ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η ακροδεξιά στροφή της Ρουμανίας επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Κυριακής 04/05, καθώς ο 38χρονος υπερεθνικιστής Τζορτζε Σιμιόν, ο οποίος εναντιώνεται στη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, έχει επικρίνει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτοχαρακτηρίζεται «φυσικός σύμμαχος» του Ντόναλντ Τραμπ, εξασφάλισε το 40,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας.
Στη δεύτερη θέση, με σημαντική απόσταση, κατετάγη ο δήμαρχος του Βουκουρεστίου, Νίκουσορ Νταν, με 20,89%, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο υποψήφιος της κυβερνητικής συμμαχίας, Κριν Αντονέσκου, με 20,34%.
Σύμφωνα με τον Guardian, «παρόλο που οι δημοσκοπήσεις στη Ρουμανία δεν θεωρούνται αξιόπιστες, εάν ο Σιμιόν αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον Νταν, προβλέπεται ότι θα επικρατήσει εύκολα».
Ο Τζορτζε Σιμιόν, 38 ετών, απόφοιτος ιστορίας, ξεκίνησε την πορεία του συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις υπέρ της ενοποίησης της Ρουμανίας με τη Μολδαβία.
Το 2019 ίδρυσε το κόμμα AUR (Συμμαχία για την Ένωση των Ρουμάνων), μετά από μια αποτυχημένη ανεξάρτητη υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φορώντας συχνά κόκκινα καπέλα εμπνευσμένα από τον Ντόναλντ Τραμπ, περιγράφει το πολιτικό του ύφος ως «τραμπικό».
Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2024, το AUR αναδείχθηκε δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη στη Ρουμανία.
Το AUR προωθεί θέσεις παρόμοιες με το κίνημα MAGA του Τραμπ, όπως ο κοινωνικός συντηρητισμός, με έμφαση σε χριστιανικές και οικογενειακές αξίες, και η αντίθεση στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η δημοτικότητα του κόμματος εκτοξεύθηκε κατά την πανδημία του Covid-19, καθώς το AUR εκμεταλλεύτηκε το αντιεπιστημονικό κλίμα, αντιτασσόμενο στα περιοριστικά μέτρα και διαδίδοντας συνωμοσίες για τα εμβόλια μέσω κοινωνικών δικτύων.
Σχέσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία
Το 2024, η Ουκρανία απαγόρευσε την είσοδο του Σιμιόν για τρία χρόνια, κατηγορώντας τον για «αντιουκρανικές δραστηριότητες».
Ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι δεν είναι φιλορώσος αλλά φιλορουμάνος.
Η Μολδαβία, επίσης, του έχει απαγορεύσει την είσοδο, θεωρώντας τον απειλή για την εθνική της ασφάλεια.
Ο Σιμιόν έχει δεσμευθεί, αν εκλεγεί, να αποκαλύψει το κόστος της ρουμανικής συνεισφοράς στον πόλεμο της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι βλάπτει τους Ρουμάνους.
Στάση απέναντι στην ΕΕ και διεθνείς σχέσεις
Ο Σιμιόν επικρίνει τις Βρυξέλλες και απειλεί να παραβιάσει νομοθεσίες της ΕΕ με τις οποίες διαφωνεί, διατηρώντας ωστόσο τη θέση ότι η Ρουμανία πρέπει να παραμείνει μέλος της.
Εκφράζει θαυμασμό για την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζιόρτζια Μελόνι, αποκαλώντας την «πολιτική ηρωίδα» και προωθώντας την ιδέα της «μελονιοποίησης» της Ευρώπης, ενώ παράλληλα μιλά για «σιμιονιοποίηση».
Πρόσφατη πολιτική πορεία
Πέρυσι, στις ακυρωθείσες προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας, ο Σιμιόν κατέλαβε την τέταρτη θέση.
Η ακύρωση των αποτελεσμάτων, λόγω ισχυρισμών για ρωσική παρέμβαση υπέρ του τότε νικητή Καλίν Γκεοργκέσκου, πυροδότησε την άνοδο της δημοτικότητάς του.
Καταδίκασε την επανάληψη των εκλογών, παρουσιάζοντάς την ως αγώνα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, ενώ δεσμεύτηκε να διορίσει τον Γκεοργκέσκου σε υψηλή θέση αν εκλεγεί.






























































ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW


































