοσίας της ΕΚΤ ή δεν έχουν προβλεφθεί στη Συμφωνία”, ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

“Μερικά άλλα σημεία έχουν ήδη εφαρμοστεί, όπως η έκδοση των αποφάσεων, των γνωμοδοτήσεων και των συστάσεων, καθώς και η παροχή πληροφοριών για τις συναντήσεις με εκπροσώπους βιομηχανιών”, σημειώθηκε.

Η οργάνωση Transparency International αυτοπροσδιορίζεται ως “παγκόσμιο κίνημα εναντίον της διαφθοράς, το οποίο συνεργάζεται με κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και πολίτες”. Διατηρεί παραρτήματα σε πάνω από 100 χώρες, ενώ η διεθνής γραμματεία του εδρεύει στο Βερολίνο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γάμος ομόφυλων: «Κανένα σχόλιο» η αντίδραση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο «όχι» της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Μ. Καπνισάκης: Προτάθηκε στον Στ. Κασσελάκη να γίνει υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 2019 – Διαψεύδει ο Μαρινάκης – Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πάρις Κουκουλόπουλος: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια κουρασμένη κυβέρνηση»

Ανασχηματισμός ομολογία αποτυχίας σε Δημόσια Ασφάλεια, Υγεία και Εργασία – Όλες οι αλλαγές

Ευρώ: 25 χρόνια επιτυχίας και γκρίνιας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...