Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Ο Πρέσβυς
Διπλωματικά και Παραδιπλωματικά

Η έξοδος του “συμπαθούς” κ. Μουζάλα και έντονο παρασκήνιο στο ΥΠΕΞ

Η έξοδος του “συμπαθούς” κ. Μουζάλα και έντονο παρασκήνιο στο ΥΠΕΞ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ανήσυχα παρακολουθεί το ΥΠΕΞ τις εξελίξεις στο προσφυγικό και σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιακών ελπίζουν σε ταχεία απομάκρυνση -του συμπαθούς κατά τα λοιπά- κ. Μουζάλα, πριν προβεί σε κάποια νέα συμφωνία!

Η παρουσία τούρκων «παρατηρητών» «συνδέσμων» στα ελληνικά νησιά κρίνεται εξαιρετικά δυσμενής εξέλιξη, καθώς δίδεται κίνητρο στους τούρκους να συνεχίσουν να ανέχονται τις ροές προσφύγων προς τα νησιά ώστε να δικαιολογείται και να συνεχίζεται αυτή η παρουσία.

Επίσης ουδεμία προσπάθεια δεν φαίνεται να έχει αναληφθεί για την αποκατάσταση της οικονομικής βοήθειας μέσω διεθνών οργανισμών προς τις προσφυγικές οικογένειες που εγκαταβιώνουν στη Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία.

Θυμίζουμε ότι, όπως έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ο κ. Κοτζιάς πριν ένα χρόνο, η μείωση του σιτηρεσίου που χορηγούνταν στους πρόσφυγες είναι η αιτία της εκκινήσεως των μεταναστευτικών ροών (μαζί με δηλώσεις ημετέρων και της κας Μέρκελ). Πολύ μεγάλη ανησυχία επικρατεί και για τη δραστηριότητα ΜΚΟ στην Ηδομένη καθώς αυτές έχουν ήδη προκαλέσει με τις «συμβουλές» τους συνοριακά επεισόδια με τα Σκόπια.

* * *

Μας μάλωσαν ότι είμαστε αφελείς ως προς το θέμα της πρεσβείας Μόσχας. Το γεγονός ότι στις μεταθέσεις δεν αναφέρεται η κα Κουμανάκου οφείλεται μας λένε στο ότι η απόφαση για τη μετάθεσή της είχε ληφθεί με διάταγμα ήδη τον Αύγουστο του 2014! Άρα η ακύρωση με το πρόσφατο ΑΥΣ της μετάθεσης στη Μόσχα του κ. Χριστόδουλου Λάζαρη, ΠΥΑ΄, συνεπάγεται ότι ο άρτι προαχθείς σε ΠΥΒ΄ κ. Ανδρέας Φρυγανάς πηγαίνει όντως τελικά προϊστάμενος στη πρεσβεία Μόσχας. Από τα πιο σκληρά χρόνια του Ψυχρού Πολέμου (όπου στέλνονταν μερικές φορές –κατά κανόνα ανεπιθύμητοι στη πολιτική εξουσία – ΠΥΒ΄ στη πρεσβεία Μόσχας ως επικεφαλείς) έχει να πάει τόσο νέος στην επετηρίδα πρέσβυς στη Μόσχα.

Τα τελευταία 20 χρόνια σε ΠΥΒ΄ και μάλιστα νεοπροαχθέντες επιφυλασσόταν μόνο η θέση του πρεσβευτή συμβούλου (ας θυμηθούμε για παράδειγμα τους κ.κ. Άρι Σάνδη, Δημήτρη Ράλλη ή Γιάννη Τάγη, ή πρόσφατα τον κ. Γεράσιμο Ντάβαρη).

Ας ελπίσουμε ότι οι Ρώσοι θα ερμηνεύσουν τη τοποθέτηση του κ. Φρυγανά ως δείγμα της ιδιαίτερης εύνοιας και εμπιστοσύνης του κ. Κοτζιά (όπως και είναι) και όχι ως προσβλητική υποβάθμιση της διπλωματικής μας εκπροσώπησης (έχουν και οι μεγάλες δυνάμεις τις απαιτήσεις τους και οι Ρώσοι είναι ιδιαίτερα προσηλωμένοι στους τύπους).

Ως προς την περιέργεια πολλών για το ποιος θα πάει ως πρεσβευτής σύμβουλος στη Μόσχα, υπομονή. Στο προσεχές ΑΥΣ που προετοιμάζεται ήδη για τον Απρίλιο θα λυθεί η απορία τους. Φήμες που θέλουν τη σύζυγο του κ. Φρυγανά να προάγεται σε ΠΥΒ΄ και να τοποθετείται στη θέση αυτή δεν θέλουμε να τις πιστέψουμε, με δεδομένο ότι η παρούσα ηγεσία του ΥΠΕΞ έχει αποφύγει τις σκανδαλώδεις συνυπηρετήσεις συζύγων. Και σε αυτό έχει πολύ δίκαιο διότι πέρα από τη διευκόλυνση του συζυγικού βίου (επί Προσωπάρχη Σαρρή διευκολυνόταν ακόμα και η συνυπηρέτηση υπαλλήλων με δεσμό – ορισμένοι εκ των οποίων και δεν οδηγήθηκαν τελικά σε γάμο αλλά σε χωρισμό!) σε περίοδο οικονομικής κρίσεως σημασία έχει να δίνεται σε όσο περισσότερες οικογένειες ευκαιρία μιας οικονομικής ενίσχυσης.

* * *

Το ότι κυκλοφορούν φήμες για προαγωγές που θα φθάσουν έως και τη σειρά του 1997 είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που δημιουργεί η πολιτική απόφαση (η υπηρεσιακή ηγεσία εμφανίζεται ως αντίθετη) με σιγοντάρισμα από τη ΝΔ (έτσι τουλάχιστον ερμηνεύονται κινήσεις στελεχών της) να μην εφαρμοστεί άμεσα η γενική υπαλληλική νομοθεσία για όριο αφυπηρέτησης τα 67.

Η αποστολή σχετικού ερωτήματος στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους παραμονές της 25ης Μαρτίου, ενώ το θέμα ήταν γνωστό εδώ και ένα μήνα, υποδηλώνει τη πρόθεση του κ. Κοτζιά να προχωρήσει σε αφυπηρετήσεις όσων ευρίσκονται στο τρίμηνο μετά τη συμπλήρωση του ορίου αφυπηρετήσεως των 65 ή 60 ετών την 31η Μαρτίου.

Για τους διοικητικούς υπαλλήλους που βρίσκονται στη κατηγορία όσων αφυπηρετούν με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας τους η απόφαση είναι ιδιαίτερα άδικη, καθώς θα υποστούν – σύμφωνα με τη μνημονιακή νομοθεσία του Αυγούστου 2015 – τις σοβαρές συνταξιοδοτικές απώλειες όσων αφυπηρετούν προ του 62ου έτους της ηλικίας τους.

Η καθυστέρηση επίλυσης του θέματος εκθέτει φυσικά σε ποινικές διώξεις τους εκκαθαριστές μισθοδοσίας και όσους υπογράψουν πράξεις αφυπηρετήσεως, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς το πόσο το ζήτημα μπορεί να περιπλακεί.

* * *

Ο σκοπός όμως αγιάζει τα μέσα, ως φαίνεται, καθώς ο κ. Κοτζιάς αποκτά επιπλέον 9 θέσεις για προαγωγή ΣΠΑ΄ σε ΠΥΒ΄ Δεδομένου ότι κρίσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τις προηγούμενες αναγκαστικά σημαίνουν παράλειψη όσων είχαν «κοπεί» την προηγούμενη φορά, προβλέπεται ότι οι νέες κρίσεις του Απριλίου θα πάνε ακόμα «βαθύτερα» στην επετηρίδα.

Προηγουμένως όμως θα πρέπει να πληρωθούν οι κενές θέσεις full ambassador. Φήμες φέρουν ότι κριτήριο αυτή τη φορά θα είναι η ανάληψη πόστου σε «μεγάλη πρωτεύουσα» και επικρατέστερα ονόματα είναι ο κ. Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς (σήμερα Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων – προορίζεται για πρέσβης Λονδίνο), η κα Τασία Αθανασίου (σήμερα διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου Υπουργού -προορίζεται για πρέσβης Ρώμη) και ο κ. Θοδωρής Δασκαρόλης (πρέσβης στο Βερολίνο).

Επίσης για τις αρχές Απριλίου θα πρέπει να τοποθετηθούν και οι κρίσεις των 17 ΠΥΒ΄ που έχουν συμπληρώσει τον χρόνο παραμονής στο βαθμό και είναι προακτέοι για προαγωγή σε ΠΥΑ΄. Η δεδομένη κάποτε προαγωγή ρουτίνας δεν είναι πια αυτονόητη. Έτσι έδειξαν οι τελευταίες κρίσεις του Δεκεμβρίου. Ερώτημα αποτελεί αν αυτή τη φορά οι παραλειφθέντες τότε Νάνσυ Βράιλα και Γεράσιμος Ντάβαρης θα έχουν καλύτερη τύχη δεδομένου ότι στις τελευταίες μεταθέσεις έλαβαν πόστο ως επικεφαλείς αρχών (πρεσβεία Ερεβάν και πρεσβεία Λίμα αντιστοίχως).

* * *

Το ότι ο Απρίλιος θα είναι ενδιαφέρον μήνας για το ΥΠΕΞ προοιωνίζει ήδη το γεγονός ότι εντός της εβδομάδας (πιθανώς και σήμερα) να γίνει η αμοιβαία αντικατάσταση μεταξύ της κας Ντίνας Κολλιού και του κ. Δημήτρη Λέτσιου.

Έτσι η κα Κολλιού, πρέσβης, αναλαμβάνει τη θέση του Γενικού Διευθυντή Διοίκησης στη θέση του κ. Δημήτρη Λέτσιου, ΠΥΑ΄, που αναλαμβάνει Γενικός Διευθυντής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων διαδεχόμενος τη κα Κολλιού. Η τοποθέτηση του κ. Λέτσιου είναι μεταβατική διότι θα αναλάβει συντόμως πρέσβης στη Βουδαπέστη στη θέση του κ. Γιαννακάκη. Ο κ. Γιαννακάκης έχει ορισθεί νέος επικεφαλής στο Γραφείο Συνδέσμου Σκοπίων συνεπώς δεν απαιτείται agrément αλλά απλή ανακοίνωσή του. Αντιθέτως agrément απαιτείται για το κ. Λαλάκο που από τα Σκόπια μετακινείται στην Ουάσινγκτον. Δεν θεωρείται όμως ότι αυτό θα καθυστερήσει.

Σημειωτέον ότι η παράταση παραμονής στη υπηρεσία του νυν επικεφαλής στην Ουάσινγκτον κ. Χρήστου Παναγόπουλου, πρέσβη, έληξε την 17.3.2016 και συνεπώς είναι ήδη στο τρίμηνο αφυπηρετήσεως. Ήδη άλλωστε ο κ. Παναγόπουλος αναρτά στο twitter ξένοιαστες φωτογραφίες του ως σχεδόν συνταξιούχου από το cherry blossom.

* * *

Κατά τα υπεξικά κουτσομπολιά υπάρχει βιασύνη να αναλάβει ο κ. Λαλάκος. Άλλωστε ο τελευταίος φέρεται και ως επιλογή του Μαξίμου. Καθόλου παράξενο ίσως αν παρατηρήσει κανείς και την επιστροφή του κ. Γιώργου Δημητριάδη, ΠΥΒ΄, από την θέση του πρεσβευτή συμβούλου στην Άγκυρα στην Αθήνα. Ο νυν διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Βαγγέλης Καλπαδάκης, ΓΠΑ΄, ως νεαρός υπάλληλος στην Άγκυρα στάθηκε στο πλευρό του κ. Λαλάκου στον ιδιότυπο ενδοπρεσβευτικό εμφύλιο που λέγεται ότι υπέστη ο κ. Λαλάκος στο τέλος της πρεσβευτικής θητείας του κ. Ξύδα, και στη συνέχεια ως επιτετραμμένος από τον κ. Δημητριάδη και τη σύζυγό του κα. Έλενα Γκουλούση, ΣΠΑ΄. Η σύγκρουση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την πρόωρη αναχώρηση του κ. Λαλάκου προς τα Σκόπια λίγο μετά την ανάληψη της πρεσβείας Αγκύρας από τον κ. Κυριάκο Λουκάκη, ΠΥΑ΄, που άφησε κενή τη θέση του πρεσβευτή συμβούλου για τον κ. Δημητριάδη.

* * *

Στο μεταξύ, με διάταγμα παρατάθηκε η παραμονή στην υπηρεσία του κ. Σταύρου Αθανασίου, ΠΥΒ΄, πρέσβη στη Ποτγκόριτσα για ένα έτος, ήτοι μέχρι την 19.2.2017. Ο κ. Αθανασίου γεννηθείς το 1953 διορίσθηκε στις 19.2.1981 διοικητικός υπάλληλος στο ΥΠΕΞ και στις 17.5.1989 έγινε ακόλουθος πρεσβείας μετά από επιτυχή φοίτηση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Στη Ποντγκόριτσα, όπου είχε υπηρετήσει παλιότερα και ως γενικός πρόξενος, ανέλαβε στις 19.8.2015. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η ηγεσία είχε ενημερωθεί εγκαίρως ότι στέλνοντας το κ. Αθανασίου στο εξωτερικό ότι θα έπρεπε να δώσει και παράταση…

Υπενθυμίζουμε ότι παλιότερα, επί διοικήσεως Ζέπου-Σαρρή ο τότε πρέσβης στη Ποτγκόριτσα Μανώλης Παπαδογιωργάκης, αφυπηρέτησε για ανάλογο λόγο (είχε προϋπηρεσία ως διοικητικός υπάλληλος) πριν καν συμπληρώσει 1,5 έτος ως προϊστάμενος. Ουδείς τότε σκέφθηκε το κόστος και ουδείς του έδωσε παράταση.

* * *

Για το τελευταίο ΑΥΣ του Μαρτίου ξεχάσαμε να σας ενημερώσουμε ότι καλύφθηκε και η προκηρυχθείσα θέση γενικού συμβούλου ΟΕΥ στη πρεσβεία Νέου Δελχί. Για τη θέση επιλέχθηκε ο άρτι προαχθείς σε Γενικό Σύμβουλο ΟΕΥ Β΄ κ. Βασίλειος Σκρόνιας, νυν προϊστάμενος του Γραφείου ΟΕΥ Λευκωσίας.

Όπως και ότι στο ΑΥΣ του Φεβρουαρίου προήχθησαν στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου ΟΕΥ Α΄ οι κ.κ. Ηλίας Θανασάς, Λάμπης Κουναλάκης, Θανάσης Μαρκανδρέου, Γιάννης Μάρκος και Μανώλης Στάντζος.

Επίσης ότι προήχθησαν στο βαθμό του Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή Συμβούλου Β΄ οι κ.κ. Ηρακλής Χαρμανίδης, Ανδρέας Κιντής, Χαράλαμπος Κοντονής (αδελφός του Υφυπουργού Αθλητισμού), Αναστασία Στρατή, Ευδοκία Φουρντατζόγλου, Νικολόπουλος Λεωνίδας, Μαρία Βερβερίδου, Αλέξανδρος Κατσανής.

* * *

Αν και στο τηλεφωνικό κατάλογο του ΥΠΕΞ υπό τον τίτλο Task Force Διοργάνωσης Διεθνούς Διάσκεψης για Χριστιανούς Μ. Ανατολής δεν βλέπουμε κανένα όνομα, φαίνεται ότι η διαθρησκευτική διάσκεψη που οργάνωσε πέρυσι το ΥΠΕΞ θα έχει συνέχεια.

Έτσι μάθαμε ότι άμισθη ομάδα εργασίας συγκροτήθηκε με απόφαση του κ. Κοτζιά στο πλαίσιο του Επιστημονικού Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού για την οργάνωση Κέντρου για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στην Μέση Ανατολή.

Ως μέλη της ομάδας εργασίας ορίσθηκαν οι Σωτήρης Ρούσσος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (τέως εμπειρογνώμονας στην Διεύθυνση Μέσης Ανατολής, από τους συμπαθείς πάντα στο ΥΠΕΞ καθηγητές – κουμπάρος του τέως Υπουργού Παιδείας καθηγητή Κώστα Αρβανιτόπουλο, αλλά αγαπητός και στο κ. Κοτζιά από τα παλιά καλά χρόνια της ΚΝΕ), ο στενός του συνεργάτης στο ΚΕΜΜΙΣ (Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) και υποψήφιος διδάκτωρ στο Πάντειο κ. Σταύρος Δρακουλαράκος, και η κα Ασπασία Ραφτοπούλου, ΣΠΑ΄ στη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής.

Συγκροτήθηκε η Επιτροπή Ειδικών (Απορρήτων) Δαπανών με μέλη τον Υπηρεσιακό Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτρη Παρασκευόπουλο, πρέσβη (αναπληρωτής ο Γενικός Διευθυντής Διοίκησης κ. Δημήτρης Λέτσιος, ΠΥΑ΄) και μέλη τους κ.κ. Λούη−Αλκιβιάδη Αμπατή, ΠΥΑ΄, Προσωπάρχη (αναπληρωτής ο κ. Κωνσταντίνος Ορφανίδης, ΠΥΒ΄, Διευθυντή της Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής) και Δημήτρη Αλεξανδράκης, πρέσβη, Διευθυντή της Διεύθυνσης Βορείου Αμερικής (αναπληρωτής ο κ. Αλέξιος Ζάννος ΠΥΒ΄, Διευθυντής της Διεύθυνσης NATO και ΔΕΕ).

Τώρα, πώς είναι δυνατόν ο αναπληρωτής του προέδρου να προεδρεύει όταν μέλος είναι ο ανώτερος του βαθμολογικά κ. ΑΛεξανδράκης είναι από αυτά που στο ΥΠΕΞ τα ξεπερνούν με ένα από τα γνωστά «ας τα βρει η Υπηρεσία».

* * *

Στην άλλη σημαντική επιτροπή που εισηγείται για το ύψος του κονδυλίου που χορηγείται στον Προϊστάμενο κάθε Αρχής Εξωτερικού καθώς και σε όλους τους υπηρετούντες στο εξωτερικό διπλωματικούς υπαλλήλους, για δαπάνες φιλοξενιών -δεξιώσεων και η οποία αποτελείται από το Γενικό Διευθυντή Διοίκησης κ. Δημήτρη Λέτσιο, ΠΥΑ΄, με αναπληρωτή τη κα Χαρά Σκολαρίκου, ΠΥΒ΄, και μέλη τους κ. Λούη-Αλκιβιάδη Αμπατή, ΠΥΑ΄ (στην απόφαση εσφαλμένως αναγράφεται ως πρέσβυς), με αναπληρώτρια τη κα Μαρία Διαμαντοπούλου, ΠΥΑ΄, διευθύντρια της Διευθύνσεως Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, και τη κα Φρόσω Ριτσώνη-Σαρρή, ΠΕ Πτυχ Διοικ Β΄, Διευθύντρια της Διευθύνσεως Προμηθειών και Λειτουργικών Δαπανών, με αναπληρωτή το κ. Πέτρο Μπενέκο, ΠΕ Πτυχ Διοικ Β ́ , Διευθυντή της Μεταφραστικής Υπηρεσίας, θα έχουμε προφανώς σύντομα αλλαγές αφού η κα Σκολαρίκου ανέλαβε ήδη πρέσβης στη Βέρνη, ο δε κ. Αμπατής ως Προσωπάρχης θα αναλάβει αναπληρωτής του κ. Λέτσιου.

* * *

Ένα ενδιαφέρον case study για την αταξία που επικρατεί στο ΥΠΕΞ αποκαλύπτει η απόφαση της συμμετοχής της χώρας μας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Ριάντ, ζήτημα που απασχόλησε με αρνητικά σχόλια τον τύπο. Σε μια χώρα όπως η Σαουδική Αραβία όπου πραγματοποιούνται καθημερινά δημόσιοι αποκεφαλισμοί, ακρωτηριασμοί, μαστιγώσεις, λιθοβολισμοί και επιβάλλονται θανατικές ποινές,- ακόμα και λόγω θρησκευτικής αποστασίας -, η Ελλάδα, το λίκνο της Δημοκρατίας και κοιτίδα του πολιτισμού αποφάσισε και συμμετείχε ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Ριάντ.

Τούτο δε παρά τις ενστάσεις των ενώσεων των ελλήνων εκδοτών, συγγραφέων και την εκ μέρους τους απόρριψη πρόσκλησης συμμετοχής τους στην εν λόγω έκθεση, καθώς και την αρνητική εισήγηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού που είναι διάδοχος φορέας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, η οποία μάλιστα (πρωτοφανές) εκφράστηκε και δημόσια.

Αρκούσε ο ενθουσιασμός του γραμματέα της εκεί πρεσβείας μας και η κουμπαριά του με σύμβουλο του αρμόδιου Υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά ώστε να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις της αρμόδιας πολιτικής διεύθυνσης και της διεύθυνσης μορφωτικών υποθέσεων και να αποφασιστεί η ελληνική συμμετοχή.

Το αποτέλεσμα ήταν βέβαια προδιαγεγραμμένο. Τα μέλη της διοργάνωσης της ελληνικής αποστολής ήρθαν αντιμέτωπα με αμέτρητες δυσκολίες, έχοντας να διαμορφώσουν εντός 20 ημερών ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στην κουλτούρα και στο απολυταρχικό και ανελεύθερο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας και συλλέγοντας το κατάλληλο υλικό, το οποίο δεν θα προκαλούσε αντιδράσεις της θρησκευτικής αστυνομίας. Προτάσεις σχετικά με την παρουσίαση μουσικής εκδήλωσης από σημαντική ελληνίδα μουσικοσυνθέτρια απορρίφθηκαν από την σαουδική διοργανώτρια αρχή δίχως αιτιολόγηση.

Διακεκριμένες ομιλήτριες της ακαδημαϊκής κοινότητας και του συγγραφικού κόσμου που συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή υποχρεώθηκαν να πραγματοποιήσουν την ομιλία τους (που συμπιέστηκε σε διάρκεια μόλις 3 λεπτών) μακριά από το πάνελ που συμμετείχαν άντρες συνάδελφοι ομιλητές, κρυμμένες σε ένα απομακρυσμένο δωμάτιο φορώντας πάντα τον μαύρο φαρδύ μανδύα (αμπάγια), χωρίς να γίνεται αναφορά στην ιδιότητά τους ή στο ακαδημαϊκό και συγγραφικό έργο τους.

Το πρόγραμμα άλλαζε συνεχώς χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, το ωράριο διεξαγωγής των εκδηλώσεων δεν τηρούνταν, η χορευτική εκδήλωση με την συμμετοχή ελλήνων χορευτών πραγματοποιήθηκε σε κλειστό κύκλο και όχι κατά την διεξαγωγή των εγκαινίων, όπως είχε προγραμματιστεί.

Όσο για την ελληνική πρεσβεία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη λόγω «φόρτου εργασίας».

Κοινώς: Η ελληνική αποστολή έπεσε θύμα ενός δήθεν σύγχρονου ισλαμικού πολιτιστικού θεσμού αντίστοιχου των ευρωπαϊκών και ενός δήθεν μεταρρυθμισμένου συστήματος, μη δεκτικού και καθόλου έτοιμου στην πρόσληψη δυτικών πρακτικών και θεσμών.

Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα φροντίσουν την επόμενη φορά να χειρίζονται με προνοητικότητα και με την πρέπουσα σοβαρότητα θέματα που αφορούν στην παρουσία της χώρας μας ιδίως σε αραβικές χώρες, ώστε να μην τύχει ξανά ελληνική αποστολή ίδιας μεταχείρισης.

Και φυσικά να εξετάζονται προσεκτικά τέτοιου τύπου προσκλήσεις από τα γραφεία υπουργών, όταν τούτο συμβαίνει σε μια συγκυρία όπου σύσσωμη η διεθνή συγγραφική κοινότητα καταδικάζει αποφάσεις του σαουδαραβικού δικαστηρίου με το οποίο επιβλήθηκε θανατική ποινή σε παλαιστίνιο ποιητή λόγω θρησκευτικής αποστασίας.

* * *

Διαβάσαμε το ακόλουθο σχόλιο του παλιού δημοσιογράφου κ. Γιάννη Δημητριάδη (γνωστού στο ΥΠΕΞ ως ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ) στο facebook:

“Ήρθε η Τζολί για να κάνει το χρέος της σαν Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ. Εκείνος ο Νταλάρας που πήρε αντίστοιχη θέση, του έδωσε το ΥΠΕΞ και διπλωματικό διαβατήριο αλήθεια που κρύφτηκε; Δεν ντρέπεται διόλου; Κι αφού δεν κάνει τίποτε εκθέτοντας και τη χώρα γιατί δεν του αφαιρούν το διαβατήριο;”

  • Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • «Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Ο «Ρωσικός Κόσμος» αποκρυφιστική δυϊστική (μανιχαϊστική) κοσμολογία, μια τεχνητή έννοια εθνικισμού και ιμπεριαλισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr