Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πουτζδεμόν: “Το δημοψήφισμα έδειξε ανεξαρτησία για την Καταλονία” – Κάλεσε τη Μαδρίτη σε διάλογο

Πουτζδεμόν: “Το δημοψήφισμα έδειξε ανεξαρτησία για την Καταλονία” – Κάλεσε τη Μαδρίτη σε διάλογο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισπανία, Καταλονία,

Το δημοψήφισμα έδειξε το δρόμο: Ανεξαρτησία για την Καταλονία”, ανακοίνωσε στο καταλανικό Κοινοβούλιο ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ωστόσο άφησε την πόρτα ανοικτή για διάλογο με την Μαδρίτη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, θα προτείνει για λίγες εβδομάδες την αναστολή της επίσης ανακήρυξης της καταλανικής ανεξαρτησίας, προκειμένου να ξανανοίξει ο διάλογος με την Μαδρίτη.

“Δεν θα απειλήσω, ούτε θα εκβιάσω, ούτε θα προσβάλω κανένα”

Δεν θα απειλήσω, ούτε θα εκβιάσω, ούτε θα προσβάλω κανένα”, ξεκίνησε την ομιλία του ο Καταλανός πρόεδρος, προσθέτοντας “μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μόνο μέσα σε καθεστώς δημοκρατίας και ειρήνης”.

“Σήμερα, δεν θα σας ανακοινώσω την προσωπική μου θέληση, αλλά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Θέλω να τονίσω, ωστόσο, πως [από την περασμένη Κυριακή] το ισπανικό κράτος άσκησε τεράστια πίεση στην Καταλονία. Κι οι αποχωρήσεις των εταιρειών επέφεραν ένα σημαντικό χτύπημα στην οικονομία της Καταλονίας, μιας περιοχής που μετά τον θάνατο του Φρνασίσκο Φράνκο αποτέλεσε τον οικονομικό καταλύτη της ισπανικής ανάπτυξης”.

Στη συνέχεια ο Πουτζδεμόν επεσήμανε πως το 2005, το καταλανικό περιφερειακό κοινοβούλιο, με την υποστήριξη του 88% των μελών του, προώθησε μια αναθεωρημένη αυτοδιοικητική χάρτα για να διευκρινίσει καλύτερα τους όρους της σχέσης τής Καταλονίας με την Ισπανία και να προστατεύσει τις πολιτικές δυνάμεις τής περιοχής έναντι των επανειλημμένων καταπατήσεων από την κεντρική κυβέρνηση.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Πουτζεδεμόν εξηγώντας το ιστορικό πλαίσιο, η χάρτα προκάλεσε μια σφοδρή εκστρατεία στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης εναντίον της Καταλονίας σχετικά με την λεγόμενη καταλανική «έλλειψης αλληλεγγύης» απέναντι στο ισπανικό κράτος.

“Προσπαθήσαμε να εισέλθουμε σε διάλογο με την Μαδρίτη, αλλά πέσαμε πάνω στην άρνηση της, σε συνδυασμό με μια παροιμιώδη δίωξη εναντίον των καταλανικών Αρχών”, είπε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπορέλ: Η Ισπανία, η Ιρλανδία και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου

H Ισπανία θα δώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Ισπανία: Τα αμαρτωλά «Καθαρά Χέρια» που κατηγορούν τη σύζυγο του Σάντσεθ

Ισπανία: Ο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί – Ποιος είναι ο λόγος

Σάντσεθ: Η Ισπανία θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος έως τον Ιούλιο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr