Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε τους Κούρδους της Συρίας ότι θα τους προστατέψει από την Τουρκία

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε τους Κούρδους της Συρίας ότι θα τους προστατέψει από την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μόλις τέσσερις ημέρες μετά την ανακοίνωση του Βλάντιμιρ Πούτιν ότι αποσύρει τον κύριο όγκο των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία, ο Ρώσος πρόεδρος φρόντισε να ξανασχεδιάσει τον χάρτη της Συρίας τραβώντας γραμμές ομοσπονδιοποίησης της χώρας, υποστηρίζει το ισραηλινό DEBKA.

Το DEBKA γράφει, σύμφωνα με πηγές του, ότι “το χέρι του Ρώσου ηγέτη βρίσκεται πίσω από την εγκαθίδρυση της συριακής κουρδικής ομόσπονδης περιοχής στις 17 Μαρτίου”, που ανακοινώθηκε επισήμως σε συνάντηση των ανώτερων στελεχών του σοσιαλιστικού κουρδικού κόμματος PYD στην πόλη Ρμεϊλάν στη βορειοανατολική Συρία.

kurds_rmeilan Εικόνα της ολομέλειας των Κούρδων στελεχών που συναντήθηκαν στη Ρμεϊλάν και ανακήρυξαν την ομόσπονδη κουρδική οντότητα εντός της Συρίας.

Η νέα αυτοδιοικούμενη επικράτεια αφορά τρεις κουρδικούς θύλακες: Τη Τζαζίρα, τη Χασάκα και το Καμισλί και τις πόλεις Κόμπανι και Εφρίν, όπως και τις περιοχές που καταλήφθηκαν από τις κουρδικές δυνάμεις στον πόλεμο που διεξάγουν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

putin_kurds

Ένας από τους ηγέτες του κουρδικού σοσιαλιστικού κόμματος, ο Ναγουάφ Χαλίλ, παρατήρησε την παρουσία, στη συνάντηση που ανακήρυξε την ομόσπονδη επικράτεια, αντιπροσώπων από τους τρεις θύλακες των οποίων εδάφη ακόμα ελέγχονται είτε από τον συριακό στρατό, είτε από ισλαμιστικές συριακές οργανώσεις, είτε από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι Κούρδοι της Συρίας, ισχυρίζεται πάντα το DEBKA, αναμένεται να πολεμήσουν με ρωσική υποστήριξη για να ενώσουν τους τρεις θύλακες σε μια ενιαία αυτοδιοικούμενη επικράτεια μήκους 500 χιλιομέτρων, που εκτείνεται κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας.

Πηγές του DEBKA αναφέρουν ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε τους Κούρδους ηγέτες ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία θα είναι εκεί για να υπερασπιστεί την ομόσπονδη επικράτεια εάν δεχθεί εισβολή από την Τουρκία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι οι επίσημες σύμμαχοι των Κούρδων της Συρίας, δήλωσαν την Πέμπτη το βράδυ δια στόματος Τζον Κίρμπι ότι “δεν υποστηρίζουμε αυτοδιοικούμενες, ημιαυτόνομες ζώνες μέσα στη Συρία” και ότι αυτό που επιθυμούν οι ΗΠΑ είναι μια “ολόκληρη, ενοποιημένη, κοσμική Συρία. Αυτός είναι ο στόχος”.

Βεβαίως οι ΗΠΑ, όσο τυπικά παραμένουν σύμμαχοι με την Τουρκία, δεν θα δήλωναν κάτι διαφορετικό, αφού η ανακήρυξη ομόσπονδου κουρδικού κράτους εντός της Συρίας στα νότια σύνορα της Τουρκίας είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης του Ερντογάν. Ο Ερντογάν έχει απειλήσει ότι εάν οι Κούρδοι τολμούσαν να αυτονομηθούν εντός της Συρίας θα τους επιθετόταν, ωστόσο, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει κάνει καμία κίνηση.

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, σύμμαχος της Μόσχας, είναι εντελώς αντίθετος με την κουρδική ενέργεια της ανακήρυξης ομόσπονδης επικράτειας, αφού τη θεωρεί (και όχι αβάσιμα) το πρώτο βήμα προς τον διαμελισμό της Συρίας ανάμεσα σε εθνικές ή θρησκευτικές κοινότητες.

Ο Άσαντ όμως δεν μπορεί να χτυπήσει τους Κούρδους, οι οποίοι από ό,τι φαίνεται απολαμβάνουν την υποστήριξη τόσο της Μόσχας όσο και της Ουάσιγκτον και τα ρωσικά αεροπλάνα παραμένουν στα αεροδρόμια της Συρίας.

Επίσης, μόνο τυχαίο δεν είναι που οι Κούρδοι επέλεξαν την πόλη Ρμεϊλάν για να ανακηρύξουν την ομόσπονδη οντότητα στη βόρεια Συρία.

Έξω από την πόλη Ρμεϊλάν βρίσκεται η αεροπορική βάση – στρατιωτικό αεροδρόμιο που έχουν παραχωρήσει οι Κούρδοι στους Αμερικανούς (οι Αμερικανοί διαψεύδουν ότι είναι βάση τους), στην οποία σταθμεύουν ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και ελικόπτερα για τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έχει μιλήσει ανοιχτά για μια ομόσπονδη λύση στη Συρία, ως σχέδιο Β των ΗΠΑ εάν αποτύχουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη, ενώ ο διαμελισμός της Συρίας ανάμεσα στα έθνη που την αποτελούν θεωρείται από πολλούς η μόνη εφικτή λύση ειρήνης, μετά από 6 χρόνια πολέμου, που ξεκίνησε ως επανάσταση, έγινε εμφύλιος και κατέληξε τζιχάντ, δηλαδή ιερός πόλεμος, με το αίμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχει χυθεί να καθιστά αδύνατη τη συνύπαρξη τους στο μέλλον σε μια Συρία όπως ήταν πριν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr