Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Eurobank: Στενεύουν τα περιθώρια για συμφωνία με την τρόικα

Eurobank: Στενεύουν τα περιθώρια για συμφωνία με την τρόικα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurobank, Πρωτογενές Πλεόνασμα, Τρόικα,

Ικανοποιητικό χαρακτηρίζει το πρωτογενές πλεόνασμα της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014 η Eurobank, όμως προβληματίζουν οι εξελίξεις όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης. Ταυτόχρονα εκτιμά ότι στενεύουν τα περιθώρια για συμφωνία με την τρόικα.

Όπως υποστηρίζει η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014 δεν αποτελεί έκπληξη με δεδομένο ότι στο συγκεκριμένο μήνα συνεχίζουν να εισπράττονται φόροι για το 2013 ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Μέρος των εσόδων των δύο πρώτων μηνών κάθε έτους (όπως και των δαπανών) καταγράφεται δημοσιονομικά στο προηγούμενο έτος, στην περίπτωσή μας το 2013.

Ο επίσημος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 είναι €0,8 δισ. ή 0,4% του ΑΕΠ ενώ ήδη γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερβεί το συγκεκριμένο στόχο.

«Εδώ και πολλούς μήνες συνιστούμε σύνεση στη χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων από το πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα μέσα στο 2014 σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης του στόχου του Προϋπολογισμού 2014», σημειώνει η Eurobank. Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι και οι εκπρόσωποι των δανειστών τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα πρότεινε τη χρήση μέρους του πλεονάσματος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου με δεδομένο ότι στον Προϋπολογισμό 2014 δεν προβλέπεται κονδύλι για 1αποπληρωμή νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αλλά απλά μετατέθηκε η τελευταία δόση του 2013 για την πληρωμή των παλαιών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (€1,5 δισ.) εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης του προγράμματος. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου 2014 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου ανέρχονται σε 4,8 δισ. εκ των οποίων τα 0,5 δισ. αντιστοιχούν σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Όπως σημειώνει η Eurobank για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το πρωτογενές πλεόνασμα της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014 θα επαναλάβουμε την άσκηση που πραγματοποιήσαμε και τον Ιανουάριο 2014. Υποθέτουμε ότι τόσο οι πρωτογενείς δαπάνες όσο και τα έσοδα του ΠΔΕ ήταν στο επίπεδο των αντίστοιχων στόχων του Προϋπολογισμού 2014. Σε αυτή την περίπτωση το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωνόταν σε μόλις €0,2 δισ.

Το τελευταίο αποτέλεσμα δεν είναι ενθαρρυντικό. Δεν θεωρούμε ότι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 βρίσκεται σε κίνδυνο. Το κρίσιμο στοιχείο που προκύπτει τόσο από την παραπάνω άσκηση όσο και από την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έχει να κάνει με τη διατηρησιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια. Για να εξασφαλισθεί η διατηρησιμότητα και η σταδιακή αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων απαιτείται επιπλέον προσπάθεια. Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να επικεντρωθεί στην αύξηση της φορολογίας. Τα μέτρα αυτού του τύπου, όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει στο εβδομαδιαίο δελτίο μας, εξάντλησαν πλέον τις όποιες δυνατότητες είχαν. Η προσπάθεια από εδώ και πέρα θα κριθεί:

• Στην ορθολογική χρήση των κεφαλαίων από το πλεόνασμα του 2013 που δεν θα κατευθυνθούν στη μείωση του χρέους.

• Στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα.

• Στην ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, του ανταγωνισμού και των εξαγωγών.

• Στην ενίσχυση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμο 41,7 εκατ. ευρώ σε πέντε τράπεζες και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Από την Eurobank θα ξεκινήσει η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ – Η διεκδίκηση του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα

Άδωνις: Τα 50.000 που πλήρωσε ο Παπαθανάσης για δάνειο 2 εκατ. ευρώ «ήταν πολλά»

Οι «εξαρτημένες ελίτ» και η «προστασία» τους

Πλουτίζει η Ρωσία μετά τις κυρώσεις της Δύσης: Πλεόνασμα ρεκόρ 20ετίας στο εξωτερικό ισοζύγιο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr