Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Βερολίνο ανησυχεί για περαιτέρω “αποσταθεροποίηση” μετά το κουρδικό δημοψήφισμα

Το Βερολίνο ανησυχεί για περαιτέρω “αποσταθεροποίηση” μετά το κουρδικό δημοψήφισμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Βερολίνο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του ότι το δημοψήφισμα το ιρακινό Κουρδιστάν θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την “ασταθή περιφερειακή κατάσταση, η οποία επιδεινώθηκε μετά τη χθεσινή ημέρα”, αναφέρει σε δήλωσή του την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε τη λύπη του που ο Πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν και η κυβέρνησή του προχώρησαν στο δημοψήφισμα χωρίς να ληφθούν υπόψη οι επιφυλάξεις, οι προειδοποιήσεις και οι ομόφωνες συμβουλές της διεθνούς κοινότητας. [σ.σ. Το “ομόφωνες” που το είδε;].

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Γερμανός ΥΠΕΞ, το δημοψήφισμα παραμένει χωρίς δεσμευτικό αποτέλεσμα, ιδίως όσον αφορά τη θέση των αμφιλεγόμενων περιοχών της περιφέρειας Κουρδιστάν-Ιράκ.

Οι αμφιλεγόμενες περιοχές είναι κουρδικά εδάφη που περιήλθαν υπό κουρδική διοίκηση μετά το 2003, δηλαδή μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν και δεν αποτελούν επισήμως εδάφη του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν κάθε είδους κλιμάκωση. Απευθυνόμενος προς την κουρδική πλευρά ζήτησε να κρατήσει απόσταση από “τα μονομερή βήματα”, όπως τα χαρακτήρισε, “προς την κατεύθυνση της ανεξαρτησίας” και ως προς την πλευρά Τουρκίας, Ιράν, Ιράκ “των βεβιασμένων μέτρων”, δηλαδή των κυρώσεων που απειλεί να επιβάλλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ του Ερμπίλ και της Βαγδάτης πρέπει να συζητηθούν και να λυθούν μέσω διαλόγου”, είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και κάλεσε τις γειτονικές χώρες “να συμβάλουν σε αυτό”.

Τέλος ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να επικαλεστεί τον κοινό αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος πρέπει να εξακολουθήσει να έχει την ύψιστη προτεραιότητα, τονίζοντας ότι δεν εμπίπτει στο συμφέρον κανενός να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που επιτεύχθηκε τόσο σκληρά με μεγάλες θυσίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Όποιος κλείνει τραπέζι σε εστιατόριο και δεν πάει πληρώνει

Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν

Η Γερμανία αντιτίθεται στη δήμευση περιουσιακών στοιχείων του Κρεμλίνου λόγω των φόβων για αγωγές

Δολοφονήθηκαν δύο Ουκρανοί στρατιώτες στη Γερμανία

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr