Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Γιώργος Φλωράς
Επιχειρηματίας

Στην Κίνα καταλάβαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αναστηθεί

Στην Κίνα καταλάβαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αναστηθεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η επίσκεψή μου στην Κίνα με την επιχειρηματική αποστολή που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκα την «Χώρα του Δράκου».

Στο παρελθόν οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις με οδήγησαν επανειλημμένα εκεί και το περιβάλλον μου είναι πλέον οικείο.

Όμως ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε επιχειρηματική αποστολή που συνόδευε πολυπληθή Κυβερνητική αποστολή και που όλοι μαζί είχαμε κοινό στόχο.

Να κάνουμε επαφές, να κλείσουμε συμφωνίες, να κερδίσουμε τα μέγιστα για την χώρα.

Ένιωσα σαν μέλος της Εθνικής Ελλάδος… Όλο το ταξίδι οργανώθηκε από το Enterprise Greece και οφείλω να πω ότι η υποστήριξη, πριν το ταξίδι αλλά ιδίως κατά τη διάρκεια αυτού, από όλα τα στελέχη του ήταν εντυπωσιακή.

Ακούραστοι, γυναίκες και άντρες, μας συνόδευαν παντού, μας βοηθούσαν σε κάθε δυσκολία, μετέφραζαν, έτρεχαν. Χωρίς αυτούς το ταξίδι δεν θα είχε καμία τύχη.

Το μείγμα των επιχειρήσεων που συνόδευαν την αποστολή είχε επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, τουριστικές επιχειρήσεις, κατασκευαστικές, δυο βαριά ονόματα του εφοπλιστικού χώρου, νοσοκομεία, κατασκευαστές ανελκυστήρων, εξοπλισμός πλοίων και άλλες.

Μοναδικός εκπρόσωπος του Επιμελητηριακού κόσμου το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, δια του προέδρου του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Είχαμε την τύχη και την τιμή να είναι στην αποστολή δυο πατριάρχες της επιχειρηματικότητας, ο Καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος και ο Βασίλης Θεοχαράκης.

Δυο άνθρωποι που όλοι τους κοίταζαν με δέος και που κάθε τους κουβέντα ήταν ένα μάθημα για κάθε τυχερό που τους άκουγε.

Προσωπικά είχα ενασχόληση με τρία αντικείμενα. Το ένα οι επαφές με εισαγωγείς τροφίμων και ποτών. Έντονο ενδιαφέρον, σαν κάτι να τους έχει … τσιμπήσει για εισαγωγές από την Ελλάδα.

Μεγάλο έλλειμμα σε κάθε μας προσπάθεια εξαγωγής η ανυπαρξία μάρκετινγκ του ελληνικού brand name.

Τι και αν έχεις το καλύτερο λάδι, το Ισπανικό είναι παντού στις διαφημίσεις. Τι και αν έχεις αξιόλογα κρασιά, η μηδενική μας διαφήμιση σε οδηγεί σε διαπραγμάτευση μόνο επί της τιμής.

Το δεύτερο αντικείμενο ήταν η εκπροσώπηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στο πλευρό του προέδρου του ΕΕΑ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Αυτό ήταν το πρώτο άνοιγμα του ΕΕΑ στο εξωτερικό και βούτηξε αμέσως στα βαθιά.

Ο Πρόεδρος έκανε σειρά σημαντικών επαφών και με θεσμικούς φορείς και με παραγωγικούς φορείς. Και όχι επαφών για να πιούμε καφέ και να τραβήξουμε φωτογραφίες.

Άνθρωπος της αγοράς, έχει ένα μόνο ενδιαφέρον. Να κλείσει συμφωνίες με αποτέλεσμα.

Εκτιμώ ότι στο επόμενο εξάμηνο θα έχουμε εντυπωσιακές εξελίξεις από το ταξίδι αυτό για το ΕΕΑ και εν γένει για την επιχειρηματική Κοινότητα.

Το τρίτο αντικείμενο που με απασχόλησε, ίσως και το κορυφαίο του ταξιδιού, ήταν η συνάντηση της Κυβέρνησης με την Alibaba.

Μια συνάντηση που πέρασε από πολλά κύματα αλλά όχι μόνο έγινε αλλά ολοκληρώθηκε με σημαντική επιτυχία.

Παρόντες, από την μια η Κυβέρνηση (Τσίπρας, Μάρδας, Φωτάκης, ΓΓ ΥΠΕΞ Γ. Τσίπρας, Λιάκος και Κοντοφάκας) και από την άλλη ο ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της Alibaba, Jack Ma, δυο αντιπρόεδροι της εταιρείας και 2 κορυφαία στελέχη της. Παρόντες στην συνάντηση, εκτός τους παραπάνω, ο πρόεδρος του ΕΕΑ και εγώ.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το πώς μπορούν τα δυο μέρη να συνεργαστούν ώστε να επιτευχθούν δυο βασικοί στόχοι.

Να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των Κινέζων τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα και να αυξηθεί σημαντικά η αξία των προϊόντων που εξάγουμε στην Κίνα.

Και τα δυο μέρη ήταν άριστα προετοιμασμένα. Η μεν Alibaba ήταν φυσικό να γνωρίζει τις δυνατότητες της αλλά γνώριζε άριστα και την ελληνική πραγματικότητα. Σε αυτό συνέβαλε η συνεργασία που είχαμε το τελευταίο δίμηνο ώστε να κατανοήσουν πλήρως την Ελληνική πραγματικότητα και το τι μπορούν να κάνουν ώστε να κερδίσουν από αυτήν.

Το εντυπωσιακό ήταν η άριστα προετοιμασμένη Ελληνική Κυβέρνηση.

Όλοι οι συμμετέχοντες γνώριζαν άριστα το πώς λειτουργεί η Alibaba και πώς μπορεί να βοηθήσει την χώρα μας με τις πλατφόρμες της.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός γνώριζε πολύ καλά τι πρέπει να ζητήσει και τι μπορεί να δώσει.

Είχαν προηγηθεί σειρά συναντήσεων, ενημέρωσης αλλά και ιδίας γνώσης των συμμετεχόντων.

Είμαι αυτόπτης μάρτυρας της μελέτης που έκαναν στα σχετικά έγγραφα στην πτήση προς Σαγκάη οι Τσίπρας Γ. και Κοντοφάκας. Τα ξετίναξαν. Να το θέσω απλά. Ήταν όλοι αποφασισμένοι να μην αφήσουν την Alibaba «να γλιτώσει»!!!

Ο Jack Ma εξέφρασε μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα. Γνώριζε από πρώτο χέρι πολλά για εμάς και δεν είχε λόγια να περιγράψει το πόσο όμορφα πέρασε πέρσι στην Σαντορίνη. Ήξερε δε τα προϊόντα που μπορούμε να εξάγουμε… καλύτερα από εμάς.

Ζήτησε συγκεκριμένα πράγματα.

Διευκόλυνση με την Visa.

Αποδοχή της κάρτας Alitrip στην Ελλάδα.

Σημάνσεις στα Κινέζικα σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία, τουριστικούς προορισμούς και αξιοθέατα.

Εκπαίδευση των ελληνικών επιχειρήσεων για τον τρόπο εκμετάλλευσης των πλατφόρμων της Alibaba.

Προώθηση του ελληνικού τουρισμού και στα marketplaces της Alibaba στην Κίνα.

Για τις πτήσεις προς Ελλάδα καθησύχασε τον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι αν είναι να φέρουμε χιλιάδες τουρίστες η πτήση θα είναι το ευκολότερο πράγμα, αφού θα κλείσουμε charter πτήσεις εύκολα.

Ο Πρωθυπουργός, στα πλαίσια της 30λεπτης συζήτησης που δεν εισήλθε σε λεπτομέρειες, ήταν θετικός σε όλα, κρατώντας μια επιφύλαξη για την αποδοχή της κάρτας Alipay, καθώς αφορά τις τράπεζες και όχι την Κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ ευχαρίστησε τον Jack Ma και τον προσκάλεσε να έρθει προσωπικά στην Αθήνα στις 13/14 Σεπτεμβρίου όταν το ΕΕΑ οργανώνει την επίσκεψη της Alibaba στην Ελλάδα.

Το συμπέρασμα μου από αυτήν την συνάντηση είναι ότι οι δυνατότητες της χώρας μας είναι τεράστιες.

Όμως τίποτα δεν έρχεται μόνο του.

Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε μια πολύ καλά προετοιμασμένη συνάντηση, μια ομάδα ανθρώπων που ήξερε τι ήθελε, τι θα ζητήσει και τι θα δώσει.

Αυτό σημαίνει καλή προετοιμασία που οδηγεί σε καλό αποτέλεσμα.

Η παραπάνω κατάσταση επιβεβαίωσε την άποψη μου ότι η χώρα μας για να αναστηθεί πρέπει ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη.

Η λογική του «δεν σε στηρίζω γιατί δεν σε συμπαθώ πολιτικά ή ιδεολογικά», στα θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι καταστροφική.

Η στήριξη των Κυβερνητικών προσπαθειών όπως αυτή της Alibaba από τους επιχειρηματίες και τους φορείς, όπως έγινε στην περίπτωση αυτή με την αμέριστη στήριξη του ΕΕΑ, είναι απαραίτητη για να παμε μπροστά.

Το ΕΕΑ υπερασπιζόμενο συστηματικά τα συμφέροντα των επιχειρήσεων έχει σταθεί επανειλημμένα κριτικά στην παρούσα Κυβέρνηση, όπως καις τις προηγούμενες.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε το ΕΕΑ και τον Πρόεδρο του να συμβάλουν καθοριστικά σε μια προσυμφωνία που αν καταλήξει σε συμφωνία θα είναι από τις μεγαλύτερες «επενδύσεις» στην χώρα μας.

*Στη φωτογραφία, από αριστερά, Γιαννης Χατζηθεοδοσίου πρόεδρος ΕΕΑ, Jack Ma, Γιωργος Φλωράς.

  • Ο ένοχος της 21ης Απριλίου 1967
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr