Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην αρένα των Βρυξελλών για χρέος και αξιολόγηση ο Τσίπρας

Στην αρένα των Βρυξελλών για χρέος και αξιολόγηση ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην αρένα των Βρυξελλών για προσφυγικό, χρέος και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ρίχνεται από σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει προσγειωθεί από το βράδυ της Τετάρτης στην έδρα της Συνόδου Κορυφής.

Και μπορεί το βασικό θέμα να είναι το προσφυγικό, ωστόσο οι διμερείς επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού με Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Φρανσουά Ολάντ, Μάρτιν Σουλτς και Άνγκελα Μέρκελ (την Παρασκευή) θα εξετάσουν εκ νέου τη λήψη μέτρων για την απομείωση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους.

Ειδικά για την περίπτωση Σουλτς, σημειώνεται ότι αυτή τη φορά η συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα για πιθανή υποψηφιότητά του για την Καγκελαρία.

Οι γραμμές της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες είχαν τεθεί νωρίτερα επί τάπητος στο Μαξίμου σε κυβερνητική σύσκεψη όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το φλέγον ζήτημα του χρέους.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο Δημήτρης Λιάκος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στις συναντήσεις που θα έχει πάντως ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις ισορροπίες που δημιουργούνται στον απόηχο και των πληροφοριών για εμφατική παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα, έχοντας ήδη από το βήμα του Συνεδρίου στείλει τα σχετικά μηνύματα στην ευρωπαϊκή ηγεσία και τονίζοντας πως προσδοκά ταυτόχρονη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απομείωση του χρέους ως το τέλος του έτους και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και η δύσκολη κατάσταση που εχει προκληθεί από την σκληρή στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και η αβεβαιότητα για την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι η απομόνωση του Βερολίνου, το οποίο επιμένει ένεκα πολιτικού κόστους, σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, να παραπέμπει στο μέλλον τις όποιες αποφάσεις για το χρέος.

Ως προς το προσφυγικό, η Αθήνα εκτιμά ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο ισχυρών πιέσεων για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, με την ελληνική γραμμή να συνοψίζεται στην ελλειπή βοήθεια σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό για τις υπηρεσίες ασύλου από την πλευρά των Ευρωπαίων ομολόγων, καθώς και στην ανάγκη άμεσης υλοποίησης της συμφωνίας για μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, η οποία βαλτώνει στην άρνηση κρατών μελών να υλοποιήσουν μία κοινοτική οδηγία.

Το πρόγραμμα

Σήμερα Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Στις 16:00, ο Αλ. Τσίπρας θα προσέλθει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί «Ανταλλαγή απόψεων των Ηγετών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σούλτς». Ακολουθεί, στις 17:30, η «Οικογενειακή Φωτογραφία» και στις 17:45 θα συνέλθει η πρώτη συνεδρία εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στις 20:00 θα δοθεί δείπνο εργασίας.

Αύριο, Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 9:15, στις 9:30 θα έχει διμερή συνάντηση με την καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ η δεύτερη συνεδρία των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συνέλθει στις 10:00.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...