Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστέςΚυπριακό ΖήτημαΙσραήλΚουρδιστάνΤουρκίαΣκόπιαΒαλκάνιαΙράν
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το 57% των Κυπρίων δεν θέλει την όποια «λύση» στο Κυπριακό – Μόνο το 3% θεωρεί ότι φταίει η Ελλάδα

Το 57% των Κυπρίων δεν θέλει την όποια «λύση» στο Κυπριακό – Μόνο το 3% θεωρεί ότι φταίει η Ελλάδα

Η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων δακτυλοδείχνει την Τουρκία ως τον υπαίτιο του αδιεξόδου της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Συγκεκριμένα, 8 στους 10 ρίχνουν ξεκάθαρα το βάρος της ευθύνης στην Άγκυρα.

Το 7% θεωρεί ότι ευθύνεται ο Μουσταφά Ακιντζί και το 6% ο Νίκος Αναστασιάδης.

Το φταίξιμο στην Ελλάδα αποδίδει το 3% και στο Εθνικό Συμβούλιο το 2%.

Παρά την άδοξη κατάληξη των διαπραγματεύσεων, 4 στους 5 πολίτες πιστεύουν πως αυτή δεν ήταν η τελευταία ευκαιρία και πως με κάποιο τρόπο οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

Αντίθετη άποψη έχει μόνο το 16% που θεωρεί ότι το ναυάγιο ήταν οριστικό.

Υπό το φως των συζητήσεων στην Ελβετία, πάντως, η επιθυμία για λύση φαίνεται να έχει μειωθεί.

Ενώ το συνολικό ποσοστό αυτών που ήθελαν λύση λίγο ή καθόλου ήταν στις 27 Ιουνίου 47%, με το πέρας της διάσκεψης το ποσοστό αυξήθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας το 57%.

«Πολύ» επιθυμεί λύση το 18% και «Αρκετά» το 25%.

Την ίδια στιγμή, σε σχέση πάλι με ανάλογες έρευνες από τα τέλη του προηγούμενου μήνα και εντεύθεν, η απαισιοδοξία των Κυπρίων αναφορικά με το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς συνολικά, σε ποσοστό 77%, οι Κύπριοι δηλώνουν απαισιόδοξοι ή μάλλον απαισιόδοξοι.

«Κακή» κρίνει, στο μεταξύ, το 74% των συμμετασχόντων την πρόθεση της τουρκικής πλευράς να αναζητήσει λύση εκτός των παραμέτρων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κόκκινη γραμμή θέτουν, παράλληλα, οι Κύπριοι που σε ποσοστό 87% θεωρούν ότι ο τερματισμός των μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων από τις εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να είναι προαπαιτούμενο για την αποδοχή της λύσης. Θέση, την οποία δεν συμμερίζεται το 13% των ερωτηθέντων.

Γενικότερα οι πολίτες δείχνουν να μην θέλουν οποιαδήποτε ανάμιξη των εγγυητριών χωρών στην εφαρμογή της λύσης, καθώς μόνον το 2% επιθυμεί να τους αποδώσει ρόλο στην εποπτεία της.

Αντιθέτως, το 38% πιστεύει ότι η εποπτεία θα πρέπει να γίνει από τα Ηνωμένα Έθνη και το 35% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 23% υποστηρίζει ότι η εποπτεία πρέπει να ασκηθεί από τις δύο κοινότητες και το 2% από το ομόσπονδο κράτος.

Και με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στον «Ονησίφορο», οι Κύπριοι, σε ποσοστό 58% εκτιμούν ότι η διενέργεια των προγραμματισμένων γεωτρήσεων θα είναι καταλύτης των επόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό. Διαφορετική άποψη διατηρεί το 39%.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φαίνεται να έπεισε τον κυπριακό λαό με τη διακαναλική συνέντευξή του, αμά τη επιστροφή του στην Κύπρο.

Από το 46% που την παρακολούθησαν, το 26% πείστηκε σε «μεγάλο βαθμό», και το 44% σε «αρκετό βαθμό». «Σε μικρό βαθμό» ή «Καθόλου» πείστηκε το υπόλοιπο 30%.

Μέτρια και προς τα κάτω αξιολογούν, εξάλλου, οι πολίτες τη στάση των κομμάτων στο Κυπριακό.

Με κλίμακα από το 1 μέχρι το 10, τη βάση περνούν μόνο οι δύο πόλοι, με τον ΔΗΣΥ να έχει μέσο όρο 5,83 και το ΑΚΕΛ 5,33. Στο 4,63 ανέρχεται ο μέσος όρος του ΔΗΚΟ και στο 4,34 ο μέσος όρος της ΕΔΕΚ.

Η Συμμαχία Πολιτών αξιολογείται με 4,14, το Κίνημα Αλληλεγγύη με 4,11, το Κίνημα Οικολόγων με 4,06% και το ΕΛΑΜ με 2,92.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, μεταξύ 11 και 12 Ιουλίου και σε αυτή συμμετείχαν με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία, 500 άτομα.

Πηγή: Εφημερίδα «Σημερινή» της Κύπρου

Σχετικά άρθρα

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Δείτε σε βίντεο τον Μητσοτάκη υπέρ της ονομασίας «Μακεδονία» για τα Σκόπια και από πίσω να τον χειροκροτεί ο Γκιουλέκας
Στις 11 Ιουλίου 2017 ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, όχι μόνο υπερασπιζόταν...