Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανίαΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Ρόμπερτ Πεφάνης
Καθηγητής Επικοινωνίας

Οι επερχόμενες αλλαγές στην Εργασία

Οι επερχόμενες αλλαγές στην Εργασία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εργασία, Ρόμπερτ Πεφάνης,

Η Ψηφιακή Επανάσταση που ξεκίνησε προ 25 ετίας, μεταμορφώνει ραγδαία πλέον την Ανθρώπινη δραστηριότητα.

Είναι γεγονός ότι με την έλευση του χρόνου, οι αλλαγές στην καθημερινότητα πραγματοποιούνται πλέον με γεωμετρική ταχύτητα, αντί της γραμμικής που χαρακτήριζε το διάστημα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90.

Όπως και κατά την Βιομηχανική Επανάσταση το μοντέλο της Απασχόλησης μεταβλήθηκε σημαντικά, έτσι και σήμερα οι αλλαγές που συντελούνται είναι τεράστιες και πολύ σύντομα, η αγορά Εργασίας θα είναι εντελώς διαφορετική.

Οι τάσεις που εκδηλώνονται στις τεχνολογικά ανεπτυγμένες οικονομίες είναι οι εξής:

α. ραγδαία αύξηση της προσωρινής εργασίας. Ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό των εργαζομένων προσλαμβάνεται με ορισμένου χρόνου συμβάσεις και βάσει ολοκλήρωσης συγκεκριμένου έργου. Ήδη, μια στις τέσσερις θέσεις εργασίας, στη Δυτική Ευρώπη, αφορά ήμι-απασχόληση, με αυξητική τάση.

β. σταδιακή κατάργηση θέσεων στον κρατικό τομέα. Με δεδομένη την ψηφιακή λειτουργία πλείστων υπηρεσιών, καταργείται σημαντικός αριθμός θέσεων για τον προφανή λόγο ότι δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας.

γ. μείωση των ωρών εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ψηφιοποίηση εργασιών που απαιτούσαν ανθρώπινη δραστηριότητα, από την παραγγελιοληψία μέχρι και την λογιστική, σημαντικό μέρος της εργασιακής καθημερινότητας θα εκλείψει.

Ως εκ τούτου, αναμένεται μείωση των ωρών εργασίας μέχρι και 50% στον κλάδο των υπηρεσιών.

δ. αύξηση της εθελοντικής εργασίας. Ήδη, η ενασχόληση στις Μη-Κυβερνητικές οργανώσεις αυξάνεται, καθώς σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, το κράτος μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες, δημιουργώντας πεδίο για δραστηριοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

ε. αύξηση της αυτό-απασχόλησης και των start-up. Σημαντικό μέρος των νέων έχοντας αντιληφθεί την μείωση των ευκαιριών απασχόλησης, αποπειρώνται να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας κυρίως στον τομέα των τεχνολογικών εφαρμογών.

Καθότι η ψηφιακή επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν θα μπορούσε κανείς να μιλήσει με βεβαιότητα για ένα κοντινό μέλλον, όπου η ανεργία θα αγγίζει ίσως και το 50% (ή και το 75%) ως αποτέλεσμα της τεχνολογίας και της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά δεν θα μπορούσε κανείς να το αποκλείσει.

Η ανθρώπινη εξέλιξη όμως δεν μπορεί να εμποδιστεί, παρά μόνο με βίαιο τρόπο και δεν μπορεί να αγνοηθεί η αντίδραση των μαζών σε μια κοινωνία όπου η απασχόληση είναι δυσεύρετη και ως εκ τούτου, οι συνθήκες ζωής, αντίξοες.

 • Διευθυντής επί θητεία…
  Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
 • Ο ιερός πόλεμος του Κύριλλου στην Ουκρανία – Oι Ρώσοι «περιούσιος λαός» και «μάρτυρες»
  Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
 • Ούτε ο ρωσικός εθνικισμός ούτε ο ουκρανικός έχουν θέση στην Ορθόδοξη Εκκλησία
  Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
 • Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
  Follow @tribunegr