Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης κατά Νετανιάχου – Οργή Μπάιντεν: «Εξωφρενική η απόφαση»

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης κατά Νετανιάχου – Οργή Μπάιντεν: «Εξωφρενική η απόφαση»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κάθετα αντίθετος με την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Ιώβ Γκάλαντ εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Η αίτηση του εισαγγελέα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών ηγετών είναι εξωφρενική.

»Και επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: ό,τι κι αν υπονοεί αυτός ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει καμία ισοδυναμία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

»Θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ ενάντια στις απειλές για την ασφάλειά του» ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας 20/5 ο Τζο Μπάιντεν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ΗΠΑ «απορρίπτουν» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, λέγοντας ότι «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο» τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN σε αποκλειστική συνέντευξη τη Δευτέρα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα.

Ο Χαν δήλωσε ότι το ΔΠΔ εξέδωσε επίσης εντάλματα για τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Ιώβ Γκάλαντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς, τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι, τον ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ και γνωστότερο ως Μοχάμεντ Ντέιφ, και τον Ισμαήλ Χανίγιε, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

Τα εντάλματα κατά των ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο βάζει στο στόχαστρο κορυφαίο ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ισραηλινή αντίδραση

Ο υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ χαρακτήρισε την επιδίωξη έκδοσης εντάλματος σύλληψης από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ μια «επίδειξη υποκρισίας και μίσους κατά των Εβραίων» που θυμίζει ναζιστική προπαγάνδα.

«Τα εντάλματα σύλληψης εναντίον τους (σ.σ. του Νετανιάχου και του Γκάλαντ) είναι εντάλματα σύλληψης εναντίον όλων μας», ανέφερε ο Σμότριχ σε ανακοίνωσή του, καλώντας τις φιλικές προς το Ισραήλ χώρες να αναλάβουν δράση για να διαλύσουν το ΔΠΔ.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κάλεσε τον Νετανιάχου να αγνοήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τον εισαγγελέα Καρίμ Χαν, κρίνοντας ότι και το ΔΠΔ και ο Χαν έχουν αντισημιτική στάση, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα πρέπει να ενταθεί μέχρι την ήττα της Χαμάς.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαϊρ Λαπίντ καταδίκασε την ανακοίνωση του ΔΠΔ κάνοντας λόγο για «καταστροφή».

Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική του παράταξη, ο Λάπιντ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα συγκληθεί και θα καταδικάσει την απόφαση του ΔΠΔ.

Η αντίδραση της Χαμάς στο ένταλμα σύλληψης του Σινουάρ

Η Χαμάς κατήγγειλε την κίνηση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά τριών ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Λωρίδα της Γάζας υποστηρίζοντας ότι «εξισώνει το θύμα με τον θύτη», με το παλαιστινιακό κίνημα να ζητά την ακύρωση του αιτήματος του εισαγγελέα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βανς για Καμάλα Χάρις: “Κάτι άτεκνες κυριούλες με γάτες” δεν μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα

ΗΠΑ: Οι Ομπάμα στηρίζουν την Καμάλα Χάρις (βίντεο)

DW: Πώς βλέπει η Ευρώπη τον Ντόναλντ Τραμπ; – Θα αποσυρθούν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ;

Γερμανικός Τύπος: Δημοκρατικό restart με την Κάμαλα Χάρις;

Νετανιάχου: Μπορεί να βρίσκεται κοντά μια συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr