Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προειδοποίηση Τσακαλώτου: Μη δώσετε ευκαιρία στους δανειστές

Προειδοποίηση Τσακαλώτου: Μη δώσετε ευκαιρία στους δανειστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να μετατρέψουν την συζήτηση της Πέμπτης στο Eurorgroup αντί να είναι για το χρέος, να είναι για τα προαπαιτούμενα. Πρέπει να μην αφήσετε να υπάρχει αυτή η δυνατότητα που θέλουν πολλοί αντίπαλοί μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Βουλή για τις τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Από την διαδικασία αποχώρησε το ΚΚΕ, ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έθεσαν ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Στη ΝΔ υπήρξε και εσωκομματική μάχη με τον Μάκη Βορίδη να «καλύπτει» τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Δένδια…

«Να έρθουμε στην ουσία: όλοι γνωρίζουν ότι ευτυχώς η διαδικασία της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση έχει πάρει πολυπαραγοντικό και διεθνή χαρακτήρα. Έχουν έρθει στην επιφάνεια όλα τα θέματα, οι αντιθέσεις, οι νοοτροπίες, οι πολιτικές πιέσεις, ακόμη και οι τρικλοποδιές», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι γίνεται μία εξαιρετική προσπάθεια από την κυβέρνηση αυτή η διεθνής συζήτηση εξελίσσεται. Είμαι αισιόδοξος ότι η κατάληξή της θα είναι να πετύχει η χώρα μία συμφωνία που θα οδηγήσει και στην έξοδο στις αγορές και στην τακτοποίηση του χρέους. Η χώρα είναι σε μία κατάσταση που μπορεί ως εφαλτήριο και χωρίς την λήψη μέτρων τώρα να προχωρήσει και μάλιστα με ένα καλό οδικό χάρτη». «Το δεδομένο είναι ότι δεν υπήρχαν δυνατότητες να πάμε τη Δευτέρα, επειδή εξελίσσονται σήμερα και αύριο μία σειρά συζητήσεων – υπάρχει και η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών που γίνεται στη βάση σχεδίων πολύ καλύτερων από εκείνα που απέρριψε η κυβέρνηση στο Eurogroup», υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης.

Το πολιτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης επικαλέσθηκε ο Ευκλ. Τσακαλώτος τονίζοντας ότι «έχουμε μπροστά μας μία σημαντική αλλαγή για την επέκταση του παγώματος και άλλες τέσσερις αλλαγές. Ο λόγος που θέλουμε να το κάνουμε γρήγορα είναι ότι ο μεγάλος κίνδυνος που έχουμε στην διαπραγμάτευση είναι πως οι αντίπαλοί μας δεν είναι ενιαίοι. Δεν είναι μόνο τα 18 κράτη του Eurogroup αλλά και οι εσωτερικές διαφωνίες. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να μετατρέψουν την συζήτηση της Πέμπτης στο Eurorgroup αντί να είναι για το χρέος, να είναι για τα προαπαιτούμενα. Πρέπει να μην αφήσετε να υπάρχει αυτή η δυνατότητα που θέλουν πολλοί αντίπαλοί μας».

Και ο πρόεδρος της Βουλής και ο υπουργός Οικονομικών επεσήμαναν ότι δεν θέλουν να υπενθυμίσουν το πώς γινόταν η νομοθέτηση τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια. «Συμφωνώ ότι δεν είναι ορθό να μπαίνουμε στη βάσανο του συμψηφισμού. Όταν όμως πρόκειται για υπέρτατο συμφέρον και με αυτές τις τροπολογίες ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση και μπαίνουμε στην επόμενη φάση της εξόδου από την κρίση, θα περιμέναμε από εσάς διαφορετικές συμπεριφορές. Αφήστε τον δημαγωγό που κρύβεται μέσα σας», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

«Υπάρχει μείζονα πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να εξαντλήσει τα προαπαιτούμενα για να πάμε σε καθαρό διαπραγματευτικό πεδίο στο Eurogroup. Ήδη έχουν αναληφθεί και πολιτικές πρωτοβουλίες για λογαριασμό της Ελλάδος για να πάμε σε κάποια διατύπωση για το χρέος ώστε να βρεθούμε σε κάποιο ξέφωτο», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και πρόσθεσε ότι «τα προαπαιτούμενα ετέθησαν εκ των υστέρων από τους ξένους για τους δικούς τους λόγους. Θα αφήσουμε πέντε επουσιώδεις ουρές να υπονομεύσουν την μείζονα πολιτική προσπάθεια;».

«Είναι αλήθεια ότι στα χρόνια του μνημονίου έχουμε δει πολλά στη Βουλή. Όμως σε όλα τα πράγματα υπάρχουν όρια. Η συζήτηση τροπολογιών, που εισάγονται σε άσχετο νομοσχέδιο Ιούνιο μήνα και ημέρα Παρασκευή αποτελούν την πλήρη γελοιοποίηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αν η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ότι η χώρα είναι υποτελής να μας ενημερώσει», ισχυρίσθηκε ο Ν. Δένδιας.

«Σε ύστατο στάδιο κοινοβουλευτικού εξευτελισμού βρίσκεται η κυβέρνηση, είπε ο Μ. Βορίδης που έθεσε το ζήτημα αντισυνταγματικότητας. «Αποσύρετε την διατάξεις. Φέρτε νομοσχέδιο και να το ψηφίσουμε το Σάββατο. Φέρνουν αυτή την διαδικασία γιατί προσπαθούν να κρύψουν τον εξευτελισμό που υφίστανται», πρόσθεσε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι φιμώνει την αντιπολίτευση.

«Δεν θέλουμε να φιμώσουμε κανένα και δεν θα μπορούσαμε να φιμώσουμε τον Μ. Βορίδη», σχολίασε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και υπογράμμισε: «Δεν καταλαβαίνω την έκπληξη ότι γίνεται κάτι φοβερό όταν ξέρουμε ότι επί επτά χρόνια η Ελλάδα είναι σε επιτήρηση και οι συσχετισμοί δυνάμεων ήταν ενάντιοι και σε σας και είναι ενάντιοι και σε μας. Εμείς έχουμε κάνει προσπάθειες για την άμβλυνση της μικροεπιτήρησης που αφορά ακόμη και να μικρά νομικά θέματα. Έχουμε στείλει επιστολή στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο γι’ αυτό το θέμα και διατηρούμε κάθε ευχέρεια να προσφύγουμε και σε άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η βασική μας στρατηγική είναι να φύγουμε από την επιτροπεία».

«Είστε πια πληρωμένα πιστόλια. Να κάνετε πίσω. Να κάνετε πίσω και να βρείτε ένα φύλλο συκής. Θέλετε να αποφύγετε το διήμερο του κοινοβουλευτικού διαλόγου και την έκφραση γνώμης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής», είπε από το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Θεοχαρόπουλος έκανε λόγο για «εξευτελιστική διαδικασία»

Ανακοινώνοντας την αποχώρηση του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι περιλαμβάνονται «νέα μέτρα κατά της λαϊκής οικογένειας» και ότι «η κυβέρνηση επιβεβαιώνει πως και κατά διάρκεια της ανάπτυξης χαμένοι θα είναι οι αδύναμοι». Για την διαδικασία ειρωνικά συνέστησε «την επόμενη φορά ας κάνετε μία εικονική συνεδρίαση διά περιφοράς» και κατέληξε λέγοντας ότι «καταψηφίζουμε και δεν νομιμοποιούμε τις πραξικοπηματικές διαδικασίες και αποχωρούμε».

«Αντιμετωπίζετε τους βουλευτές σαν ένα κοπάδι ψάρια που θα ψηφίσουν μέτρα που θα επηρεάσουν την ζωή των ανθρώπων για πολλά χρόνια», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

«Είμαστε εδώ με απόλυτη διαφάνεια να κάνουμε αυτό που πρέπει για να φύγει η χώρα από την απόλυτη επιτροπεία και δεν απολογούμαστε σε αυτούς που έφεραν επί 40 χρόνια τη χώρα σε αυτό το κατάντημα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Ο Πολάκης συνέθλιψε τον αλαζονικό Τσακαλώτο της ήττας: «Έκανες δώρο 37 δισ. στον Μητσοτάκη και τους τραπεζίτες»

Ο «Τσακαλώτος της ήττας» απαντά στον Τσίπρα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής

«Νέα Αριστερά»: Αυτό είναι το λογότυπο της ΚΟ των «11 φευγάτων» του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτοί είναι! Οι «φευγάτοι» του Τσακαλώτου και της Αχτσιόγλου δεν καταψήφισαν το νομοσχέδιο για τους servicers

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση
Η Ρένα Δούρου σεβόμενη το μέγεθος της τραγωδίας και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων...