Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επικίνδυνη εξέλιξη: Οι ηγέτες της ΕΕ συζητούν κυρώσεις στη Ρωσία για τη Συρία

Επικίνδυνη εξέλιξη: Οι ηγέτες της ΕΕ συζητούν κυρώσεις στη Ρωσία για τη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ηγέτες των οποίων συνέρχονται σε Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν και τον ρόλο της Ρωσίας στη συριακή σύρραξη, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά «περιλαμβανομένων και των επιπλέον κυρώσεων» κατά «των υποστηρικτών του καθεστώτος», σύμφωνα με σχέδιο συμφωνίας που περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Προηγούμενο σχέδιο για το ίδιο θέμα που εγκρίθηκε τη Δευτέρα από τους υπουργούς Εξωτερικών των 28 στο Λουξεμβούργο, αναφέρεται σε ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων «κατά Σύρων» που υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Αυτή η επισήμανση η οποία αφορά την εθνικότητα δεν υπάρχει στο νέο κείμενο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποκλείονται νέες κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, περιλαμβανομένων επιπλέον περιοριστικών μέτρων κατά ιδιωτών και θεσμών που υποστηρίζουν το καθεστώς, εάν συνεχισθούν οι ωμότητες», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Τη Δευτέρα, στο κείμενο που υιοθετήθηκε κατά τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο έκανε λόγο για τη συνέχιση συγκέντρωσης στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στην προσαγωγή των υπευθύνων για τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου.

Στο πλαίσιο αυτό γινόταν αναφορά στην επιβολή «επιπλέον περιοριστικών μέτρων κατά της Συρίας με στόχο ιδιώτες ή συριακούς θεσμούς που υποστηρίζουν το καθεστώς, εάν συνεχισθεί η καταστολή».

Το βράδυ της Τετάρτης, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απείλησαν με κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν αν αποκλεισθεί αυτό το ενδεχόμενο, ενώ ο κ. Ολάντ πρόσθεσε πως «ό,τι έχει σχέση με απειλή μπορεί να είναι χρήσιμο».

Η Ρωσία είναι στόχος ευρωπαϊκών κυρώσεων ήδη από την ουκρανική σύγκρουση και την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014.

Περιοριστικά μέτρα που πλήττουν περί τα 200 πρόσωπα ή οργανώσεις βρίσκονται σε ισχύ, εκτός των σοβαρών οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει απειλήσει με “ασύμμετρα και δυναμικά μέτρα” σε περίπτωση νέων κυρώσεων

Η Ρωσία την Τετάρτη ξεκαθάρισε ότι θα μπορούσε να λάβει ασύμμετρα και δυναμικά μέτρα εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν βαρύτερες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Μιλώντας στην Κρατική Δούμα, κάτω σώμα του ρωσικού κοινοβουλίου, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ. αναφέρθηκε στην αναστολή της συνθήκης ΗΠΑ – Ρωσίας για τη διαχείριση του πλουτωνίου που χρησιμοποιείται σε πυρηνικά όπλα, στην οποία προχώρησε νωρίτερα μέσα στον μήνα ο πρόεδρος της χώρας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ δήλωσαν την Κυριακή ότι εξετάζουν την επιβολή συμπληρωματικών κυρώσεων κατά της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ και των συμμάχων του, μεταξύ άλλων της Ρωσίας.

Η Κρατική Δούμα ενέκρινε τελικώς την απόφαση του προέδρου Πούτιν για αναστολή εφαρμογής της συνθήκης για το πλουτώνιο.

Η ρωσική απειλή σαφώς και αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μόλις σήμερα, Πέμπτη, φαίνεται να προσανατολίζεται στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για το Χαλέπι.

Να σημειωθεί εδώ ότι από την Πέμπτη το πρωί κηρύχθηκε από την πλευρά της συριακής κυβέρνησης και της Ρωσίας τριήμερη εκεχειρία στο Χαλέπι για να μπορέσουν να διαφύγουν οι 250.000 άμαχοι που είναι εγκλωβισμένοι στις ανατολικές συνοικίες που ελέγχουν οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα.

Διαβάστε επίσης: Στην αρένα των Βρυξελλών για χρέος και αξιολόγηση ο Τσίπρας

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια στην 38η επέτειο του Τσερνόμπιλ

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν βοήθησε αρκετά την Ουκρανία – Θα το κάνουμε για να κερδίσει τον πόλεμο

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr