Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Σπύρος Σιδέρης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Γιατί οι Βρετανοί φοβούνται τον Κοτζιά για BREXIT και Γιβραλτάρ – Το παρασκήνιο!

Γιατί οι Βρετανοί φοβούνται τον Κοτζιά για BREXIT και Γιβραλτάρ – Το παρασκήνιο!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δεν είναι η πρώτη φορά που διεθνή Μέσα στοχοποιούν και ασχολούνται με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Το γνωστό politico.eu απροκάλυπτα και στοχευμένα, με την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση, του απελθόντα Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε δια της ομοτράπεζης του Σάρα Στεφανίνι σε διάφορα φόρα, προσπάθησαν να «φορτώσουν» την αποτυχία των συνομιλιών της Γενεύης στον Νίκο Κοτζιά.

Μια επίθεση που είχε σκοπό να διαρραγούν οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελληνική και Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Κάτι βέβαια που δεν κατέστη δυνατό, καθώς ισχυροποίησε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δυο πλευρών και εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον Έιντε.

Το ίδιο συνέβη και μετά την αποτυχία του Κραν Μοντάνα, όπου και πάλι το Politico με την ίδια δημοσιογράφο, που ειδικεύεται στην ενέργεια(;), επιτέθηκε τόσο στον Έλληνα ΥΠΕΞ όσο και στην Κυπριακή Δημοκρατία, ως τους υπεύθυνους για το ατελέσφορο των συνομιλιών.

Η γνωστή βρετανική πρακτική «του διαίρει και βασίλευε» δεν είχε αποτέλεσμα, αυτή τη φορά και δεν είναι τυχαία η αναφορά στην Βρετανική πρακτική.

Καθώς την προεργασία στην συνάντηση του Κραν Μοντάνα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΙΒΝΑ, έκανε η Βρετανική πλευρά και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών (Foreign Office).

Η εμπλοκή της Βρετανίας, πέρα από το ότι είναι εγγυήτρια χώρα στο Κυπριακό, έχει να κάνει και με δυο ακόμα ζητήματα που απασχολούν έντονα την Βρετανική διπλωματία. Brexit και Γιβραλτάρ.

Δυο ζητήματα στα οποία έχουν άμεση εμπλοκή τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος καθώς και οι δυο είναι χώρες της ΕΕ, με την οποία θα πρέπει να «χωρίσει» η Μεγάλη Βρετανία.

Το σοφό από τη μεριά της Βρετανίας θα ήταν να προσπαθήσει να προσεταιρίσει Ελλάδα και Κύπρο, μέσω του Κυπριακού για να έχει συμμάχους στις άπειρες ψηφοφορίες που θα γίνουν κατά τη διαδικασία του Brexit.

Κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ότι θα παίξει βαρύνουσα σημασία στις διαπραγματεύσεις, για τους ποιους θα έχει μαζί της.

Κάπου εκεί έρχονται οι Financial Times με ένα αναληθές άρθρο από την ανταποκρίτρια τους στην Αθήνα Κέριν Χόουπ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, αφού πρωτίστως χαρακτηρίζει “σταλινικό” τον Έλληνα ΥΠΕΞ, αφήνει να εννοηθεί ότι ο Νίκος Κοτζιάς παρεμβαίνει στην Δικαιοσύνη και διώκει την ελευθερία της έκφρασης.

Αφορμή για το άρθρο η καταδίκη σε ανώτατο επίπεδο περιοδικού για συκοφαντική δυσφήμιση του Νίκου Κοτζιά μέσω των σελίδων του.

Είχαν βέβαια προηγηθεί άρθρα από την συγκεκριμένη δημοσιογράφο όπου συνέδεε την κυβέρνηση και ειδικά τον Νίκο Κοτζιά με ακροδεξιά στοιχεία της Ρωσίας, ενώ πριν το δημοψήφισμα το 2015 με άρθρο της, είχε προβλέψει ότι θα γίνει κούρεμα καταθέσεων μέχρι του ποσού των 8000 ευρώ, προκαλώντας πανικό σε αρκετούς πολίτες.

Άρθρα ανυπόστατα με κύριο στόχο να πλήξουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του Έλληνα ΥΠΕΞ.

Στο Κυπριακό υπέστησαν ήττα οι Βρετανοί.

Το γνωρίζουν πολύ καλά και δεν το συγχωρούν στον Νίκο Κοτζιά, καθώς τον θεωρούν υπεύθυνο γι αυτό.

Αυτός έβαλε για πρώτη φορά στο τραπέζι το θέμα των Εγγυήσεων της Ασφάλειας και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Αυτή του η επιτυχία μπορεί να τρόμαξε του Βρετανούς, που η παραμονή των βάσεων τους στην Κύπρο σε βάθος χρόνου γίνεται επισφαλής.

Όμως υπάρχουν και άλλα δυο ζητήματα που θα παίξει άμεσο ρόλο ο Νίκος Κοτζιάς. Το Brexit και το Γιβραλτάρ.

Για το Brexit λίγο πολύ είναι γνωστά.

Ένα πρόβλημα όμως που θα απασχολήσει το μέλλον και μάλιστα σύντομα θα είναι το ζήτημα του καθεστώτος του Γιβραλτάρ.

Τον Απρίλιο του 2017 κατά την Σύνοδο των χωρών του Νότου στη Μαδρίτη, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έθεσε το θέμα και απείλησε μάλιστα με εμπλοκή της Συνόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ, η συζήτηση απασχόλησε όλη την πρώτη συνεδρία και ήταν σε πολύ έντονο ύφος, αφού ο Μαριάνο Ραχόι επιθυμούσε μια ξεκάθαρη θέση των ηγετών του Νότου για νέο καθεστώς στο Γιβραλτάρ.

Μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, με παρέμβαση του Φρανσουά Ολάντ το θέμα μεταφέρθηκε για την Σύνοδο της Λευκωσίας τον Οκτώβριο, καθώς επίσημα, μέχρι εκείνη την μέρα δεν είχε τεθεί σε διαβούλευση το Brexit.

Ξέροντας ότι ο Νίκος Κοτζιάς θα χειριστεί τα ζητήματα αυτά, η προσπάθεια αποδυνάμωσης του από την Βρετανική πλευρά είναι εμφανής.

Παρότι η είσοδος του Νίκου Κοτζιά στην πολιτική σκηνή της ΕΕ ήταν επεισοδιακή, με την άρνηση του να υπογράψει τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως ΥΠΕΞ τον Γενάρη του 2015, χωρίς προηγουμένως να τις διαβουλευτεί, τα δεδομένα έχουν αλλάξει υπέρ του.

Δεν είναι πλέον ο Νίκος Κοτζιάς το «κακό παιδί της ΕΕ» όπως τον είχαν χαρακτηρίσει στην αρχή της θητείας του, αλλά ο νηφάλιος γνώστης και αναλυτής, υπέρμαχος του Διεθνούς Δικαίου, της ΕΕ και της κοινής Εξωτερικής πολιτικής, σύμμαχος αξιόπιστος σε μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Ο χρόνος απέδειξε ότι ο Νίκος Κοτζιάς κατάφερε να αλλάξει την αρχική εικόνα που του προσήψαν.

Έχει διαμορφώσει ισχυρές συμμαχίες στους κόλπους της ΕΕ και η συμμετοχή του στις συνεδρίες αποκτούν άλλο ενδιαφέρον.

Όταν μιλάει ο Νίκος, όλοι μοιάζουμε σαν μαθητές και τον ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή γιατί μαθαίνουμε απ’ αυτόν, σημείωσε εξέχων ΥΠΕΞ της ΕΕ στο ΙΒΝΑ.

  • Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • «Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Ο «Ρωσικός Κόσμος» αποκρυφιστική δυϊστική (μανιχαϊστική) κοσμολογία, μια τεχνητή έννοια εθνικισμού και ιμπεριαλισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr