Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υποψήφιος για δέκα Όσκαρ ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος

Υποψήφιος για δέκα Όσκαρ ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συνολικά δέκα υποψηφιότητες για Όσκαρ απέσπασε ο Έλληνας δημιουργός Γιώργος Λάνθιμος για την ταινία του «The Favourite», για την 91η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου (ξημερώματα Δευτέρας στην Ελλάδα), στο Dolby Theatre του Χόλυγουντ.

Οι υποψηφιότητες –οι οποίες δικαιώνουν όσους πίστεψαν εξαρχής στον Έλληνα δημιουργό- είναι για τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Φωτογραφίας, Καλύτερου Μοντάζ για τον Γιώργο Μαυροψαρίδη, Κοστουμιών, Α’ γυναικείου ρόλου για την Ολίβια Κόλμαν και διπλή υποψηφιότητα Β’ γυναικείου ρόλου για τις Έμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις.

Το «The Favourite» ισοβαθμεί με το «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν και ηγείται της οσκαρικής κούρσας, αφήνοντας πίσω τα «A Star is Born», «Green Book» και «Βohemian Rhapsody».

Το Σωματείο Αμερικάνων Σκηνοθετών μπορεί να μην τον συμπεριέλαβε στην πεντάδα του, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στις Χρυσές Σφαίρες, αλλά ο Γιώργος Λάνθιμος μπήκε με αξιώσεις στην πεντάδα των Όσκαρ.

Με την υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία «The Favourite» (Ευνοούμενη), ο Γιώργος Λάνθιμος γίνεται ο τρίτος Έλληνας που διεκδικεί το Όσκαρ.

Πριν από αυτόν και πάλι σε διεθνείς (και όχι ελληνικές ταινίες) έφτασαν στην υποψηφιότητα χωρίς να κερδίσουν ο Μιχάλης Κακογιάννης με τον «Ζορμπά» το 1964 και ο Κώστας Γαβράς με το «Z» το 1969.

Παράλληλα, ο Γιώργος Λάνθιμος συμπεριλαμβάνεται και στη μεγάλη λίστα των ελληνικής καταγωγής δημιουργών που έφτασαν ή κέρδισαν και το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, όπως οι Ελία Καζάν, Τζον Κασσαβέτης, Τζορτζ Μίλερ και Αλεξάντερ Πέιν.

Το «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν απέσπασε υποψηφιότητες στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, ξενόγλωσσης ταινίας, σεναρίου, φωτογραφίας, μιξάζ, ηχητικού μοντάζ και production desing, Α’ και Β’ Γυναικείου ρόλου για τις ερμηνείες των Γιαλίτζα Απαρίθιο και Μαρίνα ντε Ταβίρα αντίστοιχα.

Η ταινία «A Star is Born» του Μπράντλεϊ Κούπερ εξασφάλισε 8 υποψηφιότητες όσες και το «Vice» του Άνταμ Μακ Κέι, με τον Κρίστιαν Μπέιλ να κερδίζει την 4η υποψηφιότητας της καριέρας του -δεύτερη στην κατηγορία Α’ Ανδρικού-, τον Σαμ Ρόκγουελ να συμπεριλαμβάνεται και φέτος στην πεντάδα του Β’ Ανδρικού ρόλου μετά την περσινή του νίκη και την Έιμι Άνταμς να είναι υποψήφια για 6η φορά.

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου -θέλοντας να αποδείξει ότι δεν είναι «Oh so white»- έδωσε 7 υποψηφιότητες στην ταινία «Black Panther» (ταινίας, ενδυματολογίας, μιξάζ, ηχητικού μοντάζ, μουσικής, production desing, τραγουδιού) και 6 στο «BlacKkKlansman» του Σπάικ Λι, με τον 61χρονη σκηνοθέτη να κερδίζει μία θέση στην κατηγορία σκηνοθεσίας.

Οι αγαπημένες ταινίες των σινεφίλ «Green Book» και «Bohemian Rhapsody» ισοβάθμισαν με 5 υποψηφιότητες, με τον Μαχερσάλα Αλί να διεκδικεί το 2ο του Όσκαρ ενώ ο Ράμι Μάλεκ θα κονταροχτυπηθεί -στην κατηγορία Α’ Ανδρικού- με τους Κρίστιαν Μπέιλ, Μπράντλεϊ Κούπερ, Γουίλεμ Νταφόε, Βίγκο Μόρτενσεν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συγχαρητήρια Νίκου Ανδρουλάκη στον Λάνθιμο: «Το Poor Things μας έκανε πλουσιότερους σε υπερηφάνεια για το ελληνικό δημιουργικό ταλέντο»

Συγχαρητήρια Κασσελάκη στον Λάνθιμο για τα τέσσερα όσκαρ

Τέσσερα όσκαρ για το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου

Η Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ «το έκανε» με τη Νατάσα σε σκηνοθεσία του γιου της (βίντεο)

Πάρος: «Πρωταγωνίστρια» για μια ακόμα φορά στο Netflix

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr