Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Σωτήρης Κούκιος
Νομικός, Blogger, Αρθρογράφος

Προσφυγική Κρίση: Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή!

Προσφυγική Κρίση: Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησε στις Βρυξέλλες για την αποτυχία του σχεδίου προώθησης των προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία στις χώρες της ΕΕ.

Παραδεχόμενος ότι μέχρις στιγμής -και μετά από ένα χρόνο συζήτηση και σχεδιασμό και 2 συνδιασκέψεις κορυφής για το ζήτημα- μόνο 272 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί επίσημα, κατηγόρησε τα κράτη μέλη αλλά και τους “αλαζόνες” πρόσφυγες που δεν δέχονται να πάνε στην φτωχότερη Ανατολική Ευρώπη αλλά μόνο στη Γερμανία

“Δεν είναι ότι απέτυχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ορισμένα κράτη μέλη που δεν κατάφεραν να πετύχουν στόχους ή να υλοποιήσουν ό,τι έπρεπε να κάνουν. Έχω προσωπικά κουραστεί να κατηγορείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν κάνουν αυτό που πρέπει. Μια ομάδα κρατών μελών βρίσκει δύσκολο να υλοποιήσει αποφάσεις που η ίδια ομάδα έχει συμφωνήσει. Δεν μπορεί μια απόφαση τέτοια που έχει παρθεί να μην υλοποιείται μετά. Δεν προτίθεμαι να εγκαταλείψω την προσπάθεια αυτή”.

Παρακάτω όμως ο Γιούνκερ προβαίνει και σε μια “αυθεντική” ερμηνεία των δικαιωμάτων των προσφύγων και διατυπώνει μια αρχή εφαρμογής των συνθηκών για τους πρόσφυγες:

“Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ευρώπη αποφασίζουν μόνοι τους και αλαζονικά που θέλουν να ζήσουν. Αυτό δεν είναι δυνατό, δεν υπάρχει ως επιλογή. Δεν είναι αρμοδιότητα των προσφύγων να μοιράσουν τους πρόσφυγες, είναι τα κράτη μέλη που το αποφασίζουν που θα μετεγκατασταθουν. Κανείς πρόσφυγας δεν έχει “φυσικό” δικαίωμα να αποφασίζει που θα ζήσει ή σε ποια χώρα θα σταλεί”.

Τέλος ο Γιούνκερ υπογραμμίζει ότι η επαναφορά τελωνειακών ελέγχων εντός ΕΕ από κράτη μέλη θα σημάνει εμπόδια στο εμπόριο και βάζει σε κίνδυνο ακόμη και το ευρώ.

Η πραγματικότητα που ανακύπτει από τις λέξεις είναι ζοφερή. Το σχέδιο μετεγκατάστασης έχει λιμνάσει, οι διαδικασίες είναι στο σημείο μηδέν, η Ελλάδα θα κληθεί να σηκώσει ένα δυσβάσταχτο φορτίο ακόμη μια φορά.

Η ανακοίνωση ότι η Τουρκία θα δώσει κάρτα εργασίας στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην απέναντι ακτή του Αιγαίου δεν θα σώσει και πολύ την κατάσταση.

Λόγω οικονομικών και εργασιακών συνθηκών στην Τουρκία αλλά και εσωτερικών προβλημάτων που θα μπορούσαν να προκληθούν, ούτε η Τουρκία θέλει τους πρόσφυγες για πολύ στο έδαφος της, παρά μόνο στις παραμεθόριες περιοχές με τη Συρία (με ό,τι συνεπάγεται αυτό).

Η ομολογία – έκκληση του Γιούνκερ για την υλοποίηση του λιμνάζοντος σχεδίου της ΕΕ για μια οργανωμένη μετεγκατάσταση των προσφύγων, το Πρωτοχρονιάτικο περιστατικό στην Κολωνία με τις μαζικές επιθέσεις σε γυναίκες, το πολιτικό κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας στην ίδια την ΕΕ, η αμηχανία συνδικάτων απέναντι σε μια φθηνή εργατική δύναμη που έρχεται μαζικά, το γεωπολιτικό παιχνίδι στη Μέση Ανατολή και τέλος… ο αστάθμητος παράγοντας της κλιματικής αλλαγής με τις συνεχείς επισιτιστικές κρίσεις στην Αφρική, αποτελούν νέες προκλήσεις που ποιος μπορεί να έχει ήδη τις λύσεις;

Ναι οι πρόσφυγες είναι ήδη μια μεγάλη πολιτική πρόκληση για την ΕΕ και την Ελλάδα. Αλλά είμαστε ακόμη στην αρχή…

  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
  • Η φύση του σκορπιού
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr