Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Εχθρός του καλού, το καλύτερο

Φορολογικό νομοσχέδιο: Εχθρός του καλού, το καλύτερο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα, ενσωματώνει αρκετές από τις προτάσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων, ενώ εμπεριέχει και κίνητρα για επενδύσεις.

Παράλληλα, με τις ρυθμίσεις του, γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για την περαιτέρω διενέργεια συναλλαγών με ηλεκτρονικό τρόπο, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, η αγορά δεν μπορεί παρά να καλωσορίζει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24%, καθώς και τη μείωση του φόρου των μερισμάτων από το 10% στο 5%, όπως βέβαια και τις ρυθμίσεις που προβλέπουν ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση για δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και παροχές υπέρ των εργαζομένων.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα για να οδηγηθούμε σε μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα οδηγήσει σε χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή στο 20%, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, σε μια γενική μείωση του ΦΠΑ, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα για επαγγελματική χρήση, που φέτος δεν συμπεριελήφθησαν στην ευνοϊκή ρύθμιση, καθώς και στην κατάργηση της προκαταβολής φόρου από τις επιχειρήσεις.

Οι προτάσεις αυτές των Επιμελητηρίων, σε καμία περίπτωση δεν απαξιώνουν τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου.

Ωστόσο, ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν στο επίπεδο της φορολογικής πολιτικής, προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις και συνολικά η ελληνική οικονομία, να πραγματοποιήσουν το άλμα ανταγωνιστικότητας που απαιτείται για την επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Η Επιμελητηριακή Κοινότητα θα καταθέσει αναλυτικά της στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε, με την ελπίδα ότι στο άμεσο μέλλον θα συνεκτιμηθούν και θα πάρουν το δρόμο της υλοποίησης.

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα φυσικά πρόσωπα, σαφώς θα υπάρξει μία ελάφρυνση της φορολογίας, ωστόσο η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη της μιας μόλις εκατοστιαίας μονάδας, ιδιαίτερα για τα μεσαία εισοδήματα, τα οποία συνεισφέρουν πάνω από το μισό φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κάθε χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το θετικό αντίκτυπο που θα έχει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στην αγορά, στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία. Η αρχή έγινε και ελπίζουμε ότι τα οφέλη θα φανούν το ταχύτερο δυνατόν.

  • Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • «Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Ο «Ρωσικός Κόσμος» αποκρυφιστική δυϊστική (μανιχαϊστική) κοσμολογία, μια τεχνητή έννοια εθνικισμού και ιμπεριαλισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr