Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Θέμης Τζαβάρας
Οικονομολόγος, Αναλυτής

Οι Ευρωπαίοι προσβλέπουν σε ανατροπή της κυβέρνησης

Οι Ευρωπαίοι προσβλέπουν σε ανατροπή της κυβέρνησης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε σε λεπτομέρειες τα νέα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση για να αποφύγουμε την οριστική ρήξη.

Για να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα πρέπει να συνεκτιμηθούν και τα εξής.

-Σε όλη την διάρκεια των “σκληρών” διαπραγματεύσεων του πενταμήνου, η κυβέρνηση ήτανε πιασμένη στο αγκίστρι της έλλειψης ρευστότητας, ελεγχόμενη από τους δανειστές άρα οι θεσμοί ήταν ο ψαράς και εμείς το ψάρι που σπαρτάραγε. Η όλη διαδικασία κατέληξε στο φυσιολογικό τέλος της εγκατάλειψης της προσπάθειας.

-Τα μέτρα, παρά ότι είναι αποτέλεσμα σκληρής πίεσης από την ΕΕ και τους “θεσμούς” που ζητούσαν ακόμη σκληρότερα μέτρα, ανακοινώθηκαν σαν προτάσεις – αποφάσεις της κυβέρνησης η οποία θα υποχρεωθεί να λάβει και άλλα ισοδύναμα, αν δεν υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τι είχες Γιάννη; Τι είχα πάντα.

Δεν συνοδεύονται από ολοκληρωμένο πακέτο που θα περιελάμβανε αναπτυξιακές επενδύσεις και ελάφρυνση του χρέους άρα παραμένουν υφεσιακά.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό από το παρελθόν, το βιώνουμε και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι όλοι οι δείκτες (ΑΕΠ, Ανεργία κλπ) θα χειροτερεύσουν.

-Τα έσοδα που εκτιμώνται να επιτευχθούν στην πράξη θα είναι λιγότερα γιατί δεν έχουν συνεκτιμηθεί οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκαλέσουν. Δεν υπάρχει μαθηματική εξίσωση που να μπορεί να περιλάβει όλες τις μεταβλητές της αγοράς, να προβλέψει το τρόπο που θα αντιδράσει ο κάθε θιγόμενος και να οδηγήσει σε ακριβές αποτέλεσμα. Όπως και στο παρελθόν κανένα μέτρο που πάρθηκε δεν έφερε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και όλα μαζί οδήγησαν στην κρίση και την ύφεση που βιώνουμε και που θα χειροτερεύσει.

– Το όλο σχήμα είναι μια επανάληψη του παρελθόντος “ολοκληρώστε το πρόγραμμα και μετά θα πάρετε την δόση σας και θα δούμε για την ελάφρυνση του χρέους και για αναπτυξιακά μέτρα”.

Οι Ευρωπαίοι προσβλέπουν ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να περάσει τα μέτρα από την Βουλή και θα ανατραπεί κλείνοντας έτσι την αριστερή παρένθεση και την αναβίωση των αριστερών κινημάτων στις χώρες μέλη της ΕΕ.

Συμπεράσματα

Τα αποτελέσματα της άνευ όρων παράδοσης των δεξιοπασοκικών υποτελών κυβερνήσεων τα ζήσαμε και τα ζούμε και δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε ως εδώ από λάθος εκτίμηση των δεδομένων και δικά του διαπραγματευτικά λάθη και δεν έχει άλλη διέξοδο.

Αν η χώρα προχωρήσει σε GREXIT τώρα όπως είναι αποδυναμωμένη οικονομικά από την πεντάμηνη προσπάθεια, είναι σίγουρο ότι θα πέσουν πάνω της να όρνια των Αγορών και θα την ξεσκίζουν.

Κι αν κατορθώσει να αντιμετωπίσει της Αγορές, η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της θα απεργάζεται την αποτυχία της γιατί το αντίθετο θα αναβίωνε τα αριστερά Κινήματα στο εσωτερικό και την τάση απόσχισης και άλλων χωρών που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με την Ελλάδα.

Το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα είναι “μη λύση” για όλους. Μια συμφωνία έστω σε αυτή την βάση που ανακοινώθηκε, θα δώσει την απαιτούμενη ανάσα χρόνου που χρειάζεται η Κυβέρνηση για να στραφεί προς το εσωτερικό, εκεί όπου βρίσκονται τα πραγματικά προβλήματα.

Πρέπει να μείνει όρθια και να στηριχθεί, γιατί το πολιτικό σύστημα δεν έχει τίποτε άλλο και τίποτε καινούργιο να δώσει την παρούσα στιγμή.

Πρέπει η ίδια να αναλύσει τις αιτίες που δημιουργούν τις στρεβλώσεις που με την σειρά τους οδηγούν σε κρίσεις και πτωχεύσεις.

Θα τα καταφέρει; Μόνο τότε θα δικαιωθεί ο λαός που τους έδωσε την εξουσία.

Προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος γιατί μέχρι σήμερα δεν έδειξε ότι έχει εντοπίσει τα στραβά και δεν έχει προτείνει καμία ουσιαστική θεσμική αλλαγή.

Από την άλλη δυσκολεύεται γιατί τα πολιτικά στελέχη που την απαρτίζουν και μέχρι σήμερα την στηρίζουν, είναι γέννημα θρέμμα του πολιτικού συστήματος που μας έφερε σε αυτήν την κατάσταση.

  • Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • «Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Ο «Ρωσικός Κόσμος» αποκρυφιστική δυϊστική (μανιχαϊστική) κοσμολογία, μια τεχνητή έννοια εθνικισμού και ιμπεριαλισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr