Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πάπυρος Ερκολάνο: Ο Πλάτων πριν πεθάνει «είχε υψηλό πυρετό και τον ενοχλούσε η μουσική που έπαιζαν»

Πάπυρος Ερκολάνο: Ο Πλάτων πριν πεθάνει «είχε υψηλό πυρετό και τον ενοχλούσε η μουσική που έπαιζαν»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακαδημία Πλάτωνος, Ιταλία, Πλάτων,

Το ενδιαφέρον ιστορικών και ερευνητών έχει πυροδοτήσει αρχαίο κείμενο που διακινείται τις τελευταίες ώρες και που αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τον τόπο ταφής και την τελευταία βραδιά του Πλάτωνα.

Ιταλοί ερευνητές διατείνονται, σύμφωνα με το CNN, ότι το κείμενο που αποκρυπτογραφήθηκε από αρχαίους παπύρους μπορεί τελικά να αποκαλύπτει την τοποθεσία όπου θάφτηκε ο Έλληνας φιλόσοφος.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αποκάλυψη, που γνωστοποιεί ο καθηγητής Παπυρολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας, Λογοτεχνίας και Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Πίζας, Γκρατσιάνο Ρανόκια, ο Πλάτων θάφτηκε σε μυστικό κήπο κοντά στο Ναό των Μουσών μέσα στην Ακαδημία του Πλάτωνα, στην Αθήνα.

Μέχρι πρότινος ήταν γνωστό μόνο ότι ο φιλόσοφος είχε ταφεί στην Ακαδημία, χωρίς να προσδιορίζεται η ακριβής τοποθεσία, δήλωσε ο καθηγητής στο CNN.

Η Ακαδημία του Πλάτωνα καταστράφηκε το 86 π.Χ. από τον Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα.

Σημειώνεται ότι οι πάπυροι του Ερκολάνο, οι οποίοι κάηκαν αφού θάφτηκαν κάτω από στρώματα ηφαιστειακής τέφρας μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., συνεχίζουν να εξετάζονται από ειδικούς μέσω τεχνητής νοημοσύνης και άλλων τεχνολογιών.

Η αποκάλυψη-ανατροπή για τη μουσική

Το αρχαίο κείμενο παρέχει επίσης περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τελευταία νύχτα του Πλάτωνα όπως και για το ότι δεν ήταν της προτίμησής του η μουσική που παιζόταν.

Μόλις πριν από μία βδομάδα ειδικοί ανέφεραν, σε παρουσίαση στη Νάπολη, ότι οι νότες που έπαιζε σκλάβα από τη Θράκη ήταν ευχάριστες στο άκουσμα για τον Πλάτωνα.

Ωστόσο, τώρα αποκαλύπτεται ότι λίγο πριν πεθάνει ο φιλόσοφος αισθάνοταν ότι δεν υπήρχε η αίσθηση του ρυθμού με τη μουσική με φλάουτο, κάτι που εκμυστηρεύτηκε, σύμφωνα με τον Ιταλό καθηγητή, σε επισκέπτη από τη Μεσοποταμία.

«Είχε υψηλό πυρετό και τον ενοχλούσε η μουσική που έπαιζαν» δήλωσε ειδικότερα ο Ρανόκια.

Το κείμενο αποκαλύπτει επίσης ότι ο Πλάτων πουλήθηκε ως σκλάβος στο νησί της Αίγινας, πιθανώς ήδη από το 404 π.Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέλαβαν το νησί, ή εναλλακτικά το 399 π.Χ., λίγο μετά το θάνατο του Σωκράτη.

«Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι ο Πλάτων πουλήθηκε ως σκλάβος το 387 π.Χ. κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σικελία στην αυλή του Διονυσίου Α’ των Συρακουσών», δήλωσε ο καθηγητής.

«Για πρώτη φορά, μπορέσαμε να διαβάσουμε ακολουθίες κρυμμένων γραμμάτων από παπύρους που ήταν τυλιγμένοι σε πολλαπλά στρώματα και είχαν κολλήσει ο ένας πάνω στον άλλον με την πάροδο των αιώνων, μέσω μιας διαδικασίας ξετυλίγματος με χρήση μηχανικής τεχνικής» συμπλήρωσε.

Το επίμαχο αρχαίο κείμενο για τον Πλάτωνα είναι μέρος των περίπου 1.800 απανθρακωμένων παπύρων που ανακαλύφθηκαν τον 18ο αιώνα σε ένα κτήριο που πιστεύεται ότι ανήκε στον πεθερό του Ιουλίου Καίσαρα, ο οποίος ζούσε στο Ερκουλάνεουμ, παραθαλάσσια πόλη περίπου 20 χιλιόμετρα από την Πομπηία.

Οι ειδικοί χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, μια ειδική τεχνική απεικόνισης, και την υπερφασματική απεικόνιση για να διαβάσουν το κείμενο από τους σχεδόν κατεστραμμένους παπύρους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η ιταλική μαφία χρησιμοποιούσε παγωτατζίδικο για ξέπλυμα χρήματος

Ιταλός υπ. Άμυνας: Οι Ιταλοί στρατιώτες δεν θα έχουν άμεση δραστηριοποίηση στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο

Βενετία: Με εισιτήριο 5 ευρώ η είσοδος στην πόλη για τους τουρίστες – Αντιδρούν οι κάτοικοι

Ρομπέρτο Καβάλι: Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας σε ηλικία 83 ετών

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr