Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ

Ποιες είναι οι επενδύσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα

Ποιες είναι οι επενδύσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σήμερα, σε μια περίοδο όπου η επιτάχυνση της ανάπτυξης αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για την ελληνική οικονομία, είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ η αποτελεσματική αξιοποίηση του εργαλείου των αποκρατικοποιήσεων, ιδιαίτερα με τη μορφή των στρατηγικών συμπράξεων κράτους και ιδιωτών, για την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων.

Η προστιθέμενη αξία που μπορεί να δημιουργηθεί για την οικονομία, μέσα από την εφαρμογή μεγάλων αποκρατικοποιήσεων και συμβάσεων παραχώρησης, επιβεβαιώνεται με στοιχεία και αριθμούς.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για τη σύμβαση παραχώρησης του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, στην Κρήτη, τα έσοδα για το Δημόσιο από την 35ετή περίοδο παραχώρησης υπολογίζονται σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης τοποθετείται στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν περισσότερες από 7.500 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και περισσότερες από 1.500 κατά την περίοδο λειτουργίας του έργου.

Είναι, επίσης, γνωστό το επιτυχημένο παράδειγμα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας για τα επόμενα χρόνια αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ το όφελος για το Δημόσιο στο σύνολο της περιόδου παραχώρησης εκτιμάται στα 6 δισ. ευρώ.

Στα 400 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των εν εξελίξει επενδύσεων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, πάνω από 600 εκατ. ευρώ αναμένεται να επενδυθούν στο λιμάνι του Πειραιά από τον ΟΛΠ και περίπου 300 εκατ. ευρώ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τον ΟΛΘ, με το Δημόσιο να αντλεί οφέλη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις αντίστοιχες συμφωνίες πώλησης.

Ευκαιρίες για την περαιτέρω αξιοποίηση αυτού του εργαλείου υπάρχουν κατ’ εξοχήν στον τομέα του τουρισμού, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα κ.ά.

Για να αξιοποιηθούν, ωστόσο, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο και ορθολογικό πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις, με απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών, αλλά και η αντιμετώπιση των εμποδίων που παρουσιάζει το ευρύτερο επενδυτικό περιβάλλον της χώρας, όπως είναι η υψηλή φορολογία, το πολύπλοκο και συχνά μεταβαλλόμενο θεσμικό περιβάλλον, οι ελλείψεις και ασάφειες στη νομοθεσία, η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης.

Εξίσου απαραίτητο είναι να ξεπεράσουμε τις ιδεοληψίες, οι οποίες θεωρώντας την ιδιωτική πρωτοβουλία ως εκ φύσεως εχθρική προς το δημόσιο συμφέρον, καταδικάζουν τις τοπικές κοινωνίες στη μιζέρια, αντί να αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητές τους.

Η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, στις οποίες το κράτος θα διατηρεί συμμετοχή, είναι επιλογή μονόδρομος για να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, να εισρεύσουν κεφάλαια στην οικονομία, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας σε κρίσιμους τομείς.

  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
  • Η φύση του σκορπιού
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr