Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Ελένη Δουνδουλάκη
Θεατρολόγος

Με αφορμή την Αμφίπολη

Με αφορμή την Αμφίπολη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το έντονο κύμα ενδιαφέροντος για τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Αμφίπολη, δείχνει το μέγεθος της σημασίας που έχει η Πολιτιστική Κληρονομιά για έναν λαό.

Το πόσο τον αφορά συνολικά, το πόσο τον συγκινεί και κυρίως το πόσο τον ενώνει και τον κάνει να νιώθει υπερήφανος.

Όπως ακριβώς η ύπαρξη κειμηλίων που περνούν από γενιά σε γενιά ενώνει και κάνει υπερήφανα τα μέλη μιας οικογένειας, αντίστοιχα λειτουργεί σε μεγάλη κλίμακα η Πολιτιστική Κληρονομιά για έναν λαό.

Επιπλέον, σε εποχές που η ύλη καταρρέει, ο άνθρωπος – ως άτομο και ως σύνολο – έχει ανάγκη να στηριχθεί σε κάτι άυλο, κάτι που δεν μπορεί να του το αποσπάσει κανείς.

Αυτό το άυλο «ενσαρκώνει» και ο Πολιτισμός.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Πολιτιστική Κληρονομιά προσφέρει την αίσθηση του «ανήκειν» σε ένα μεγάλο σύνολο, που έρχεται από πολύ παλιά και έχει δημιουργήσει πολλά.

Με τη σειρά της η αίσθηση αυτή προσφέρει και την αίσθηση της «ιδιοκτησίας» των δημιουργημάτων αυτών.

Αυτόματα αυτά τα δύο δίνουν ελπίδα ότι και τώρα, στη μεγάλη δυσκολία που περνάει, το σύνολο θα καταφέρει να επιβιώσει.

Γιατί η Πολιτιστική Κληρονομιά επιτελεί διπλή λειτουργία: από τη μια είναι κρίσιμο στοιχείο κοινωνικής συνοχής και από την άλλη είναι μοχλός οικονομικής ανάπτυξης μέσω του πολιτιστικού τουρισμού (ακόμη και στην πιο άγαρμπη εκδοχή της, η προβολή των αρχαίων δίνει μεγάλη ανάσα ανάπτυξης σε μια περιοχή).

Η Πολιτιστική Κληρονομιά δηλαδή λειτουργεί τελικά και σαν μια πραγματική κληρονομιά, η οποία έρχεται να ενισχύσει οικονομικά τον κληρονόμο!

Και τις δύο αυτές λειτουργίες η Ελλάδα τις έχει σήμερα απόλυτη ανάγκη.

Μια κοινωνία σε κατάσταση βαριάς κατάθλιψης έχει ανάγκη ακόμα και από το τελευταίο ψήγμα ηθικής ανάτασης και μια χώρα με τόσο βαθύ οικονομικό πρόβλημα έχει ανάγκη και από το τελευταίο ευρώ.

Και οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Αμφίπολη δίνουν ελπίδες και για τα δύο.

Υ.Γ : Η Αμφίπολη μπορεί να δώσει και μια ευκαιρία επανεξέτασης της προσωπικής σχέσης του καθενός μας με την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Με αφορμή την εθνική συγκίνηση της Αμφίπολης ας την αναλογιστούμε, όχι σαν ταινία τύπου Indiana Jones, ούτε σαν σήριαλ που το βλέπουμε σε συνέχειες, ούτε καν σαν ντοκιμαντέρ του History Channel.

Ο Πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό που απευθύνεται σε όλους και η Πολιτιστική Κληρονομιά δεν είναι εικόνα σε τηλεοπτικό δέκτη, είναι εκεί έξω για να την ανακαλύψουμε από κοντά, να την αισθανθούμε, να τη γνωρίσουμε στα παιδιά μας…

  • Ο ένοχος της 21ης Απριλίου 1967
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr