Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρωσία vs Τουρκία: Όλα κρέμονται από μία κλωστή για την έναρξη πολέμου

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Τουρκία εμπόδισε την Τετάρτη ρωσικό αεροσκάφος να πετάξει πάνω από την επικράτειά της στο πλαίσιο της Συνθήκης Open Sky, παραβιάζοντας τη Συνθήκη CFE για την μείωση των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη το 1990, η οποία προβλέπει ελεύθερες πτήσεις παρατήρησης ειδικών σκαφών πάνω από την Ρωσία και χωρών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να πιστοποιηθεί η ακρίβεια τήρησης των προβλεπομένων στην συνθήκη.

Η Άγκυρα απάντησε με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και αναφέρει ότι οι δύο χώρες δεν συμφώνησαν «στο σχεδιασμό πορείας που ζήτησε η Ρωσία για μία αναγνωριστική πτήση μεταξύ 2 και 5 Φεβρουαρίου 2016 και, κατά συνέπεια, αυτή η πτήση δεν πραγματοποιήθηκε».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Ρωσία έλαβε άδεια τον Δεκέμβριο 2015 για την πραγματοποίηση ανάλογης πτήσης έπειτα από αίτημα των τουρκικών αρχών για τροποποίησης της πορείας που είχε ζητήσει η Μόσχα. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται εάν η πτήση που απαγορεύθηκε θα πλησίαζε περιοχές της μεθορίου ανάμεσα στη Τουρκία και τη Συρία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατήγγειλε την απόφαση της Τουρκίας, προειδοποιώντας ότι «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο που αφορά την απουσία ελέγχου των στρατιωτικών δραστηριοτήτων ενός κράτους που συμμετέχει στη συμφωνία Open Sky».

Το περιστατικό αποτελεί, αν μη τι άλλο, άλλο ένα κακό συμβάν στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών από την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικά μαχητικά τον Νοέμβριο, που κόστισε την ζωή στο Ρώσο πιλότο, γεγονός που έχει οδηγήσει τη Μόσχα στην κλιμάκωση της έντασης ενάντια στην Άγκυρα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Ζαχάροβα σε Μητσοτάκη: «Αξιολύπητο στην εθνική εορτή να υπενθυμίζουμε στην Αθήνα στοιχειώδη μαθήματα ιστορίας»

Επίθεση στη Μόσχα: Δύο 15χρονοι τιμήθηκαν από το σχολείο τους για τον ηρωισμό τους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr