Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Ο Πρέσβυς
Διπλωματικά και Παραδιπλωματικά

Γρίφος για τους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων

Γρίφος για τους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ενδιαφέροντα γρίφο έθεσε η ψήφιση του σχεδίου νόμου για τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.

Η κατατεθείσα τροπολογία ειδικότερα που απαγορεύει για το 2017 και 2018 τις μισθολογικές ωριμάνσεις και τις μισθολογικές προαγωγές.

Η διάταξη θίγει καταρχάς γιατρούς, στρατιωτικούς και αστυνομικούς διότι αυτοί έχουν μισθολογικές ωριμάνσεις και μισθολογικές προαγωγές.

Επιπλέον, τους δικαστές, διότι αυτοί και αν έχουν μισθολογικές προαγωγές.

Οι κλάδοι του ειδικού μισθολογίου του ΥΠΕΞ δεν έχουν ούτε μισθολογικές ωριμάνσεις ούτε μισθολογικές προαγωγές.

Έχουν πραγματικές προαγωγές που συνεπάγονται και μισθολογική προαγωγή.

Η διάταξη, όπως προτάθηκε, είναι όμοια με αυτή που ισχύει για το 2016 και το 2017 και επιβάλλει το πάγωμα των αυξήσεων για τους υπαλλήλους του κοινού μισθολογίου (και ήδη είναι προφανές ότι θα ισχύσει και για το 2018).

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν το πάγωμα αφορά μόνο το χρονοεπίδομα (που όμως έχει ήδη παγώσει από το 2011) ή αφορά συνολικά τις προαγωγές.

Και αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα με το γενικό τρόπο που διατυπώνεται η διάταξη.

Πρόκειται άραγε και για έμμεση απαγόρευση των προαγωγών για τα επόμενα δύο χρόνια; Αν αυτό ισχύει, τότε όλη η φασαρία που προκάλεσαν κάποιοι στην ΕΔΥ για την εφαρμογή του 67ου έτους στο ΥΠΕΞ ήταν για το τίποτα.

Διότι η εφαρμογή του 67ου προκαλεί μόνο μια καθυστέρηση 2 ετών στην εξέλιξη στην επετηρίδα. Όσο δηλαδή και το πάγωμα των προαγωγών… Ίσως τελικά και καλύτερα, διότι η μη εφαρμογή του 67ου οδηγεί τελικά στη απόλυτη συρρίκνωση του διπλωματικού κλάδου, αφού σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν μόνο πρέσβεις και σύμβουλοι και κάποιοι γραμματείς… Αυτό οι φιλόδοξοι φωστήρες της ΕΔΥ δεν το σκέφτηκαν προφανώς…

***

Κυκλοφορεί στο ΥΠΕΞ και σας το μεταφέρουμε ως κουίζ: Για ποιόν σημερινό σύμβουλο πρεσβείας κυκλοφορεί ότι ως ακόλουθος έκανε τον ντελιβερά σε κινέζικο εστιατόριο;

***

Με απόφαση του κ. Κοτζιά συγκροτήθηκε μη αμειβόμενη Ομάδα Εργασίας με σκοπό τη συγκέντρωση, επεξεργασία και μελέτη στοιχείων και προτάσεων τροποποίησης του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών αποτελούμενη από τους:

α. Κολιού Κωνσταντίνα, Πρέσβυ, ΣΤ΄ Γενική Διευθύντρια, ως Πρόεδρο της Ομάδας,

β. Γεωργακέλο Θεόδωρο, Πρέσβυ, Πρέσβη της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο,

γ. Μαυροειδή Πέτρο, Πρέσβυ, Α΄ Γενικό Διευθυντή,

δ. Αμπατή Λούη-Αλκιβιάδη, Πληρεξούσιο Υπουργό Α΄, Διευθυντή της ΣΤ1 Διεύθυνσης Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης,

ε. Τσιέπα Σταύρο, Πληρεξούσιο Υπουργό Β΄, Διευθυντή της Α8 Διεύθυνσης Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής,

στ. Καριψιάδη Γεώργιο, Νομικό Σύμβουλο Α΄ της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας,

ζ. Λιάκουρα Πέτρο, Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά,

η. Φιλίππου Διονύσιο, Επίκουρο Καθηγητή του Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,

θ. Βουτσινά Κωνσταντίνο, μόνιμο υπάλληλο με βαθμό Δ΄ (Ν.4024/2011) του κλάδου ΠΕ Διοικητικής Οργάνωσης του Τμήματος Οργάνωσης και Αξιολόγησης Δομών της Δ/νσης Οργανωτικών Μεταρρυθμίσεων της Γεν. Δ/νσης Μεταρρυθμιστικής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Χρέη Γραμματέως της Ομάδας ασκεί η Κρομλίδου Στυλιανή, ΠΕ Πτυχ. Διοικ. Δ΄ με αναπληρώτρια την Κοραή Μαργαρίτα, ΠΕ Πτυχ. Διοικ. Δ΄.

Όπως αναφέρει η απόφαση, το κείμενο που θα προκύψει από την εργασία της διά της παρούσας απόφασης συγκροτούμενης Ομάδας θα αποτελέσει τη βάση για τη σύνταξη αναθεωρημένου Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών από την Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

Η συγκρότηση της ομάδας εργασίας ήταν αναμενόμενη και είχε πολλαπλώς προαναγγελθεί.

Εντύπωση πάντως προκαλούν δύο στοιχεία: πρώτον, η συμμετοχή σε αυτή του κ. Γεωργακέλλου, γνωστού φίλου του κ. Σαμαρά και μέχρι τώρα απολύτως εκτός των διοικητικών του ΥΠΕΞ, και δεύτερον, η συμμετοχή του προέδρου της ΕΔΥ και ο πλήρης αποκλεισμός όλων των άλλων κλάδων του ΥΠΕΞ.

Η συμμετοχή του κ. Καριψιάδη της ΕΝΥ μάλλον οφείλεται στις προσωπικές του σχέσεις με τον κ. Κοτζιά και τον κ. Τσιέπα και λιγότερο σε προσπάθεια θεσμικής εκπροσώπησης της ΕΝΥ.

Όσο για τους λοιπούς κλάδους του ΥΠΕΞ (και ιδίως οι ΟΕΥ), αυτοί θυμούνται πολύ καλά τι επακολούθησε όταν το 2005 ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία και συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας υπό τον τότε γενικό διευθυντή κ. Γιώργο Γαβριηλίδη.

Πάντως, η ομάδα μάλλον αρχίζει να δουλεύει, καθώς υπάρχει υπηρεσιακή μετακίνηση του κ. Γεωργακέλλου για τις 28/5.

***

Δημοσιεύθηκε το προεδρικό διάταγμα για την ίδρυση γενικού προξενείο στο Ερμπίλ.

Επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια και αφού τόσες άλλες χώρες (με πρώτη φυσικά τη Τουρκία) έχουν ανοίξει προξενικές αρχές στο ιρακινό Κουρδιστάν, ακολούθησε και η χώρα μας.

Οι σχετικές εισηγήσεις υπήρχαν φυσικά από την «ηρωϊκή» εποχή της αμερικανικής κατοχής επί πρέσβη Παναγιώτη Μακρή.

Ο τελευταίος τόνιζε εκτός από τα πολιτικά επιχειρήματα και το ιστορικό στοιχείο (το Ερμπίλ είναι τα αρχαία Άρβιλα όπου και η μεγάλη μάχη του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Γαυγάμηλα) με τους σκοπιανούς να κάνουν στην περιοχή ύποπτες κινήσεις υφαρπαγής της ιστορίας.

Κάλιο πάντως αργά παρά ποτέ.

Αν και με προχειρότητες, αφού στο διάταγμα ξεχάσανε ότι έχει επανασυσταθεί προξενικό γραφείο στη Βαγδάτη και άρα θα έπρεπε να κάνουν και μεταβολή της περιφέρειας του, ενώ δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για το θέμα του Γραφείου ΟΕΥ Βαγδάτης που με πολιτική απόφαση λειτουργούσε έως τώρα στο Ερμπίλ…

***

Η επαναληπτική γενική συνέλευση της ενώσεων των ΟΕΥ είχε αυτή τη φορά κόσμο.

Προφανώς διότι θέλανε κάποιοι να «φάνε» τον εκπρόσωπο των ΟΕΥ στο υπηρεσιακό συμβούλιο κ. Τάκη Ζάραγκα, Σ.ΟΕΥ Α΄, που τόλμησε να κάνει μειοψηφίες και να προστατεύσει τη πολιτική ηγεσία από ακρότητες και παρανομίες που θα την εξέθεταν.

Επίθεση δέχθηκε και ο πρόεδρος της ένωσης κ. Τζανέτος Καρατζής, Σ.ΟΕΥ Α΄, που δεν παρευρέθη, αν και κάποιοι τον κάρφωσαν ότι τη προηγούμενη ημέρα τον είδαν στην Αθήνα…

Μόνο μέλος του Δ.Σ. παρόν ήταν ο κ. Δημήτριος Χαλεπίδης, Σ.ΟΕΥ Α΄, που ήλθε επί τούτου από το Παρίσι και που απάντησε στις ερωτήσεις που έγιναν μετά από «συνέντευξη» (έτσι είπε) που είχε με το κ. Ζάραγκα. Ο τελευταίος, ευλόγως, δεν ήλθε να δώσει εξηγήσεις. Άλλωστε τα μέλη του Υπηρεσιακού εκ του νόμου είναι ανεξάρτητα. Άλλωστε να δώσει εξηγήσεις για ποιο πράγμα; Για τα αυτονόητα που τα ξέρει όλος ο κλάδος;

Κρίμα που ο κ. Ζάραγκας δεν εισακούσθηκε στις μειοψηφίες του, καθώς οι μελλοντικοί προϊστάμενοι διπλωματικοί θα είναι αυτοί που θα υποστούν τις συνέπειες της απόφασης των συναδέλφων τους της πλειοψηφίας του υπηρεσιακού να μην τον ακολουθήσουν…

Τα αυτονόητα υπερασπίσθηκαν στη συνέλευση όχι μόνο ο κ. Χαλεπίδης αλλά και ο αναπληρωτής του κ. Ζάραγκα στο υπηρεσιακό κ. Σαράντης Μοσχόβης, Σ.ΟΕΥ Α΄, αλλά και η πρόεδρος της συνέλευσης κα Φρύνη Μητά, Σ.ΟΕΥ Α΄. Κατά τα λοιπά, η συνέλευση εξέλεξε εφορευτική επιτροπή για τις εκλογές του Ιουνίου.

***

Τη Μεγάλη Τρίτη (26 Απριλίου τ.ε.) πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των αγαθών και ειδών πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν με την βοήθεια όλων των Συλλόγων, στο Υπουργείο Εξωτερικών, για το Κέντρο Διαχείρισης Αποθήκευσης και Εφοδιασμού, στο Φάληρο, όπου συγκεντρώνεται το υλικό που προορίζεται για τους πρόσφυγες, ώστε να διανέμεται ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται στους χώρους όπου φιλοξενούνται.

voitheia

Η μεταφορά πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του Συλλόγου «Αλληλεγγύη» για όλους αλλά και του Κοινωνικού Ιατρείου Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι ο καθένας μπορεί να απευθύνεται στο συγκεκριμένο Κέντρο καθημερινά δωρίζοντας ο,τιδήποτε από παιχνίδια, ρούχα, παπούτσια, τρόφιμα κ.ο.κ.

***

Ο πρόεδρος της ΕΔΥ κ. Σταύρος Τσιέπας, ΠΥΒ΄, είναι και γνωστός λεξικογράφος.

Το νέο πόνημα του είναι ένα δίτομο Εννοιολογικό Λεξικό Νομικών και Διπλωματικών Όρων.

Το λεξικό αυτό περιέχει σύντομες και περιεκτικές επεξηγήσεις για έννοιες και όρους που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ, σε Διεθνείς Οργανισμούς (όπως ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ κλπ), στην διπλωματική πρακτική και στην δημόσια διοίκηση εν γένει.

Έχουν συμπεριληφθεί όροι της τεχνολογίας και πληροφορικής καθώς και νεολογισμοί από πολλούς κλάδους, οι οποίοι συναντώνται συχνά στην καθημερινή πρακτική όσων ασχολούνται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την διεθνή πολιτική και οικονομία γενικότερα.

Ο πρώτος τόμος αρχίζει με το Εννοιολογικό Λεξικό νομικών και διπλωματικών όρων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνείς – Οργανισμοί και Οικονομία, στα ελληνικά.

Στο τέλος κάθε όρου ακολουθεί απόδοση στην αγγλική και γαλλική γλώσσα.

Ο πρώτος τόμος συμπληρώνεται με το Εννοιολογικό Λεξικό ξενόγλωσσων όρων (κυρίως αγγλικών, γαλλικών και λατινικών), οι οποίοι αποτελούν σύνολο καθιερωμένων όρων της διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας, αλλά και νέων όρων-εννοιών σε διάφορους τομείς, κυρίως της οικονομίας. Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει:

Φρασεολόγιο νομικό-διπλωματικό, ΕΕ, διαπραγματεύσεων, διοικητικών όρων, κλπ (ελληνο-αγγλο-γαλλικό), Ορολογία της διαδικασίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύντομο Ενδυματολογικό Παράρτημα (υπό Αδάμ Αδαμίδη) και τρία άλλα Παραρτήματα υποδειγμάτων (γαλλικά, αγγλικά, ελληνικά) με κείμενα από διάφορους τομείς της διπλωματικής πρακτικής, στο διμερές και πολυμερές επίπεδο, με έμφαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νέο λεξικό παρουσιάζουν οι Γ. Παπαγεωργίου, Γ. Καριψιάδης, Ν.Σ. Β΄, Α. Σούκουλης, Ν. Λιούσης, Συντονίστρια: Κ. Καμίτση, ΣΠΑ΄. Την Τρίτη 24 Μαίου 2016 ώρα 18.00 στην αίθουσα Αντ. Τρίτση, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50 (είσοδος από Ακαδημίας και Σόλωνος).

  • Ο ένοχος της 21ης Απριλίου 1967
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr