Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γεραπετρίτης: Πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία

Γεραπετρίτης: Πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις τουρκικές προκλήσεις αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σχολιάζοντας την παρενόχληση ερευνητικού σκάφους ανατολικά της Κρήτης από τουρκικά πολεμικά πλοία, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή διανύουμε μια φάση έντονης ρητορικής επιθετικότητας, αλλά και γενικά επιθετικότητας εκ μέρους της Τουρκίας».

Απέδωσε δε αυτή την ένταση στην πίεση που αισθάνεται ο Τούρκος πρόεδρος από την ελληνική πρωτοβουλία για την EUMED.

«Ήταν μια πολύ σπουδαία δράση, η οποία ενοποιεί τον ευρωμεσογειακό χώρο.

Κακώς αισθάνθηκε αυτή την ενόχληση, γιατί η EUMED δεν ήταν τίποτα παραπάνω από την αυτονόητη παραδοχή σεβασμού, κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας επί τη βάση του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει επιστροφή σε μια λογική και ρητορικής κι επί του πεδίου έντασης.

«Είναι κάτι το οποίο εμείς θα αποκρούσουμε όπως πρέπει. Καταλαβαίνουμε όλοι τι μεγάλη σημασία έχουν οι συμμαχίες, οι οποίες οικοδομούνται στον χώρο της Ευρώπης, ακόμα κι αυτό λογίζεται από την Τουρκία ότι είναι μια επιθετική εκ μέρους της Ελλάδας κίνηση.

»Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας προφανώς και θα εξακολουθήσουν να έχουν πλήρη εφαρμογή στη βάση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε.

Μάλιστα, τόνισε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση.

«Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιμετωπίσουμε αυτή την ένταση. Η ελληνική πλευρά και στο πεδίο και στο κομμάτι της διεθνούς διπλωματίας έχει αποδείξει ότι έχει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά.

»Η επιχειρησιακή αναβάθμιση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι δεδομένη και ήταν σαφής και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά στον εξοπλισμό.

»Υπάρχει ένα ηθικό και σθένος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο είναι απαράμιλλο.

»Είναι πολύ νωπές οι εικόνες του Έβρου, εκεί όπου είδαμε στην πραγματικότητα τι σημαίνει να είσαι επιχειρησιακά ισχυρός.

»Και στο πεδίο και στη διπλωματία είμαστε εξαιρετικά ισχυροί», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, ότι η αντίδραση της χώρας μας θα είναι ανάλογη, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αλλά χωρίς καμία παραχώρηση στα δικαιώματα μας.

Ερωτηθείς αν το ερευνητικό σκάφος θα κατευθυνθεί και προς το Καστελλόριζο, όπως προβλέπει το πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση της διαδρομής του Eastmed, δήλωσε ότι θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή των σχεδίων, τα οποία έχουν έρεισμα στις διεθνείς συμβάσεις για το δίκαιο της θάλασσας και στην αμοιβαία αναγνώριση των δικαιωμάτων των χωρών της Μεσογείου, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Υπό αμφισβήτηση ο ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μετά τη νέα έκθεση για τις σχέσεις με τη Χαμάς και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα

Αμπντουλάχ Οτζαλάν: Ο πόλεμος στο Ιράν αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για την ειρηνευτική διαδικασία στην Τουρκία

Η Τουρκία ζητά άδεια από το Ιράν για τη διέλευση πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Τουρκία: Χακάν Φιντάν και Ιμπραήμ Καλίν συναντήθηκαν με τους τζιχαντιστές της Χαμάς στην Άγκυρα

Ο Χακάν Φιντάν λέει ότι το Ισραήλ επιδιώκει «πολυεθνική θρησκευτική σύγκρουση»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...