Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Σπύρος Σιδέρης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Το οδοιπορικό και το παρασκήνιο μιας επιτυχημένης συνάντησης στο Λευκό Οίκο

Το οδοιπορικό και το παρασκήνιο μιας επιτυχημένης συνάντησης στο Λευκό Οίκο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αν μη τι άλλο είναι μεγάλη τιμή αλλά κι επιτυχία για έναν Πρωθυπουργό να συναντάται σε διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου, τόσο με τον απερχόμενο όσο και τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ σε επίσημες επισκέψεις.

Μπορεί όπως λένε η τύχη να βοηθάει τους τολμηρούς, όμως στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα, δεν είναι τύχη και οι συγκυρίες αλλά και η ικανότητα που κατάφερε να πραγματοποιήσει αυτές τις συναντήσεις.

Ασκώντας πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, δεν αφήνεις τίποτα στη τύχη, αλλά σχεδιάζεις και υλοποιείς. Όπως ακριβώς έπραξε η ελληνική κυβέρνηση.

Αν υποθέσουμε ότι η επίσκεψη Μπάρακ Ομπάμα ήταν δική του πρωτοβουλία να επισκεφθεί την Ελλάδα, κλείνοντας σημειολογικά την δεύτερη Προεδρική του θητεία στον Λευκό Οίκο, η επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο ήταν αποτέλεσμα της υλοποίησης του σχεδιασμού του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Στο όχι και τόσο μακρινό Σεπτέμβρη του 2016, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη εν μέσω προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, ο Νίκος Κοτζιάς αναλαμβάνει, σε συνεννόηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, να δει το επιτελείο του υποψήφιου για τις Προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ.

Χωρίς ανακοινώσεις ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με πρωτοκλασάτα στελέχη, μεταξύ αυτών και Ελληνοαμερικανών, του επιτελείου Τραμπ όπου υπήρξε μια πρώτη, ουσιαστική επαφή σε υψηλό επίπεδο, κάτι που θα καθόριζε και τις μετέπειτα σχέσεις των δυο κυβερνήσεων σε μεγάλο βαθμό.

Οι πρώτες απευθείας γέφυρες επικοινωνίας είχαν χτιστεί στον κατάλληλο χρόνο, λίγες βδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να προκάλεσε ένα σοκ στην διεθνή σκηνή, με την εκλογή του «αντισυστημικού» Ντόναλντ Τραμπ, όμως η ελληνική κυβέρνηση είχε πετύχει το στόχο της να συνομιλεί απευθείας με την νέα ηγεσία των ΗΠΑ.

Τον Ιανουάριο του 2017, ο Νίκος Κοτζιάς πηγαίνει στην Νέα Υόρκη για να ενημερώσει τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, λίγες μέρες πριν την σύγκλιση των συνομιλιών για την Κύπρο στην Γενεύη.

Πέρα όμως από την συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Έλληνας ΥΠΕΞ, δυο βδομάδες πριν την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, συναντάται με τον τότε Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του νέου Προέδρου Μ. Φλιν, την βοηθό του Καθλίν ΜακΦάρλαν και τον τότε Προσωπάρχη Ρ. Πρίμπους, ελληνικής καταγωγής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε πλήρης ενημέρωση για τα διμερή και περιφερειακά θέματα, επικυρώνοντας στην ουσία την απευθείας επικοινωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου.

Τον Μάρτιο του 2017, ο Νίκος Κοτζιάς και πάλι επισκέπτεται τις ΗΠΑ για ένα διήμερο.

Πολύ σημαντικό ταξίδι, αν αναλογιστεί κανείς ότι συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογο του Ρεξ Τίλερσον, τον νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου ΜακΜάστερ, καθώς και πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες. Τότε πέφτει στο τραπέζι η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γράφοντος, ενώ έγινε δεκτή η πρόταση για να σταλεί επίσημη πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα για επίσκεψη στον Λευκό Οίκο για το καλοκαίρι του 2017, η πρόσκληση δεν έγινε ποτέ, λόγω παρέμβασης Ελληνοαμερικανού παράγοντα που είχε ισχυρή θέση τότε στον Λευκό Οίκο.

Με την απομάκρυνση του, κι ενώ οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στο Μαξίμου και τον Λευκό Οίκο παρέμειναν ανοιχτοί και σ επαφή, επισημοποιήθηκε η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον για τον Οκτώβριο του 2017.

Το οριστικό κλείδωμα της ημερομηνίας της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, έγινε τον Σεπτέμβριο του 2017 και σ αυτό συνετέλεσε και η αμέριστη βοήθεια και προσπάθεια του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
  • Η φύση του σκορπιού
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr