Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καβγάς Ερντογάν-Μακρόν – Απείλησε τη Γαλλία με «τρομοκρατία» επειδή στέλνει στρατό στο συριακό Κουρδιστάν

Καβγάς Ερντογάν-Μακρόν – Απείλησε τη Γαλλία με «τρομοκρατία» επειδή στέλνει στρατό στο συριακό Κουρδιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εκτός εαυτού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την είδηση ότι η Γαλλία στέλνει στρατεύματα στη Συρία στο πλευρό των Κούρδων της Συρίας. Αρχικά είχε χαρεί, όταν άκουσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τα συριακά-κουρδικά εδάφη, δεν άργησε όμως η ψυχρολουσία σαν πληροφορήθηκε ότι υπήρξε συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τους Κούρδους της Συρίας και ότι η Γαλλία θα στείλει στρατό στο πλευρό των Κούρδων. Φανερά συγχυσμένος απείλησε τη Γαλλία ότι θα πλημμυρίσει με τρομοκράτες εξαιτίας της πολιτικής της. «Η Γαλλία δεν θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια της Τουρκίας όταν γεμίσει τρομοκράτες» είπε χαρακτηριστικά, σε μια δήλωση που αποτελεί ευθεία τρομοκρατική απειλή.

Αντιπροσωπεία υψηλά ιστάμενων Κούρδων αξιωματούχων από τη Ροζάβα (συριακό Κουρδιστάν) και τη βόρεια Συρία συναντήθηκαν την Πέμπτη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παλάτι του Ελιζέ.

Η κουρδική αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τη συμπρόεδρο του TEV-DEM Άσια Αμπντουλά, από τον συμπρόεδρο του εκτελεστικού συμβουλίου της τουρκοκρατούμενης Εφρίν Χεβίν Ρεσίντ, από τον Σιχάμ Κίριο, συμπρόεδρο του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων του καντονιού της Τσίζιρε, τον αξιωματούχο εξωτερικών υποθέσεων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Ρεντούρ Χελίλ, την εκπρόσωπο των Μονάδων Προστασίας Γυναικών (YPJ) Νεσρίν Αμπντουλά και τον διπλωματικό αντιπρόσωπο στη Γαλλία της Αυτόνομης Αυτοδιοίκησης της Βόρειας Συρίας δρ. Χαλίντ Ίσα.

Όπως μεταδίδει το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, επικαλούμενο πηγές από το Παρίσι, η Γαλλία θα στείλει στρατεύματα στην υπό κουρδικό έλεγχο πόλη της Μανμπίτζ, που απειλεί να καταλάβει η Τουρκία και στην οποία έχουν αναπτυχθεί εδώ και μήνες αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

Η κουρδική αντιπροσωπεία στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η κουρδική αντιπροσωπεία μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία η Άσια Αμπντουλά δήλωσε:

«Είχαμε μια θετική και σημαντική συνάντηση με τον κ. Μακρόν. Η Γαλλία έχει εδώ και καιρό ανακοινώσει την υποστήριξή της στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και ιδιαίτερα στις SDF. Ο κ. Μακρόν έδειξε μια θετική αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά την (σ.σ. τουρκική) επίθεση στην Εφρίν. Του εκφράσαμε τις ευχαριστίες μας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήσαμε σχετικά με την επίθεση στην Εφρίν και την επιστροφή των κατοίκων της στα χώματά τους, στον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και την κατάσταση στη βόρεια Συρία.

»Η εμπειρία στη Ροζάβα και στη Βόρεια Συρία αντιμετωπίστηκε ως ένα θετικό μοντέλο. Ο κ. Μακρόν επανέλαβε την υποστήριξή του για την Εφρίν και τη Βόρεια Συρία. Είπε ότι θα συνεχίσει τις διπλωματικές του προσπάθειες για την Εφρίν. Συνεργασία ήδη υπάρχει με τις γαλλικές δυνάμεις στη Μανμπίτζ μέχρι στιγμής και υπάρχει η ανάγκη για στενότερη συνεργασία επειδή η απειλή του Ισλαμικού Κράτους παραμένει.

»Το Ισλαμικό Κράτος ενδυναμώθηκε μετά την επίθεση στην Εφρίν. Το τουρκικό κράτος θέλει να εποικίσει με τρομοκρατικές οργανώσεις την Εφρίν. Το Ισλαμικό Κράτος είναι κίνδυνος για όλους. Για αυτό τον λόγο, είναι ανάγκη να συνεργαστούμε. Ο κ. Μακρόν δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και αυτή η συνεργασία θα ισχυροποιηθεί».

Η Άσια Αμπντουλά επιβεβαίωσε την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στη Μανμπίτζ, κάτι που όπως τόνισε έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Η κουρδική αντιπροσωπεία δεν παρέλειψε να δώσει παραδείγματα υποστήριξης του Ισλαμικού Κράτους από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας: Με γαλάζιο χρώμα τα εδάφη υπό τουρκική κατοχή. Με κίτρινο υπό κουρδικό έλεγχο. Με κόκκινο η κυβέρνηση της Συρίας. Με πράσινο ανοιχτό τουρκόφιλοι τζιχαντιστές και με πράσινο σκούρο η συριακή Αλ Κάιντα.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σε ομιλία του στο Οχάιο, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν σύντομα από τη Βόρεια Συρία και ότι «αφήνουμε άλλους να αναλάβουν».

Οι δηλώσεις αυτές αιφνιδίασαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενώ το Πεντάγωνο επέλεξε να μη σχολιάσει.

Τουρκικές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες έσπευσαν να πανηγυρίσουν στις διαδικτυακές τους εκδόσεις, γράφοντας ότι επιβεβαιώνεται ο «μεγάλος Ερντογάν» και ότι οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν τους Κούρδους.

Τους είχε διαφύγει η λεπτομέρεια ότι είναι οι Γάλλοι που αναλαμβάνουν στη θέση των Αμερικανών, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και τη Σαουδική Αραβία να συντάσσεται στο πλευρό των Κούρδων, υποστηρίζοντάς τους με τουλάχιστον 3 δισ. δολάρια για αρχή.

Τρελάθηκαν οι Τούρκοι

Σφοδρή επίθεση κατά της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν προσωπικά εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη παρέμβαση την Πέμπτη του Γάλλου ομολόγου του σχετικά με τις επιχειρήσεις στη Συρία.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την έκπληξη του για την αντίδραση του Παρισιού στο ζήτημα της Συρίας, χαρακτηρίζοντας τη στάση του «εντελώς λάθος».

Προειδοποίησε ακόμη σε αιχμηρό τόνο, πως «η Γαλλία δεν θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια της Τουρκίας όταν γεμίσει τρομοκράτες» εξαιτίας της πολιτικής της αυτής.

Νωρίτερα, με εξίσου επιθετική ρητορική, είχε καταφερθεί εναντίον του Γάλλου προέδρου και ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μπεκίρ Μποζντάγ.

Την Πέμπτη, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ο Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να παίξει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της Τουρκίας και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ενώ σύμφωνα με Κούρδο αξιωματούχο, υποσχέθηκε μετά τη λήξη της συνάντησης, να στείλει στρατεύματα στο Μανμπίτζ της Συρίας για να στηρίξουν τον κουρδοαραβικό συνασπισμό.

Από την πλευρά της, πάντως, η Γαλλία, μέσω πηγής της προεδρίας, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να προβεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν αποτελούν μέρος των ενεργειών του διεθνή συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος.

Τσακώθηκαν Ερντογάν – Μακρόν

Στα πλαίσια των δηλώσεων του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων της Τουρκίας και της Γαλλίας επικράτησαν υψηλοί τόνοι.

«Θέλω να επισημάνω ότι μου προκαλεί έντονη στεναχώρια το τελευταίο διάστημα η λανθασμένη στάση της Γαλλίας», τόνισε ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος υπενθυμίζει ότι την προηγούμενη εβδομάδα συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

«Διαπίστωσα ότι έλεγε περίεργα πράγματα. Αν και σε υψηλή συχνότητα, υποχρεώθηκα να επισημάνω στον ίδιον (κάποια πράγματα). Κανείς δεν μπορεί να τοποθετήσει τις ένοπλες δυνάμεις μας σε μια θέση, η οποία δεν είναι αποδεκτή».

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν τόνισε: «Όσοι υποδέχθηκαν χθες με τιμές τους εκπρόσωπους τρομοκρατικών οργανώσεων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι (αυτή η κίνηση) δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εχθρική κίνηση κατά της Τουρκίας.

»Η ίδια τρομοκρατική ομάδα σήμερα το πρωί επιτέθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας μας. Έχουμε 6 μάρτυρες, μέλη δυνάμεων ασφαλείας και 4 στρατιώτες και 3 μέλη δυνάμεων ασφαλείας τραυματίες.

»Σε περίπτωση που είναι πραγματική η πρόταση της Γαλλίας περί διαμεσολάβησης, αυτή η δήλωση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια δήλωση που ξεπερνά τα όρια και το ανάστημα, του ατόμου που την προβάλλει.

»Ποιος σου ανέθεσε ένα τέτοιο καθήκον; Εμείς δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές.

»Από πότε η Τουρκία επιθυμεί να καθίσει στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) με τις τρομοκρατικές οργανώσεις;»

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Τουρκίας έστειλε στην Γαλλία προειδοποίηση:

«Όσοι κοιμούνται με τους τρομοκράτες και τους φιλοξενούν στα παλάτια τους, αργά ή γρήγορα θα κατανοήσουν το λάθος τους.

»Όσα συνέβησαν σε εμάς θα μπορούσαν να συμβούν και στη Γαλλία».

Ο κ. Ερντογάν συνέχισε την τοποθέτηση του με τα εξής λόγια:

«Η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε όσους επιθυμούν να συζητήσουν μαζί μας το μέλλον που μπορούμε να οικοδομήσουμε στο βόρειο τμήμα της Συρίας και του Ιράκ.

»Επιθυμούμε να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα ανοικοδομηθούν οι πόλεις της Συρίας που καταστράφηκαν και θα επιστρέψουν στις εστίες τους οι πρόσφυγες.

»Καθώς φιλοξενούσατε στο Παλάτι σας επτά τρομοκράτες προβληματιστήκατε καθόλου για την κατάσταση των προσφύγων;».

Τουρκικοί κυβερνητικοί κύκλοι -σε πρωτοφανή αμηχανία από τις εξελίξεις- διαρρέουν ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν διαθέτει την κατάλληλη στρατιωτική ισχύ για να επιβληθεί στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr