Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Αλβανοί ξεκίνησαν πάλι επιδρομές στα λιβάδια στα ελληνικά βουνά – Αρπάζουν σπάνια βότανα

Οι Αλβανοί ξεκίνησαν πάλι επιδρομές στα λιβάδια στα ελληνικά βουνά – Αρπάζουν σπάνια βότανα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανοί, Βότανα, Ήπειρος, Μακεδονία,

Συνεχίζονται οι επιδρομές Αλβανών στα «λιβάδια» αρωματικών φυτών και βοτάνων του Γράμμου σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο.

Ομάδες Αλβανών οι οποίες εισέρχονται παράνομα στο ελληνικό έδαφος ξεριζώνουν όσα φυτά και βότανα προλάβουν, τα φορτώνουν σε γαϊδουράκια και επιστρέφουν στο αλβανικό έδαφος.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χλωρίδα της περιοχής, καθώς σύμφωνα με τις καταγραφές μόνον στη Δυτική Μακεδονίας φύονται περίπου 100 μοναδικά είδη φυτών και βοτάνων της Ευρώπης, τα οποία καταστρέφουν οι Αλβανοί.

Η αποψίλωση των αρωματικών φυτών κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα απασχολεί τις αρχές ειδικά της Δυτικής Μακεδονίας τα τελευταία δύο χρόνια.

Το 2016 τα πρώτα κρούσματα

Τα πρώτα κρούσματα κλοπής αρωματικών φυτών και βοτάνων καταγράφηκαν το 2016, όμως ειδικά πέρσι η κατάσταση ξέφυγε και χρειάστηκε να ληφθούν έκτακτα αστυνομικά μέτρα, που οδήγησαν σε συλλήψεις και κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων.

Όμως και φέτος τα πρώτα κρούσματα δείχνουν πως η «επιχείρηση αποψίλωσης» του βουνού θα συνεχιστεί.

Συνελήφθη 34χρονος στην περιοχή του Γράμμου

Ενδεικτική είναι η περίπτωση σύλληψης 34χρονου Αλβανού το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή του Γράμμου.

Αστυνομικοί του τμήματος Νεστορίου Καστοριάς τον ακινητοποίησαν με τέσσερα τσουβάλια βάρους 37 κιλών και 400 γραμμαρίων τσάι του βουνού (σιδερίτης), ορισμένα είδη του οποίου απειλούνται με εξαφάνιση στη χώρα μας.

Την περασμένη Παρασκευή στην ίδια περιοχή αστυνομικοί του Νεστορίου συνέλαβαν έναν 55χρονο Αλβανό, ο οποίος είχε προλάβει να μαζέψει μόλις τέσσερα κιλά τσάι του βουνού.

Πέρσι οι αστυνομικοί των συνόρων βρήκαν μεγάλες ποσότητες τσάι του βουνού, κράταιγου, αλλά και «λουλουδιού του Δαρβίνου», το λεγόμενο «δρακάκι».

Η Αλβανία κατέχει το 4-5% των εξαγωγών όλης της Ευρώπης

Οι Αλβανοί έχουν ειδίκευση στη διαχείριση αρωματικών φυτών και βοτάνων καθώς η γειτονική χώρα είναι αυτή που έχει το 4-5% των εξαγωγών όλης της Ευρώπης σε τέτοια φυτά, όταν η Ελλάδα μετά βίας φτάνει το 0,1%.

Τα νούμερα αποδεικνύουν το αληθές και συγκεκριμένα ότι μέσα στο 2016, 24 αλβανικές εταιρίες εξήγαγαν 17.000 τόνους αρωματικών φυτών και βοτάνων σε όλο τον κόσμο, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φόβοι των περιβαλλοντολόγων

Εκτιμάται ότι τα φυτά του Γράμμου κόβονται από τους Αλβανούς, καθώς έχουν εξαντληθεί όσα έβρισκαν στις περιοχές από την αλβανική πλευρά, καθώς τα έχουν εμπορευτεί.

Οι περιβαλλοντολόγοι πάντως εκφράζουν φόβους πως θα προκληθούν καταστροφές στη χλωρίδα του Γράμμου, επειδή τα περισσότερα απ’ όσα κατάσχονται φαίνεται πως έχουν ξεριζωθεί και δεν κόβονται για να αναπτυχθούν πάλι.

Γι’ αυτό και η Aστυνομία έχει λάβει ειδικά μέτρα ελέγχων στην περιοχή.

«Πρόκειται για δύσβατες περιοχές γι’ αυτό και οργανώνουμε επιχειρήσεις εντοπισμού των ατόμων αυτών, οι συλλήψεις δεν προέρχονται από τυχαίες περιπολίες», σημείωσε στο protothema ο περιφερειακός διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας Αθανάσιος Μαντζούκας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεσσαλονίκη: 23χρονος προέτρεπε ανήλικη να ακρωτηριάσει τα γεννητικά της όργανα και την ανάγκασε να αυτοτραυματιστεί

Αστυνομικός οδηγούσε υπηρεσιακό όχημα με 102 κιλά κάνναβη – Επεισοδιακή καταδίωξη

«Θα με σκοτώσει, βοηθήστε με» συγκλονίζει η 20χρονη θύμα revenge porn στην Πιερία

Ιωάννινα: Συνελήφθη 32χρονος για αρπαγή βρέφους από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Θεσσαλονίκη: Αφγανή πρόσφυγας κατήγγειλε ότι τη βίασε 29χρονος που θα τη φιλοξενούσε

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr