Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ

Μέτρα για τον κοροναϊό: Να προσέξουμε τον τουρισμό – Να εποπτεύσουμε τις τράπεζες

Μέτρα για τον κοροναϊό: Να προσέξουμε τον τουρισμό – Να εποπτεύσουμε τις τράπεζες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Καθώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού επεκτείνονται χρονικά, οι οικονομικές συνέπειες της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης αγγίζουν όλο και μεγαλύτερο μέρος της αγοράς και της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε διεύρυνση των πρωτοβουλιών στήριξης που αναλαμβάνει η Πολιτεία, ώστε να αφορούν μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και εργαζομένων, αποτελεί σαφώς θετική ενέργεια.

Από αυτή την άποψη, η τέταρτη κατά σειρά δέσμη μέτρων, που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί στις αρχές αυτής της εβδομάδας, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Μεταξύ των σημαντικότερων παρεμβάσεων ήταν η εξαγγελία του υπουργού οικονομικών, σχετικά με τη δημιουργία χρηματοδοτικού σχήματος «επιστρεπτέας προκαταβολής», για την περαιτέρω στήριξη Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων.

Το μέτρο αυτό, που προβλέπει τη διάθεση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στις επιχειρήσεις από το κράτος, θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, αλλά και με τέτοιο τρόπο ώστε το ποσό αυτό να αξιοποιηθεί στο σύνολό του για την τόνωση της αγοράς.

Επίσης, πρέπει να επισημανθεί, ότι προϋπόθεση για την αποτελεσματική υλοποίηση των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, είναι η συμμετοχή των τραπεζών.

Οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να ελέγξουν και να διασφαλίσουν ότι ο τραπεζικός τομέας, ο οποίος δεν επηρεάζεται από τη σημερινή κρίση, θα εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις της Πολιτείας για τη διευκόλυνση της πληρωμής των δόσεων των ενήμερων δανείων, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, εκτός από τις γενικές ρυθμίσεις, είναι απαραίτητη η επεξεργασία εξειδικευμένων μέτρων για πληττόμενους κλάδους με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη και στην απασχόληση, όπως αυτός του τουρισμού, ο οποίος συνεισφέρει περίπου το 30% του ΑΕΠ και πάνω από το 15% της απασχόλησης.

Ήδη τα Επιμελητήρια, καταγράφοντας τα προβλήματα και τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις – μέλη τους ανά την Ελλάδα, διαμορφώνουν ήδη προτάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, τόσο στον τουριστικό κλάδο, όσο και σε άλλους με αντίστοιχη αναπτυξιακή βαρύτητα.

Στην παρούσα φάση, η προστασία της δημόσιας υγείας και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αποτελούν αδιαμφισβήτητες προτεραιότητες.

Είναι, επομένως, επιβεβλημένα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, για την ενίσχυση των εργαζομένων που είτε έχουν απολυθεί, είτε έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις εργασίας τους και για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται.

Εξίσου απαραίτητο, όμως, είναι να υπάρξει ένας εμπεριστατωμένος σχεδιασμός, με εξειδικευμένες παρεμβάσεις ανά κλάδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μιας βαθιάς ύφεσης και να δημιουργηθούν συνθήκες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση.

  • Ο ένοχος της 21ης Απριλίου 1967
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr