Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σπάρτη: Εγκαινιάστηκε η Οικία των Ψηφιδωτών

Σπάρτη: Εγκαινιάστηκε η Οικία των Ψηφιδωτών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

H Οικία των ψηφιδωτών στη Σπάρτη εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου, παρουσία του προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου Κωνσταντίνου Τασούλα. Την εκδήλωση ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος.

Το σημαντικό αυτό έργο για την πόλη της Σπάρτης δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού Ιωάννη Μ. Βαρβιτσιώτη και με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η Οικία των Ψηφιδωτών της Σπάρτης στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Κων/νου Παλαιολόγου, στεγάζει τα ψηφιδωτά «Η Αρπαγή της Ευρώπης» και «Ορφέας ως γητευτής ζώων», που ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1872 και το 1890 αντίστοιχα, στον κήπο το πρώτο και το δεύτερο στην οιναποθήκη ιδιωτικών ιδιοκτησιών στη Σπάρτη.

Για την προστασία και ανάδειξή τους, καθώς πρόκειται για περίτεχνα ρωμαϊκά δάπεδα, φιλοτεχνημένα στα τέλη του 3ου αιώνα -αρχές 4ου, έγινε απαλλοτρίωση των οικοπέδων, στα οποία είχαν ανακαλυφθεί και κατασκευάστηκε στέγαστρο.

Παρά τη σπουδαιότητα και το αρχαιολογικό τους ενδιαφέρον, παρέμειναν για χρόνια ολόκληρα «θαμμένα» σε έναν χώρο που είχε μετατραπεί σε μία άτυπη αποθήκη ψηφιδωτών.

Μέχρι που πριν από περίπου 20 χρόνια, και μετά από τυχαία συζήτηση με έναν άνθρωπο της περιοχής, έπεσαν στην αντίληψη του πρώην υπουργού κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη.

Γοητευμένος από την ομορφιά τους, που ακτινοβολούσε, παρά τη σκόνη που τα είχε καλύψει, το έβαλε σκοπό ζωής να τα φέρει και πάλι στο φως, προσφέροντάς τους τη θέση που τους αξίζει, στην πολιτισμική ζωή της Σπάρτης.

Η Οικία των Ψηφιδωτών άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό την Δευτέρα 17 Μαΐου 2021. Έκτοτε έχει υποδεχθεί πάνω από 8.000 επισκέπτες.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, στο πλαίσιο της επίσημης απόδοσης του πολιτιστικού χώρου στο κοινό πραγματοποιεί εορταστικές ξεναγήσεις στην «Οικία των Ψηφιδωτών» από την Τετάρτη 23 έως και την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αίτημα στη Βουλή από Καρυστιανού-Ασλανίδη για τα Τέμπη: Να συμμορφωθεί το Eλληνικό Κοινοβούλιο με το Ενωσιακό Δίκαιο

Πέθανε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Άρις Μπουλούκος

Πέτρος Δούκας: Από δήμαρχος… πέμπτος στη Σπάρτη – Το βίντεο που τον «έκαψε»

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινοβουλευτική εκτροπή με υπογραφή κυβέρνησης και προέδρου της Βουλής

Μάικ Πομπέο: Η Ελλάδα κέντρο του ΝΑΤΟ στην περιοχή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr