Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Βουλή η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία – Τι προβλέπει

Στη Βουλή η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία – Τι προβλέπει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στο ελληνικό Κοινοβούλιο η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια.

Η αμυντική συμφωνία κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή ενώ υπενθυμίζεται πως έχει προγραμματιστεί να τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική επιτροπή την προσεχή Τρίτη.

Επιπλέον, θα πάρει το δρόμο της Ολομέλειας προς ψήφιση την Πέμπτη, με τους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετούνται στην Βουλή.

Το σχέδιο νόμου της συμφωνίας, που υπογράφηκε στο Παρίσι, στις 28 Σεπτεμβρίου, από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας και της Γαλλίας, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελείται από 31 άρθρα.

Στο προοίμιο της συμφωνίας υπάρχει ρητή αναφορά στις κοινές αξίες και αρχές που διέπουν τις δύο χώρες με σαφή αναφορά στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο σχέδιο νόμου ορίζεται πως με την υπό κύρωση συμφωνία ενισχύεται και αναβαθμίζεται η συνεργασία των δύο μερών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, με στόχο την αμοιβαία διαφύλαξη και προστασία της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των δύο κρατών, καθώς και την προώθηση της ασφάλειας και ευημερίας σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος, όπως ιδίως η Ανατολική Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή, η Αφρική και τα Βαλκάνια.

Ειδικότερα, αναφέρει πως εγκαθιδρύεται στρατηγική εταιρική σχέση για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, η οποία εκφράζει τη διάθεση για εμβάθυνση της διμερούς τους συνεργασίας και κοινή δράση σε ευρύ φάσμα πεδίων, που καλύπτουν τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της στρατιωτικής συνεργασίας καθώς και της συνεργασίας στους τομείς των εξοπλισμών και των βιομηχανιών άμυνας και ασφάλειας.

Υπογραμμίζεται ότι τα δύο μέρη δεσμεύονται, σε περίπτωση που κάποιο από αυτά δεχθεί ένοπλη επίθεση, να παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή με όλα τα κατάλληλα μέσα, συμπεριλαμβανομένης, εάν παραστεί ανάγκη, της χρήσης ένοπλης βίας, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση και εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισραήλ σταματά τις αγορές όπλων από τη Γαλλία

Lana Zochiou (MFA): “We are monitoring the situation in Al-Suqaylabiyah, a predominantly Greek Orthodox city, with grave concern”

Λάνα Ζωχιού (ΥΠΕΞ): «Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία την κατάσταση στην Αλ Σουκαϊλαμπίγια, μια πόλη με κατεξοχήν ελληνορθόδοξο πληθυσμό»

Νίκος Δένδιας: Τέλος στις αυταπάτες – «Ούτε η ασφάλεια πλέον είναι δεδομένη ούτε η ειρήνη»

Συρία: Η Κύπρος ζητά «απόδοση ευθυνών» στους τζιχαντιστές που επιτέθηκαν σε Ελληνορθόδοξους στη Σελευκόβηλο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...