Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Ο Πρέσβυς
Διπλωματικά και Παραδιπλωματικά

Οι γκάφες του γραφείου Μάρδα και ο πρέσβυς δίπλα στην Ζωή

Οι γκάφες του γραφείου Μάρδα και ο πρέσβυς δίπλα στην Ζωή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τελικά για μετά το Πάσχα πάει το «μικρό» Υπηρεσιακό με τις μεταθέσεις.

Κάποιοι μίλησαν για «ανωριμότητα» της λίστας, καθώς την προηγούμενη βδομάδα κυκλοφόρησε και νέα προκήρυξη για τις θέσεις γραμματέων πρεσβείας στα δυσμενή πόστα.

Πάντως στους ΟΕΥ φαίνεται ότι ο κ. Μάρδας έχει στο περίπου καταλήξει, αφού λέγεται μάλιστα ότι φρόντισε να έχει τόπο και φιλοξενίας στη Κωνσταντινούπολη.

Η φημολογία έφερε αρχικά την συνεδρίαση του υπηρεσιακού των μεταθέσεων των διπλωματικών για τη Παρασκευή 22/4 και μετά για τη Μ. Τρίτη.

Υπομονή λοιπόν, διότι πρέπει και να βρεθούν οι πιστώσεις για τις μεταθέσεις και ήδη ακούγεται ότι με την επικαιροποίηση του Μνημονίου έρχεται ενόψει της 2ης αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου νέος προϋπολογισμός με μειωμένες δαπάνες σε όλη τη δημόσια διοίκηση.

***

«Μικρό» Υπηρεσιακό έγινε πάντως τη προηγούμενη Παρασκευή με περιφερειακής σημασίας θέματα.

Το πιο ενδιαφέρον, η προαγωγή της προτελευταίας σειράς ακολούθων (2014) σε γραμματείς πρεσβείας Γ΄. Προήχθησαν οι κ.κ.

1. ΦΑΣΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

2. ΓΚΟΛΕΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

3. ΓΑΪΤΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

4. ΨΙΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

5. ΚΡΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

6. ΜΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ

7. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

8. ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

9. ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

10. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Για μερικούς εξ αυτών η προαγωγή ανοίγει και το δρόμο για κανονικές τοποθέτηση στο προσεχές υπηρεσιακό μεταθέσεων, καθώς είναι ήδη αποσπασμένοι σε πρεσβείες (ο κ. Φασούλης στη Τεχεράνη, ο κ. Κρανιάς στη πρεσβεία Αμπού Ντάμπι, η κα Καρακατσάνη στη πρεσβεία Ταλίνν, ο κ. Δρακόπουλος στη πρεσβεία Μοντεβιντέο και ο κ. Μαστοράκης στη πρεσβεία Αλγερίου).

Σημειωτέον ότι και ο κ. Σπυρόπουλος ευρίσκεται στην Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων στη Ξάνθη η οποία μετά από πολλά χρόνια έχει και έτσι και δεύτερο διπλωματικό.

***

Παράλληλα προετοιμάζεται και το Ανώτατο Υπηρεσιακό για τις προαγωγές.

Το θέμα πάει κάπως αργά διότι οι αφυπηρετήσεις των πρέσβεων που είχαν καθυστερήσει έως ότου ο κ. Κοτζιάς αποφασίσει αν θα εφαρμόσει το 67ο δεν έχουν καν όλες δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και ως γνωστόν χρειάζονται 20 ημέρες από την δημοσίευση για να λυθεί και τυπικά η υπαλληλική σχέση και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι οργανικές θέσεις.

Άρα εξ αυτού και μόνο πάμε για μετά του Θωμά…. Παράλληλα κάποιοι προσπαθούν να προωθήσουν ρύθμιση με την οποία αντί του 67ου να ισχύσει για το ΥΠΕΞ το 65ο ως χρόνος αφυπηρετήσεως.

Το πρόβλημα: για να μην προκληθούν αδικίες στο ασφαλιστικό θα πρέπει να προβλεφθεί παράλληλα παραμονή ως τα 67 για όσους δεν έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια υπηρεσίας. Οπότε, τζίφος…

***

Με έκπληξη διέκριναν κάποιοι υπεξικοί κατά τη παρουσίαση του νέου κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Κεραμεικό τον παλιό πρέσβη κ. Αλέξανδρο Μηλιαρέση, γνωστό για τα δημοσιογραφικά του ενδιαφέροντα σε παραπολιτική στήλη εφημερίδας για το υπουργείο.

Κακώς βέβαια, διότι κάποια στιγμή είχε ακουστεί ότι ο κ. Μηλιαρέσης προοριζόταν για διπλωματικός σύμβουλος της Βουλής επί θητείας της κας Κωνσταντοπούλου και είχε τελικά κοπεί, λέγεται, μόνο μετά από παρέμβαση του κ. Κοτζιά, που ενημέρωσε την τότε πρόεδρο της Βουλής ότι δεν θα χτυπούσε όμορφα η τοποθέτηση του δεδομένου ότι είχε, κατόπιν συνταξιοδοτήσεως μάλιστα, υποστεί υποβιβασμό από το βαθμό του full ambassador κατόπιν πειθαρχικής αποφάσεως από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη πολιτεία του ως πρέσβης στο Μεξικό.

Σημειώνεται ότι η κόρη του αδελφού του πρέσβη Λύσανδρου Μηλιαρέση Όλινκα είναι σύζυγος του μεσαίου αδελφού Βαρβιτσιώτη, γνωστή από τα καλλιτεχνικά δρώμενα στα οποία μπήκε νωρίς λόγω της μητέρας της Πένυς Παπαπολίτη.

***

Με ιδιαίτερη επιτυχία, παρουσία εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και στελεχών του ΥΠΕΞ, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Κρανιδιώτη του Υπουργείου Εξωτερικών, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Δράσεις Οικονομικής Διπλωματίας».

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Μάρδας, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας (αλήθεια γιατί κόβουν τον πλήρη τίτλο του στα δελτία τύπου;) κ. Γιώργος Τσίπρας και ο Διευθύνων της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού κ. Π. Ζάραγκας, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄.

***

Η ομιλία του κ. Μάρδα κινήθηκε στα συνήθη από την εποχή που ήταν Πρόεδρος στον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών και ουσιαστικά παρουσίασε τις περιοδείες του ανά τον κόσμο.

Ιδιαίτερα θετικά σχόλια απέσπασε ο Γενικός Γραμματέας Δ.Ο.Σ.&Α.Σ., κ. Τσίπρας, κυρίως σε σχέση με τις παρατηρήσεις του για τη θεραπεία χρόνιων παθογενειών της Δημόσιας Διοίκησης και της διαφθοράς.

Βέβαια, για τους γνωρίζοντες τα εσωτερικά του ΥΠΕΞ, τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο θετικά στη πάλη κατά της διαφθοράς, αν και έχουν αποτραπεί τα χειρότερα….

***

Εντυπωσιακός ήταν, ως συνήθως, στη προφορική παρουσίασή του ο κ. Παναγιώτης Ζάραγκας, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά απολογιστικά στοιχεία των δράσεων οικονομικής διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2015, καθώς και τον προγραμματισμό των δράσεων του 2016, υποστηριζόμενος και από ένα εξαιρετικό power point που του ετοίμασε ο συνεργάτης του Δρ. Μπάμπης Παπαδόπουλος, Γραμματέας ΟΕΥ Α΄.

***

Από τα παραλειπόμενα της ημερίδας, έκπληξη προκάλεσε ο Γενικός Διευθυντής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Δημήτρης Λέτσιος, ΠΥΑ΄, ο οποίος παρουσίασε το κ. Ζάραγκα ως γενικό σύμβουλο ΟΕΥ Β΄, αναζωπυρώνοντας τις φήμες για τομές και στην επετηρίδα τον ΟΕΥ στο προσεχές ΑΥΣ (και τι τομή! Ο κ. Ζάραγκας είναι σήμερα 11ος στην επετηρίδα των συμβούλων ΟΕΥ Α΄), καθώς ο κ. Ζάραγκας θεωρείται φαβορί για να τοποθετηθεί προϊστάμενος στο Γραφείο ΟΕΥ Ρώμης πάνω από τον νυν προϊστάμενο κ. Τζανέτο Καρατζή, Σ.ΟΕΥ Α΄.

***

Τα κουτζομπολιά δίνουν και παίρνουν για το τελευταίο θέμα, καθώς μετά την προκήρυξη θέσεως συμβούλου ΟΕΥ στη Ρώμη ο κ. Καρατζής ζήτησε ραντεβού από τη τότε Προσωπάρχη κα Χαρά Σκολαρίκου η οποία τον πέταξε τελικά κακήν κακώς έξω από το γραφείο της όταν τη πίεσε για το συγκεκριμένο προσωπικό θέμα. Έτσι τουλάχιστον οι φήμες.

Βλέπετε η κα Σκολαρίκου νόμιζε ότι θα ήταν κάτι πιο θεσμικό για την οποία ζήτησε να την επισκεφτεί για πρώτη φορά ο κ. Καρατζής ο οποίος έδειξε για το προσωπικό του θέμα υπερβολική διεκδικητικότητα – κάτι που δεν είχε δείξει τη τελευταία διετία ως πρόεδρος της Ενώσεως των ΟΕΥ.

***

Το Γραφείο του κ. Μάρδα δεν έχει και την καλύτερη φήμη, αλλά τελευταία πάει από γκάφα σε γκάφα. Τελευταίο παράδειγμα: Ο κ. Μάρδας είχε την ορθή πρωτοβουλία να δεχθούν τα Γραφεία ΟΕΥ φοιτητές για πρακτική άσκηση στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ (το plus αφορά ακριβώς τη πρακτική άσκηση).

Αντί στο γραφείο του να σκανάρουν και να στείλουν με μαιλ προκήρυξη, εγκύκλιο και υποβληθέντα βιογραφικά ώστε να επιλέξουν τα γραφεία ΟΕΥ μεταξύ των υποψηφίων, έστειλε όλο το πακέτο (150 σελίδων) με φαξ! Αλλού τα φαξ χάλασαν, αλλού τους τελείωσε το τόνερ… Και όλοι αγανάκτησαν…

***

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν οι διεθνείς διπλωματικοί κύκλοι τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελβετίας και Νιγηρίας για ένα λεπτό διπλωματικό ζήτημα.

Ο πρέσβης της Ελβετίας στη Νιγηρία κ. Eric Mayoraz αφίχθη στη Νιγηρία από το προηγούμενο πόστο του στη Μαδαγασκάρη μετά του συζύγου του, ονόματι Carlos, υπηκόου Βραζιλίας.

Όπως είναι γνωστό, οι αφρικανικές χώρες και δη όσες έχουν μουσουλμανική πλειοψηφία καταδικάζουν πλήρως την ομοφυλοφιλία.

Το θέμα έχει αποκτήσει διαστάσεις, καθώς η Νιγηρία ασκεί πιέσεις για την απομάκρυνσή του, ενώ έχει ανοίξει και έρευνα για τις συνθήκες που το δόθηκε το agrément.

Το κυριότερο είναι οι απειλές για τη ζωή του ζεύγους.

Για να θυμόμαστε, η Abuja θεωρείται ως η πιο επικίνδυνη πρωτεύουσα του κόσμου. Πιο πολύ και από την Καμπούλ ή τη Βαγδάτη.

***

Πάντως, για να μην τα ρίχνουμε όλα στις μουσουλμανικές χώρες, πέρυσι και η Γαλλία αναγκάστηκε να αποσύρει το αίτημα της στο Βατικανό για διαπίστευση ως πρέσβη γνωστού ομοφυλόφιλου διπλωματικού μετά από σφοδρή αντίδραση της Αγίας Έδρας (και μάλιστα με το φιλελεύθερο πάπα Φραγκίσκο).

***

Κακεντρεχείς πάντως παρατηρούσαν ότι η Νιγηρία άνοιξε το θέμα αφού διασφάλισε ότι η Ελβετία θα επιστρέψει τον θησαυρό ὐψους 321 εκατ. δολαρίων του τέως δικτάτορα Abacha.

***

Στο μεταξύ σε νέα γκάφα υπέπεσε η υπηρεσία Ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε email που απέστειλε προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους έκανε λόγο για ταξίδι – επίσκεψη το οποίο διοργανώνει η Κομισιόν στην Παλαιστίνη.

Μάλιστα στο σχετικό email υπήρχε και τηλέφωνο της Κομισιόν στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να απευθυνθούν.

Όπως όμως πληροφορούμαστε, όταν κάποιοι δημοσιογράφοι επικοινώνησαν με την Κομισιόν, η απάντηση που έλαβαν ήταν πως το τηλέφωνο ήταν λάθος και ότι η Υπηρεσία Ενημέρωσης του ΥΠΕΞ θα έπρεπε να στείλει ξανά νέο email με το σωστό τηλέφωνο.

Ευτυχώς που το μήνυμα είχε και ένα email της Κομισιόν στο οποίοι οι ενδιαφερόμενοι απευθύνθηκαν και μπόρεσαν να βγάλουν άκρη.

  • Ο ένοχος της 21ης Απριλίου 1967
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr