Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Γιώργος Σταμάτης
Φυσικοθεραπευτής MSc, Βουλευτής

Η αδελφοποίηση της ιστορικής μνήμης και της συνεργασίας

Η αδελφοποίηση της ιστορικής μνήμης και της συνεργασίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι στενές σχέσεις της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Κορέας έλκουν τις ρίζες τους σε ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς και εδράζονται στις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα στήριξε ενεργά την απόφαση του ΟΗΕ, για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στην κορεατική χερσόνησο, με στόχο την κατοχύρωση της εθνικής ακεραιότητας και της συλλογικής ασφάλειας της Δημοκρατίας της Κορέας (Νότια Κορέα) και την αποτροπή της επίθεσης που δεχόταν από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα).

Η χώρα μας μετείχε από το Δεκέμβριο του 1950 με εκστρατευτικό Σώμα στον πόλεμο της Κορέας, συμβάλλοντας μάλιστα καταλυτικά στην αίσια έκβαση του και στην προάσπιση των υψηλών ιδανικών της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας.

Ο λαός της Κορέας αναγνώρισε έμπρακτα την αυτοθυσία και τον ηρωισμό των Ελλήνων.

Επισκέφθηκα για πρώτη φορά την Κορέα το Νοέμβριο του 2023, στο πλαίσιο του ρόλου μου, ως Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Δημοκρατίας της Κορέας, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη λήξη του κορεατικού πολέμου.

Ένιωσα βαθιά συγκίνηση και δέος όταν βρέθηκα στην πόλη Yeoju και κατέθεσα στεφάνι στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους 186 πεσόντες και τους 566 τραυματίες Έλληνες στρατιώτες στον πόλεμο της Κορέας.

Η ανέγερση αυτού του μνημείου αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση εκ μέρους της Κορεατικής Κυβέρνησης της αυτοθυσίας των Ελλήνων στρατιωτών, που πολέμησαν με γενναιότητα και αφοσίωση για το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της ελευθερίας και ακεραιότητας του κράτους της Νότιας Κορέας.

Αντίστοιχο μνημείο, το «Ηρώο Ελλήνων Πεσόντων του κορεατικού πολέμου» έχει ανεγερθεί και στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού.

Αυτά τα μνημεία αποτελούν σύμβολα της κοινής ιστορικής μνήμης και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δύο λαών.

Τα τελευταία χρόνια οι δύο πόλεις διατηρούν στενή επικοινωνία, αναπτύσσοντας σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.

Έτσι, κατά την επίσκεψη μας στην Yeoju το 2023, αναλάβαμε την πρωτοβουλία της αδελφοποίησης των δύο πόλεων, του Δήμου Παπάγου-Χολαργού και του Δήμου Yeoju, η οποία έλαβε χώρα σε ειδική εκδήλωση στην Yeoju στις 30 Απριλίου του 2025.

Η αδελφοποίηση των δύο πόλεων αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που ενώνει δύο λαούς με κοινές ιστορικές μνήμες, εμπειρίες και αξίες. Αποτελεί τον καρπό των άοκνων προσπαθειών των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων των δύο πόλεων, που εργάστηκαν συστηματικά για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η ιστορική σύνδεση των δύο δήμων προσδίδει στη συνεργασία συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα.

Η περαιτέρω ενδυνάμωση των φιλικών τους σχέσεων αποσκοπεί αφενός στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των πολιτών και των δύο χωρών και αφετέρου ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη συνεργασίας σε’ ένα ευρύ φάσμα τομέων που δραστηριοποιούνται οι δύο πόλεις.

Ειδικότερα, οι δήμοι Παπάγου-Χολαργού και Yeoju, στοχεύουν στην εμβάθυνση των μεταξύ τους σχέσεων φιλίας και συνεργασίας, καθιερώνοντας ως τομείς προτεραιότητας την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Μέσω κοινών δράσεων όπως προγραμμάτων ανταλλαγών μαθητών και φοιτητών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και κοινών αναπτυξιακών προγραμμάτων, θα επιδιώξουν να ενισχύσουν τη φιλία, το διαπολιτισμικό διάλογο και την αμοιβαία κατανόηση.

Επιπλέον, μια σχέση αδελφοποίησης μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο για την ανάπτυξη νέων συνεργασιών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επιπρόσθετα, η ενίσχυση της συνεργασίας μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη των δύο περιοχών μέσω της προώθησης του τουρισμού και της ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων.

Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών σε τομείς όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, η δια βίου μάθηση και η πολιτιστική διαχείριση θα συντελέσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Η αδελφοποίηση μεταξύ του Δήμου Παπάγου-Χολαργού και του Δήμου Yeoju συνιστά ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς η κοινή ιστορική μνήμη μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο για τη δημιουργία ισχυρών δεσμών συνεργασίας και φιλίας μεταξύ διαφορετικών λαών.

Στο διεθνοποιημένο περιβάλλον που ζούμε, η διπλωματία των πόλεων διαδραματίζει ενεργό στην ενίσχυση των διεθνών σχέσεων μεταξύ των τοπικών Αρχών.

Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, οι πόλεις λειτουργούν ως φορείς ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, αποδοχής της κουλτούρας του άλλου και προώθησης της διαπολιτισμικής συνύπαρξης, ώστε να χτίζουμε πιο ανοιχτές και συμπεριληπτικές κοινωνίες.

  • Ο Χάφταρ είναι φίλος της Ελλάδας – Η βλακεία ΔΕΝ ήταν ποτέ φίλη της Ελλάδας
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
  • Σκεύος Ἐκλογῆς: Η σιωπηλή αποστολή μας σε καιρό κρίσης
    Νομικός, Ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης του Υπάτου Συμβουλίου του 33° του ΑΑΣΤ για την Ελλάδα
  • Σουρεαλισμός και θέατρο του παραλόγου η Εκκλησία του Ονούφριου στην Ουκρανία που παριστάνει την αυτοκέφαλη με «αφεντικό» τη Μόσχα
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr