Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Χρήστος Ξενοκώστας
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστημονικών Μελετών «ΙΔΕΕΣ»

Ένας μεγάλος δημοκρατικός προοδευτικός πόλος αντίπαλον δέος στη δεξιά

Ένας μεγάλος δημοκρατικός προοδευτικός πόλος αντίπαλον δέος στη δεξιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την επαύριο της εκλογικής μάχης, τα πολιτικά συμπεράσματα τα οποία εξάγονται, θα κρίνουν εν πολλοίς το πολιτικό σκηνικό και τις εξελίξεις στους κομματικούς σχηματισμούς.

Η ΝΔ κατήγαγε καθαρή νίκη και σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση, γεγονός το οποίο δημιουργεί καθαρό διάδρομο, χωρίς προσκόμματα, προκειμένου να εφαρμόσει τις προεκλογικές εξαγγελίες της.

Η περίοδος χάριτος για να αναδειχθούν τα πρώτα απτά αποτελέσματα είναι βραχύς, όπως εξάλλου είχε δεσμευτεί ο νέος πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Δεν επετεύχθη επουδενί, ηγεμονική επικράτηση της ΝΔ η οποία θα έθετε σε νέες βάσεις το πολιτικό σκηνικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγοντας μια στρατηγική ήττα, συγκράτησε πολύ υψηλό ποσοστό, το οποίο ανέδειξε τις χρόνιες υστερήσεις αλλά και την δυναμική προοπτική του.

Η αδυναμία του να συγκροτήσει ένα ανοιχτό, Δημοκρατικό, πολυσυλλεκτικό, κόμμα, το οποίο θα συνιστά τον βασικό πυλώνα της Δημοκρατικής Παράταξης, σε συνδυασμό με λαθεμένες εκτιμήσεις και στρατηγικές, αποστέρησαν από τον Αλέξη Τσίπρα την ανανέωση της Λαϊκής Εντολής.

Η έλλειψη Διαλεκτικής σχέσης με την κοινωνία, μέσω ενός ανοιχτού πολυσυλλεκτικού φορέα, η οποία θα τροφοδοτούσε με Ζωογόνες και Νεωτερίστικες Ιδέες το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ανανεώνοντας το Πολιτικό Προσωπικό του, με Νέα, φρέσκα Πρόσωπα, σε κάθε χώρο έκφρασης Πολιτικής, γνήσιους εκφραστές της κοινωνικοπολιτικής βάσης, η οποία το ανέδειξε σε κυρίαρχη Πολιτική Δύναμη, αποξένωσε το κόμμα από τις κοινωνικοπολιτικές Διεργασίες και αποστέρησε από την κυβέρνηση ταυτόχρονα, ένα πανίσχυρο Πολιτικό Όπλο Επικοινωνίας και Συσπείρωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναγιγνώσκοντας ορθά το αποτέλεσμα των εκλογών, προέβη σε εξαγγελία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρινόμενος στο ιστορικό κάλεσμα της Δημοκρατικής Παράταξης.

Εφόσον, πράγματι υλοποιήσει το δύσκολο εγχείρημα ενός Ανοιχτού, Σύγχρονου Δημοκρατικού κόμματος, παρακάμπτοντας τα προσωποπαγή κίνητρα κάποιων προβεβλημένων Στελεχών του, θα ολοκληρώσει το Νέο Πολιτικό Σκηνικό.

Ανοίγοντας την ιδεολογικοπολιτική βεντάλια, η πολυσυλλεκτικότητα του νέου Φορέα, θα συγκροτήσει ένα μεγάλο, Δημοκρατικό, Προοδευτικό Πόλο, πανίσχυρο Πολιτικό Αντίπαλο Δέος, απέναντι στον Συντηρητικό Δεξιό Πόλο, ο οποίος εκφράζεται από τη ΝΔ, δημιουργώντας Δυνητικά τις βασικές προϋποθέσεις να συγκεντρώνει ποσοστά υψηλότερα του 40%.

Ταυτόχρονα, η γνήσια και ανόθευτη Δημοκρατική κομματική εκπροσώπηση, όλων των ιδεολογικοπολιτικών αποχρώσεων, οι οποίες αναπτύσσονται στον ευρύτερο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης, θα συμπιέσουν το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25, με αποτέλεσμα να επιβιώσει πολιτικά ένα εκ των δύο κομμάτων και σε ποσοστά τα οποία δεν θα ξεπερνά το 5%.

Σε αυτό το σενάριο, το ΜΕΡΑ25 έχει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με το ΚΙΝΑΛ, λόγω ότι εκφράζει τον πυρήνα των ψηφοφόρων, οι οποίοι στήριζαν παραδοσιακά τον ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2010 και ταυτόχρονα έχει καταφέρει να αναπτύξει εναλλακτικό πολιτικό λόγο, σε αντίθεση με το ΚΙΝΑΛ το οποίο αδυνατεί να εξεύρει εμπνευσμένη Ηγεσία, με σύγχρονες Ιδεολογικοπολιτικές Θέσεις.

Η πιο σημαντική όμως παρακαταθήκη των εκλογών της 7ης Ιουλίου, είναι η απόφαση των Ελλήνων να εξοβελίσουν την ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και να την αφήσουν πολιτικά ανίσχυρη να αντιμετωπίσει την αδυσώπητη Νέμεση της Δικαιοσύνης, για τις ειδεχθείς και εγκληματικές πράξεις των παρανοϊκών μελών της.

Οσονούπω θα γίνουμε γνώστες των εξελίξεων, οπότε ίδωμεν και κρίνομεν αναλόγως!

  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
  • Η φύση του σκορπιού
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr