Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνέλαβαν «Το Λίπος» στη Θεσσαλονίκη – Τον «Νούμερο 1 κακοποιό του κόσμου»

Συνέλαβαν «Το Λίπος» στη Θεσσαλονίκη – Τον «Νούμερο 1 κακοποιό του κόσμου»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για τον Γεωργιανό αρχιμαφιόζο Λάσα Σουνανασβίλι ο οποίος συνελήφθη προχθές το απόγευμα σε τριώροφη μεζονέτα επί της οδού Ζαϊμη στη Θεσσαλονίκη έπειτα από κινηματογραφική επιχείρηση των ανδρών του Τμήματος οργανωμένου εγκλήματος, τα λόγια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα που τον χαρακτήριζε ως «τον νούμερο ένα κακοποιό του κόσμου» ήταν η αιτία για να αποσταλεί από τον αρχιμαφιόζο εξώδικο διαμαρτυρίας προς την αμερικάνικη κυβέρνηση.

Οι ξένες διωκτικές αρχές τον εμφάνιζαν ως τον «αρχηγό της ρωσόφωνης μαφίας παγκοσμίως».

Σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”, ο Σουνανασβίλι και τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας του, κατάλαβαν στη Θεσσαλονίκη ότι οι αστυνομικοί τους είχαν εντοπίσει και προσπάθησαν να διαφύγουν, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Μάλιστα κατά την συμπλοκή τραυματίστηκε ο ένας εκ των τεσσάρων συλληφθέντων με τους περίοικους να κάνουν λόγο για ανταλλαγή πυρών μεταξύ των διαβόητων κακοποιών και των αστυνομικών.

Ωστόσο άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 57χρονος δεν συνελήφθη κατά την επέμβαση των αστυνομικών στην Πυλαία, αλλά λίγες ώρες αργότερα σε άλλο σημείο της Θεσσαλονίκης.

Ο 57χρονος Γεωργιανός ο οποίος είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «το Λίπος», συνελήφθη έπειτα από ευρωπαϊκό ένταλμα που εξέδωσαν εις βάρος του οι γαλλικές διωκτικές αρχές για διακεκριμένες κλοπές που έγιναν από το 2016 έως σήμερα.

Αν και έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 14χρονια κάθειρξη « για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης» εδώ και μερικούς μήνες κυκλοφορεί ελεύθερος με όρους, κάνοντας χρήση των πρόσφατων ευεργετικών διατάξεων για την αποσυμφόρηση των φυλακών, με την αιτιολογία ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Είχε συλληφθεί αρχικά τον Ιανουάριο του 2012 στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, όπου διέμενε με ψεύτικα στοιχεία.

Σε βάρος του εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης, που είχαν ζητηθεί από Ισπανία και Γεωργία, σύμφωνα πάντα με τα οποία διηύθυνε εγκληματική οργάνωση που πραγματοποιούσε απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκβιασμούς, ξέπλυμα χρήματος κ.α. σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η υπόθεσή είχε επανέλθει τότε στο προσκήνιο με αφορμή τη δολοφονία του 75χρονου Ασλάν Οσογιάν ή «παππού Χασάν» τον Ιανουάριο του 2013 στη Μόσχα.

Ο Οσογιάν, μέχρι τη δολοφονία του έξω από πολυτελές εστιατόριο της Μόσχας, εθεωρείτο το «απόλυτο αφεντικό» της ρωσικής μαφίας, τα ηγετικά μέλη της οποίας φέρουν τον τίτλο τιμής «Vor V Zakone», που μεταφράζεται ως «κλέφτες του νόμου».

Οι ελληνικές αρχές λίγους μήνες αργότερα είχαν αρνηθεί την έκδοση του 57χρονου σε Ισπανία και Γεωργία ενώ το 2010 Ισπανοί αστυνομικοί είχαν κατηγορήσει Έλληνες συναδέλφους τους ότι είχαν εισπράξει 800.000 ευρώ προκειμένου να αφήσουν τον 57χρονο να διαφύγει από το ξενοδχείο Μακεδονίας Παλλάς στη Θεσσαλονίκη.

Οι ελληνικές δικαστικές αρχές είχαν πει όχι στην έκδοση του κι αυτή η εξέλιξη προκάλεσε μικρό διπλωματικό επεισόδιο, καθώς η Ισπανία προσέφυγε στην Eurojust (Υπηρεσία Δικαστικής Συνεργασίας της Ε.Ε.) καταγγέλλοντας την Ελλάδα πως αρνείται να συνεργαστεί στην υπόθεση.

Μάλιστα ο Ισπανός εισαγγελέας Αντόνιο Σαλίνας είχε δηλώσει δημόσια ότι «δεν υπήρξε η απαιτούμενη συνεργασία για τη σύλληψη του μεγάλου αρχηγού της οργάνωσης».

Στο ίδιο πνεύμα, δημοσιεύματα του Ισπανικού Τύπου απέδωσαν τη σύλληψη του 51χρονου, τον Ιανουάριο του 2012, σε ανάμειξη Αμερικανών αξιωματούχων του FBI.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέσω των συνηγόρων του, ο Σουσανασβίλι είχε εξώδικο στην αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος χαρακτήρισε τον 51χρονο «νούμερο ένα κακοποιό στον κόσμο».

Από επίσημα έγγραφα προκύπτει ότι οι Ισπανοί κατηγορούν τον Σουσανασβίλι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, «ξέπλυμα» χρήματος, απόπειρες ανθρωποκτονιών, παράνομη οπλοκατοχή κ.ά.

Ο ίδιος δηλώνει «θύμα πολιτικής και δικαστικής σκευωρίας» του πρώην Προέδρου της Γεωργίας, Mikheil Saakashvili.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το ψευδοκράτος της Νότιας Οσετίας συζητά την ένταξη του στη Ρωσία

Εξάρχεια: Συνελήφθησαν δυο Σομαλοί που λήστεψαν και προσπάθησαν να βιάσουν 36χρονη

Θεσσαλονίκη: 23χρονος προέτρεπε ανήλικη να ακρωτηριάσει τα γεννητικά της όργανα και την ανάγκασε να αυτοτραυματιστεί

Ελευσίνα: 44χρονος καταδίωξε την πρώην του και εμβόλισε το αυτοκίνητό της επτά φορές

Αστυνομικός οδηγούσε υπηρεσιακό όχημα με 102 κιλά κάνναβη – Επεισοδιακή καταδίωξη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr