Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξυδάκης: Η Τουρκία είναι σε δύσκολη θέση με όλες τις χώρες

Ξυδάκης: Η Τουρκία είναι σε δύσκολη θέση με όλες τις χώρες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στο ραδιόφωνο Alpha 989 o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Nίκος Ξυδάκης. O βουλευτής του κόμματος ρωτήθηκε καταρχάς αν οι ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου για τη λύση του κυπριακού, σχετίζονται με de facto διχοτόμηση της νήσου. Σε όλη τη διάρκεια των δεκαετιών μετά την εισβολή του ‘74 η τουρκική ηγεσία διακηρύσσει πάντα ότι δεν πρόκειται να φύγει από κει, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης.

Μία φορά προχώρησαν με την κήρυξη του ψευδοκράτους η οποία είχε πενιχρά πολιτικά αποτελέσματα καθώς δημιούργησε ένα μόρφωμα που δεν αναγνωρίζεται. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι σε δύσκολη σχέση με όλους. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Ρωσία. Ακόμα και με το Ισραήλ και το Ιράν. Δεν είναι εύκολο να προβεί σε ακρότητες. Φυσικά η ρητορική και οι κινήσεις του προέδρου Ερντογάν όπως και η πρόκληση εντάσεων είναι μέσα στα αναμενόμενα.

Όσο για την συζήτηση περί πρόκλησης εμπλοκής στις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ είναι εκδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης Ερντογάν να παρακωλύσει τις γεωτρήσεις και με κάποιο τρόπο το έχει κάνει ήδη.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορεί να πετύχει στο ακέραιο τους σκοπούς του. Απέναντί του δεν έχει μόνο την κυπριακή Δημοκρατία αλλά και τις μεγάλες εταιρείες που έχουν αναλάβει το κόστος γεωτρήσεων. Το όλο ζήτημα είναι πολύ πιο σύνθετο καθότι συνδέεται με την ενεργειακή ασφάλεια όλης της περιοχής με τα συμφέροντα του Ισραήλ και της Αιγύπτου αλλά και την ενεργειακή αυτάρκεια όλης της Ευρώπης.

Ρωτήθηκε στη συνέχεια πώς καλλιεργήθηκε το κλίμα αισιοδοξίας από την Ελληνική πλευρά.

Από την πλευρά των Αθηνών δεν υπήρξε ποτέ κάποιο υπεραισιόδοξο κλίμα. Έχουμε τις προτάσεις μας και επιθυμούμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση με όρους που θα είναι μέσα στο διεθνές πλαίσιο. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε μία συζήτηση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας αλλά μία συζήτηση μεταξύ της Λευκωσίας και της Άγκυρας, όπου παρεμβάλλεται αναγκαστικά η Ελλάδα για ιστορικούς και γεωστρατηγικούς λόγους.

“Θα κάνουμε εξεταστικές φρονημάτων και σχεδίων;”

Απαντώντας  στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί σύσταση εξεταστικής επιτροπής ώστε να διερευνηθεί η περίοδος Βαρουφάκη είπε τα εξής: Να γίνει διερεύνηση ως προς ποια πτυχή;. Πρόκειται για σχεδιασμούς πολιτικούς για πολιτικές σκέψεις. Θα κάνουμε εξεταστικές φρονημάτων και σχεδίων;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Ρέγκλινγκ το πρώτο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης στοίχισε στην Ελληνική οικονομία περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ σχολίασαν οι δημοσιογράφοι. Αμέσως μετά το μάζεψε, σχολίασε ο Ν. Ξυδάκης, και είπε ότι δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να υπολογίσουμε κάτι τέτοιο. Ο ίδιος μίλησε για ζημιά που ανέρχεται στο 6% του ΑΕΠ. Φαίνεται ότι «πετιούνται» στον αέρα διάφορα νούμερα. Από πού προκύπτει οποιοσδήποτε ρεαλιστικός υπολογισμός;

Ο κ. Στουρνάρας, επίσης, υπολογίζει τα διαφυγόντα κέρδη βάσει των υπολογισμών του ΔΝΤ. Ποια πρόβλεψη του ΔΝΤ επαληθεύτηκε για να επαναληφθούν και οι υπολογισμοί του κυρίου Στουρνάρα; Και ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανάπτυξης να είχε η χώρα, τα διαφυγόντα κέρδη δεν θα ξεπερνούσαν ένα μονοψήφιο νούμερο. Ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να τεκμηριώσει αυτά που λέει. Έχει ένα πολύ σοβαρό θεσμικό ρόλο. Αλλιώς πρόκειται για αβάσιμες εκτιμήσεις.

Ρωτήθηκε αν είχε ενημερωθεί σχετικά σε κάποιο υπουργικό Συμβούλιο. Στα υπουργικά συμβούλια της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα δεν ετέθη ποτέ αυτό το ζήτημα, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης. Για τα στενά οικονομικά υπουργικά συμβούλια δεν έχω γνώμη.

Τέλος ρωτήθηκε αν θα συμφωνούσε με ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών.

“Τη συζήτηση αυτή αντί να την κάνουμε δίκην κουτσομπολιού και μικρο-αστυνομίας θα ήταν καλό τόσο για τη δημοσιογραφία όσο και για την ελληνική πολιτική σκηνή να την κάνουμε με σοβαρούς όρους, απάντησε ο Νίκος Ξυδάκης.

Και συνέχισε: “Να δούμε τι έχει συζητήσει το ολλανδικό κοινοβούλιο, τι συζήτησε τις περασμένες εβδομάδες το ιταλικό κοινοβούλιο, τι συζητήσεις έχουν γίνει σε διεθνή συνέδρια, πώς λειτουργεί κάτι τέτοιο στην Ελβετία, πώς λειτούργησε στην Καλιφόρνια τα χρόνια του ‘90. Να γίνει η συζήτηση με σοβαρότητα και ψυχραιμία. Διότι τώρα τι αναζητούμε;

Αναζητούμε τον δράκο; Δεν πρέπει να δικάζουμε σκέψεις και προθέσεις. Αυτό που έχουμε χρέος να εξετάσουμε, στην κορύφωση της ιστορικής περιπέτειας της χώρας είναι ποιος είναι ο πρόσφορος τρόπος να αναμορφωθεί η οικονομία και να ξαναβρεί η κοινωνία την αυτοπεποίθησή της. Τα υπόλοιπα είναι ένα στενό μικροκομματικό παιχνίδι το οποίο παράγει φόβο και πανικό στους πολίτες και σπέρνει το διχασμό”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο ψευταράς Ερντογάν για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

Τουρκία: Ως τζαμί πλέον λειτουργεί η ιστορική βυζαντινή Μονή της Χώρας

Οι Τούρκοι απέλασαν Έλληνα αφού επί ώρες τον κράτησαν στο υγρό τσιμέντο

Τουρκία προς Ισραήλ: «Η αναστολή εμπορικών συναλλαγών θα συνεχιστεί μέχρι να εξασφαλιστεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα»

Ταμασού Ησαΐας: «Το να εμμένεις, για να καλύψεις το αμάρτημά σου, γιατί τιτρώσκεται ο εγωισμός σου, δεν είναι λύση. Είναι συνταγή καταστροφής»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Το «σύνδρομο της μαϊμούς» – Σχέσεις εξάρτησης μέχρι να βρεθεί ο επόμενος
Όσο αστεία κι αν σας φαίνεται η ονομασία του συγκεκριμένου συνδρόμου, η αλήθεια είναι πως...