Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα Σκόπια θα επισκεφτεί στις 17-18 Ιανουαρίου ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ

Τα Σκόπια θα επισκεφτεί στις 17-18 Ιανουαρίου ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, τη γείτονα θα επισκεφθεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, στις 17 και 18 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ από το 2014. Να σημειωθεί πως ο κ. Στόλτεμπεργκ έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι ισχύουν οι αποφάσεις που έλαβε ο Οργανισμός στο Βουκουρέστι, το 2008, και επαναβεβαιώθηκαν σε άλλα φόρα του Οργανισμού.

Τότε, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν ορισμένοι κύκλοι να πάρουν την υπόσχεση τα Σκόπια ότι θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία (FYROM), τελικά αποφασίστηκε ότι πρώτα πρέπει να λυθεί το ονοματολογικό και κατόπιν να ενταχθεί η χώρα στον Οργανισμό. Κάτι που αποτελεί και σημερινή θέση της Αθήνας.

Να σημειωθεί πως, αν και στα Σκόπια η πλειοψηφία του βουλγαρόφωνου πληθυσμού δεν θέλει να απεμπολήσει την ονομασία «Μακεδονία», σε αντίθεση με τον αλβανικό πληθυσμό, τον οποίον αφήνει παγερά αδιάφορο το συγκεκριμένο όνομα, και τα δυο κομμάτια θέλουν, σε συντριπτικό ποσοστό (μόνο το 10% διαφωνεί), την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Πάντως, αγκάθι παραμένει εάν στην περίπτωση εξεύρεσης λύσης, η κυβέρνηση των Σκοπίων θα προβεί σε δημοψήφισμα για το ονοματολογικό. Κάτι που απεύχονται αρκετές ισχυρές δυτικές χώρες.

Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι είναι ακόμα πρόσκαιρο να θεωρείται στην Ελλάδα δεδομένη η εξεύρεση λύσης, όταν στην ΠΓΔΜ κάθε άλλο παρά έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης η διαρκώς αυξανόμενη πολιτική, οικονομική και «πολιτιστική» διείσδυση της Τουρκίας στο γειτονικό κράτος, με την Αγκυρα να έχει ως κύρια αφετηρία της πολιτικής της την υπονόμευση των σχέσεων της FYROM με την Ελλάδα (η Τουρκία αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» στις 8/2/1992, ενώ παρέχει συστηματική υποστήριξη στα Σκόπια σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς για την ονομασία).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πούτιν: Η Δύση «δεν είναι στα καλά της» – «Ουδέτερη ζώνη, ο στόχος για το Χάρκοβο»

Προκαλούν οι φιλορώσοι ψευδοαρχαιομακεδόνες – Μιτσκόσκι: «Είναι δικαίωμά μου να αποκαλώ τη χώρα μου όπως θέλω»

Διεθνή διάσκεψη με κεντρικό θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών ανακοίνωσαν το «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα» και το «Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ»

Φάμελλος: Καταθέτουμε πρόταση νόμου για την κύρωση των 3 μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία

Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την πατριωτική Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr