Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ακιντζί απείλησε ξανά με πόλεμο τον Ιούλιο στην Κύπρο κι όπως σημείωσε “…άλλωστε άρχισε από τώρα”

Ο Ακιντζί απείλησε ξανά με πόλεμο τον Ιούλιο στην Κύπρο κι όπως σημείωσε “…άλλωστε άρχισε από τώρα”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Τον Ιούλιο μαζί με τις γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο θα έρθει και ένταση, άλλωστε άρχισε από τώρα”, δήλωσε ο κατοχικός Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ενώ παράλληλα με τις πολεμικές απειλές έκανε και έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη να γίνουν πιο δραστήρια προς μια επίλυση του Κυπριακού, όπως προφανώς συμφέρει την Τουρκία για να μετατραπεί η Κύπρος σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Πρόταση όπως τα Ηνωμένα Έθνη να αναπτύξουν γεφυρωτικές και βοηθητικές ιδέες ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών, υπέβαλε ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ωστόσο ότι δεν προτείνει επιδιαιτησία.

Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης είπε ότι οι επόμενες βδομάδες θα είναι πολύ σημαντικές για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσέσεχιρ, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ευχόταν να ήταν χρονιά λύσης το 2016.

“Ο λόγος της ευχής μου αυτής είναι πολύ καθαρός. Μαζί με το 2017 θα έρχονταν και κίνδυνοι και τελικά ήρθαν. Στην ελληνοκυπριακή πλευρά υπάρχουν προεδρικές εκλογές. Ο αέρας αυτών των εκλογών άρχισε να φυσά πολύ γρήγορα. Η “ελληνοκυπριακή” Βουλή μετά από 67 χρόνια έλαβε απόφαση για εορτασμό της Ένωσης στα σχολεία. Γι αυτό τον λόγο και οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν για δύο μήνες. Εμείς κάναμε αυτό που μας αναλογούσε για να πραγματοποιηθεί ο στόχος του 2016. Η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία έκαναν αυτό που τους αναλογούσε με καλή πρόθεση. Και στο εδαφικό και στο θέμα του χάρτη κάναμε αυτό που μας αναλογεί. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έπρεπε να ανταποκριθεί σε αυτά. Έπρεπε να τα κάνουν αυτά παραδίδοντάς μας το δικαίωμά μας στην ισότητα. Δεν έδειξαν το θάρρος για να κάνουν αυτό το βήμα”, δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι δεν έχουν μειωθεί οι δυσκολίες για λύση το 2017 και πρόσθεσε ότι έχουν αυξηθεί.

“Αν θέλουμε να υπάρξει αποτέλεσμα αυτό που χρειαζόμαστε στην Κύπρο είναι περισσότερη θέληση, αποφασιστικότητα, λογική και ρεαλισμό παρά χρόνο. Ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν είχαμε αποτέλεσμα είναι επειδή αυτά δεν υπάρχουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Εμείς έχουμε δικαιώματα, τα οποία μας έχουν αρπάξει για 54 χρόνια”, δήλωσε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ακιντζί είπε ότι “έχουμε δικαίωμα στον ίσο συνεταιρισμό στη διοίκηση της Κύπρου. Τώρα σε μια νέα κρατική δομή τη πολιτική μας ισότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Και ο λαός μου το γνωρίζει, και η ελληνοκυπριακή διοίκηση και τα Ηνωμένα Έθνη πως αν δεν πάρω μια τέτοια λύση δεν θα την υπογράψω για να πάει σε δημοψήφισμα”.

Αυτή, είπε, “η πολιτική ισότητα για μας είναι πολύ αναγκαία. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο αυτής της πολιτικής ισότητας είναι πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις. Υπογραμμίζουμε τη σημασία να υπάρχει αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο πλευρών στην διαδικασία λήψης αυτών των αποφάσεων. Λένε ότι δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε με τα χρονοδιαγράμματα, αλλά έχουν περάσει 50 χρόνια. Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ξεκίνησαν το 1968 και δεν έχουμε πρόθεση να συζητάμε άλλα 50 χρόνια”.

Γι αυτό τον λόγο, δήλωσε, “είναι η τελευταία προσπάθεια της δικής μας γενιάς. Πιθανόν να είναι και η τελευταία προσπάθεια για εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης. Πλέον για να υπάρξει λύση πιστεύω ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να είναι λίγο πιο ενεργός και αυτό το ανέφερα και στους ιδίους. Δηλαδή δεν προτείνω επιδιαιτησία αλλά μπορούν να αναπτύξουν γεφυρωτικές και βοηθητικές σκέψεις ανάμεσα στις θέσεις των πλευρών”, προσθέτοντας ότι “όταν το λέμε αυτό εμείς η ελληνοκυπριακή πλευρά το αποφεύγει”.

Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ακόμη χρειάζεται επειγόντως αλλαγή νοοτροπίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρουν τρόπους για να ζήσουν μαζί.

Όπως είπε, για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να γκρεμιστούν τα τείχη στα μυαλά των ανθρώπων.

“Από τα φυσικά τείχη αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό”, είπε προσθέτοντας ότι υπάρχει φοβία με την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην ελληνοκυπριακή πλευρά και το αποκάλεσε αυτό από τα πιο μεγάλα εμπόδια.

“Θέλω να πω ότι οι επόμενες βδομάδες είναι πολύ σημαντικές. Τον Ιούλιο μαζί με τις γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο θα έρθει και ένταση, άλλωστε άρχισε από τώρα. Ωστόσο μπορούμε να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχή ειρήνης και σταθερότητας”, ανέφερε.

Είναι, συνέχισε, “δυνατόν με την αλλαγή νοοτροπίας να απαλλαγούμε από τη μη λύση. Όπως και κάθε πρόβλημα το Κυπριακό δεν είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί. Φτάνει να υπάρχει βούληση, θέληση, φτάνει να γίνει αντιληπτό ότι και οι Τουρκοκύπριοι τουλάχιστον έχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας σε αυτά τα εδάφη όπως και εκείνοι”, ανέφερε.

Τέλος, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι με τη λύση θα ξεκινήσει μια περίοδος που όλοι θα βγουν κερδισμένοι, προσθέτοντας ότι μπορεί να αναπτυχθεί μια νέα περίοδος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι σχέσεις Τουρκίας και Ευρώπης να συνεχίσουν με πιο θετικό τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr