Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύηΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚύπρος
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ

Όχι στον προεκλογικό εκτροχιασμό

Όχι στον προεκλογικό εκτροχιασμό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εδώ και αρκετούς μήνες η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, καθώς το 2019 είναι χρονιά διεξαγωγής εθνικών, αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωπαϊκών εκλογών.

Ταυτόχρονα, όμως, δίνει τη μάχη για αποκαταστήσει την πρόσβασή της στις αγορές, να εξασφαλίσει χρηματοδότηση με βιώσιμο κόστος και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για οριστική έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Η προσπάθεια αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη, σε μια περίοδο όπου το εξωτερικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη μεταβλητότητα.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών, οι οποίες θα αξιολογήσουν αρνητικά κάθε δημοσιονομικό στραβοπάτημα, κάθε παρέκκλιση ή καθυστέρηση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, που όπως όλα δείχνουν θα κατοχυρωθεί στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, αποτελεί σαφώς ένα θετικό μήνυμα, στο βαθμό που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του εκλογικού κύκλου.

Ωστόσο, η ευθύνη για τη διαχείριση και την ποιότητα της εκάστοτε προεκλογικής περιόδου, εξακολουθεί να ανήκει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Ιδιαίτερα στη φάση αυτή, θα ήταν ολέθριο για την ελληνική οικονομία να συνεχιστεί η «παράδοση» της προεκλογικής παροχολογίας, της πλειοδοσίας υποσχέσεων και της χαλάρωσης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Τα κόμματα θα πρέπει να αποφύγουν τον πειρασμό να προχωρήσουν σε εξαγγελίες που θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους μεσοπρόθεσμα, ή ανατρέπουν συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της ασκούμενης πολιτικής.

Οφείλουν, αντίθετα, να παρουσιάσουν δημιουργικές προτάσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, όπως είναι η αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών με παράλληλο εξορθολογισμό των δαπανών, η βελτίωση της νομοθετικής διαδικασίας, η αναβάθμιση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση του «τριγώνου» της γνώσης με αποτελεσματικότερη σύνδεση εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας.

Οφείλουν, επίσης, να παρουσιάσουν θέσεις και προτάσεις για τη διαχείριση σημαντικών προκλήσεων, όπως είναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και η αναστροφή της απώλειας ανθρώπινου κεφαλαίου στα χρόνια της κρίσης.

Και βέβαια, να διασφαλίσουν την προστασία των ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας για την πολυπόθητη κοινωνική συνοχή.

Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και η επιτάχυνση της ανάπτυξης, πάνω σε υγιείς βάσεις, αποτελούν το μεγάλο εθνικό στόχο που καλούμαστε να πετύχουμε, από τώρα και στα επόμενα χρόνια. Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, έχουν ευθύνη να διαφυλάξουν και να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια, με τη στάση τους ενόψει των φετινών εκλογικών αναμετρήσεων.

 • Ποιοι απενοχοποιούν την Τουρκία και συντηρούν τον επεκτατισμό της;
  Πανεπιστημιακός, Ευρωβουλευτής
 • Η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα εκφράζει τα παλαιοκομμουνιστικά της απωθημένα με γλωσσικά μαργαριτάρια
  Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
 • Αρμοί της εξουσίας, «σκοτεινά» παράκεντρα και αλλοίωση της λαϊκής εντολής
  Πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστημονικών Μελετών «ΙΔΕΕΣ»
 • Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
  Follow @tribunegr