Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εθνική Ασφαλιστική: Πόσο πωλείται το 90% στο CVC Fund – Για «ξεπούλημα» μιλούν οι εργαζόμενοι

Εθνική Ασφαλιστική: Πόσο πωλείται το 90% στο CVC Fund –  Για «ξεπούλημα» μιλούν οι εργαζόμενοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 90,01% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners Fund VII υπέγραψε η Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε 505 εκατ. ευρώ για το 100% της εταιρείας.

Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120 εκατ. ευρώ, συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026.

Η συμφωνία περιλαμβάνει 15ετή συμφωνία πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

Επομένως, η Εθνική θα εισπράξει, βάσει της συμφωνίας, τίμημα για την πώληση του 90,1% της Εθνικής Ασφαλιστικής ύψους 346,5 εκατ. ευρώ, ενώ θα λάβει για την 15ετή συμφωνία αποκλειστικής διάθεσης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέσω των δικτύων της άλλο ένα ποσό ως 120 εκατ. ευρώ.

Η αποτίμηση των 385 εκατ. ευρώ για το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής ( σ.σ. χωρίς το upfront fee το οποίο αποτελεί προμήθεια που παίρνει η τράπεζα για χορήγηση μελλοντικών υπηρεσιών) κρίνεται από την αγορά χαμηλή. Αντιστοιχεί σε 5,5 φορές τα προ φόρων κέρδη της τελευταίας διετίας (2018-19) για την Εθνική Ασφαλιστική.

Ταυτόχρονα, είναι αισθητά χαμηλότερη από την αξία στην οποία την αποτιμά στα βιβλία της (550 εκατ. ευρώ) και ως εκ τούτου θα προχωρήσει σε απομείωση αξίας στο Δ τρίμηνο της χρήσης 2020.

Η συναλλαγή έχει θετική επίπτωση κατά περίπου 60 μονάδες βάσης στο Δείκτη Συνολικών Κεφαλαίων της 31.12.2020 λόγω της σημαντικής μείωσης του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού.

Η CVC Capital Partners (“CVC”) είναι μια εταιρεία επενδύσεων με γραφεία σε Ευρώπη, Ασία και Η.Π.Α.

Τα κεφάλαια που διαχειρίζεται είναι επενδυμένα σε πάνω από 90 επιχειρήσεις παγκοσμίως και απασχολεί πάνω από 450 χιλ. εργαζομένους.

Τα CVC Funds έχουν σημαντική εμπειρία επενδύσεων σε ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και στην Ελλάδα, έχοντας επενδύσει πάνω από €750 εκατ. στη χώρα από το 2017.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής για την πώληση της εταιρίας

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της ΕΤΕ για την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με το CVC Capital Partners’ Fund VII, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση με τίτλο «Τίτλοι τέλους στην Ιστορία;»:

Συνάδελφοι,

Σήμερα, 26 Μαρτίου 2021, παίχτηκε η τελευταία πράξη του ξεπουλήματος της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το απόγευμα ο κ. Μυλωνάς ανακοίνωσε ότι το Δ.Σ. της τράπεζας συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση για να ολοκληρώσει το εθνικό έγκλημα.

Οι Κώστας Μιχαηλίδης, Παύλος Μυλωνάς, Χριστίνα Θεοφιλίδη, Γκίκας Χαρδούβελης, Αβραάμ Γούναρης, Anne Marion Bouchacourt, Wietze Reehoorn, Elena Ana Cernat, Matthieu Kiss, Αικατερίνη Μπερίτση, JP Rangaswami, Περικλής Δρούγκας, προχώρησαν στην εκτέλεση του ξεπουλήματος.

Επιλέχτηκε μια μέθοδος αποτίμησης που αφορά αποκλειστικά την κερδοφορία, και συγκεκριμένη τη μερισματική απόδοση, δηλαδή η προς αποτίμηση εταιρεία πρέπει να διανέμει μέρισμα, κάτι που δε συμβαίνει στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η μέθοδος αυτή είναι αντίθετη, αν παρθεί από μόνη της, με τον σκοπό αποτίμησης μιας ασφαλιστικής εταιρίας.

Τι συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν;

Χωρίς αιδώ Κυβέρνηση, Τράπεζα Ελλάδος και ΕΤΕ δέχτηκαν να ξεπουληθεί η ιστορία αντί 234 εκατομμυρίων ευρώ για το 90% της Εταιρίας – όπως μαθαίνουμε – και σε μια πενταετία ακόμα 125 εκατομμύρια, εάν και εφόσον οι ζημιές των συμβολαίων ζωής με νοσοκομειακές καλύψεις διατηρηθούν στα όρια του budget που έχει καθοριστεί. Άρα, στην καλύτερη περίπτωση 359 εκατομμύρια.

Να ξεπουληθούν 4500 οικογένειες σε ένα επιθετικό hedge fund, που θα απομυζήσει την εταιρία και σε 5 με 7 χρόνια θα την ξαναπουλήσει, σύμφωνα με τις δικές τους ανακοινώσεις.

Το επενδυτικό hedge fund CVC Partners ήδη κατέχει σχεδόν το 35% του μεριδίου της αγοράς στις Γενικές Κλινικές και σχεδόν το 30% του μεριδίου της αγοράς στις Μαιευτικές – Γυναικολογικές Κλινικές, καθώς στον όμιλο Υγεία περιλαμβάνονται το Λητώ και το Μητέρα.

Πιο συγκεκριμένα το CVC ελέγχει στον τομέα της ιδιωτικής υγείας τα εξής:

ΠΕΡΣΕΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ Α.Ε.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.

SKIAWORLD INVESTMENTS LIMITED

GROUP MEDICAL PURCHASING Ε.Π.Ε.

METROPOLITAN ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΙΚΕ

METROPOLITAN GENERAL

ΥΓΕΙΑ ΑΕ

ΜΗΤΕΡΑ ΑΕ

ΛΗΤΩ ΑΕ

ALPHA-LAB AE

Y-LOGIMED AE

CRETA INTERCLINIC

BUSINESS CARE

Αλήθεια τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον με τις αυξήσεις ασφαλίστρων ζωής και υγείας;

Σε τι ύψος θα τα καθορίσει, τη στιγμή που ο ίδιος είναι και ο αγοραστής και ο προσφέρων τις υπηρεσίες υγείας;

Το Δ.Σ. της ΕΤΕ δέχτηκε να ξεπουλήσουν μια εταιρία με πάνω από 1,2 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια, πάνω από 3,7 δις επενδεδυμένα κεφάλαια εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος τους στην Ελλάδα, πάνω από 500 εκατομμύρια ρευστότητα, και πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ φετινή κερδοφορία, με πλήρως καλυμμένη ακόμα και χωρίς μεταβατικά μέτρα την κεφαλαιακή της επάρκειά, Η δε συνολική κερδοφορία της Εθνικής Ασφαλιστικής την τελευταία επταετία ξεπερνάει κατά πολύ τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Άραγε πόση ζημιά θα γίνει στην Ελληνική οικονομία από την αποεπένδυση και επανεπένδυση ενός hedge fund εκτός της πατρίδας μας;

Σε ποιο σημείο σταματάει η κατηφόρα τους; Κατά τα άλλα προμοτάρουν την οικονομική επιτροπή για τα 200 χρόνια της Εθνικής Ανεξαρτησίας, αλλά οι ίδιοι την ξεπουλάνε όσο – όσο.

Η εύκολη απάντηση θα ήταν το τόσα μπόρεσαν, τόσα έκαναν, όμως αυτό δεν ταιριάζει στην περίπτωσή τους.

Μεθόδευσαν και εκτέλεσαν προσχεδιασμένα και εν ψυχρώ ένα οικονομικό έγκλημα, κάνοντας τον Κοσκωτά να δείχνει ερασιτέχνης μπροστά τους.

Τους έχει δοθεί ήδη δικαστική ασυλία για αυτό το οικονομικό έγκλημα.

Μεθόδευσαν την καθυστέρηση λήψης απόφασης για να αναγκάσουν το ΤΧΣ να εγκρίνει το ξεπούλημα, μιας και δεν υπήρχαν χρονικά περιθώρια από την DG Comp.

Πέταξαν στα σκουπίδια, λόγω της εσκεμμένης καθυστέρησής τους, την επιλογή της εισαγωγής της Εταιρίας μας στο Χρηματιστήριο.

Η ιστορία θα τους κρίνει.

Στην συνείδησή μας είναι ήδη καταδικασμένοι…

«Παιδί, το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις,
όπως το βρεις κι’ όπως το δεις να μη το παρατήσεις…
…Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί ωργισμένοι,
κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα,
για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια,
μη φοβηθείς το χαλασμό!.. Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!»

Κωστής Παλαμάς

Συναδελφικά,

Το Δ.Σ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμο 41,7 εκατ. ευρώ σε πέντε τράπεζες και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Οδεύουμε προς ένα μοντέλο υποχρεωτικής ασφάλισης της περιουσίας

Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξουν παροχές – Στήνει «πάρτι» για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές

Νέα χαράτσια: Έρχεται υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων και ειδικό τέλος κλιματικής κρίσης

Από την Eurobank θα ξεκινήσει η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ – Η διεκδίκηση του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr